• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ Blic.rs

03.04.2024

21:24

Kriminolog objasnio metod specijalnog ispitivanja koji je pogodan u istrazi nestanka Danke! Koristi se za otkrivanje prikrivenih informacija

drustvene mreze/informer

Društvo

Kriminolog objasnio metod specijalnog ispitivanja koji je pogodan u istrazi nestanka Danke! Koristi se za otkrivanje prikrivenih informacija

Podeli vest

Nikola Novak, kriminolog i poligrafista, istakao je da ne treba biti stručnjak da bi se zaključilo da su šanse da dete nestane bez traga, poput Danke Ilić u Banjskom polju kod Bora, jedan prema - milion!

- Ako nije odlutala ili se izgubila, jasno je ili da je neko tipovao, ili da okruženje krije nešto. Ova vrsta potrage je najzahtevnija u operativnom smislu. Cela Srbija se digla na noge, pa je nismo pronašli. Ovakav slučaj može potrajati mesecima i može se desiti da potraga bude bezuspešna - kaže Nikola Novak.

Kako je istakao, nije slučajno što su roditelji toliko puta bili u policiji.

- Nije slučajno ni što su toliko puta poligrafski testirani. Policija u izjavama traži sve analogije i svaki detalj koji bi mogao da ukaže na sumnjiv kredibilitet neke osobe, bliske nestaloj Danki Ilić, a koji bi mogao da ukaže na to da neko tu nešto krije. U ovoj fazi istrage svako je potencijalno i dalje osumnjičen - kaže Novak.

Foto: Tanjug / printscreen

 

Od izuzetne važnosti je veštačenje telefona

 

Veštačenjem telefona možete dobiti solidnu psihološku procenu jedne ličnosti, ističe Novak.

- S obzirom na too da je prošao veoma kratak period od brisanja podataka, do primene forenzike, može se vratiti gotovo sve - kaže Novak.

Kada je u pitanju često ispitivanje svedoka, Novak kaže da je za sada sve sveže i da nema razloga da se neko ne bi sećao nečega.

- Ovde nije u pitanju ono što mi zovemo "cold case", znači hladan slučaj, nešto što se desilo davno. Svaki psiholog zna da memorija nije pouzdana i da na nju utiče mnogo faktora, kao što su stres, emocije, karakter... Ipak, postoji i fenomen koji se zove konfabulacija, kada se ljudi ne sećaju tačnog događaja, već samo svoje verzije događaja, a rupe koje imaju popunjavaju maštama i fantazijama. Zbog toga svedoci mogu da pričaju o istom događaju na totalno različite načine - kaže Novak.

Specijalno testiranje

 

Novak je rekao da u kriminalističkim istragama osobe mogu da budu podvrgnute posebnom ispitivanju koje se odnosi na otkrivanje ukoliko postoje prikrivene informacije.

- To je CIT test, odnosno Concealed Information Test. To je precizan test, koji se često koristi kao dokaz na sudu u nekim državama i precizan je 99,94 odsto. Da bi se taj test izveo moraju da postoje određeni preduslovi - rekao je Novak za "Jutro na Blic".

Deveti dan potrage za nestalom Dankom

Danas je deveti dan neumorne potrage za Dankom Ilić (2) koja je nestala u Banjskom polju kod Bora. Policija i dalje neprestano češlja svaki pedalj mesta na kome je devojčica poslednji put viđena. I dok bečka policija pokušava da odgovori ko je dete sa snimka, svi sa nestrpljenjem očekuju da čuju lepe vesti da je devojčica nađena živa i zdrava.

Podsećamo, dvogodišnja Danka Ilić nestala je u utorak, oko 13.45 časova, u Banjskom polju kod Bora. Devojčica je u trenutku nestanka na sebi imala ljubičaste pantalone, maslinastozelenu jaknu i kosu vezanu u rep.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kako se utvrđuje indentitet osoba sa snimka?! Za nas tačkica ili obična boja na ekranu, za stručnjake može da bude dokaz koji rešava slučaj!
Društvo

Kako se utvrđuje indentitet osoba sa snimka?! Za nas tačkica ili obična boja na ekranu, za stručnjake može da bude dokaz koji rešava slučaj!

Snimak na društvenim mrežama koje je napravio jedan naš državljanin u Beču petog dana od nestanka dvogodišnje devojčice iz Bora - usmerio je istragu u još jednom pravcu. Stručnjaci objašnjavaju kako može da se utvrdi pravi identitet neke osobe na osnovu snimka ili fotografije, na šta se obraća pažnja i da li je prste umešala i - veštačka inteligencija.

03.04.2024

19:49

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Udarno! Kinezi digli celu Rusiju na noge: Bajden šalje trupe, pala je odluka! NATO izradio detaljan plan, katastrofa se više ne može izbeći!
I TO MNOGO RANIJE

Udarno! Kinezi digli celu Rusiju na noge: Bajden šalje trupe, pala je odluka! NATO izradio detaljan plan, katastrofa se više ne može izbeći!

Prema „Asia Timesu“, američki predsednik Džo Bajden čeka svoj reizbor, da bi potom zvanično naredio raspoređivanje trupa NATO-a na ukrajinskoj teritoriji. Kako oni navode, rukovodstvo Severnoatlantske alijanse izradilo je plan za sprečavanje potpunog poraza ukrajinskih oružanih snaga. NATO je odlučio da praznine u ukrajinskim redovima popune zapadni „savetnici“.

05.05.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija