• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.04.2024

13:23

" Studenti su snaga svakog društva!" - Đukić Dejanović čestitala Dan studenata

Insajder

Društvo

" Studenti su snaga svakog društva!" - Đukić Dejanović čestitala Dan studenata

Podeli vest

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović čestitala je danas Dan studenata, 4. april, navodeći da je to prilika da se istakne značaj sticanja akademskog znanja, kao i uloga studenata u društvu.

Ona je navela da povećanje broja visokoobrazovanih ljudi i povećanje kvaliteta njihovog obrazovanja predstavlja jedan od strateških ciljeva Srbije.

- Državi su potrebni mladi, koji će dati doprinos u različitim segmentima našeg društva. Studenti su svom znanju i obrazovanju snaga svakog društva - istakla je ministarka.

Ona je poručila studentima da imaju podršku Ministarstva prosvete i da kroz partnerski odnos sa studentskim organizacijama i zajedničko delovanje značajno se unapređuje visoko obrazovanje, saopštilo je resorno ministarstvo.

- Nastavićemo da osluškujemo i odgovaramo na potrebe naših studenata i da im pružamo potrebnu podršku na njihovom putu sticanja znanja i dobrog kvaliteta života - navela je ona.

Foto: Zoran Sinko

 

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić posetio je danas Studentski grad povodom tradicionalnog obeležavanja Dana studenata i poručio studentima da treba da iskažu solidarnost sa svojim kolegama, ali i sa društvom i zajednicom u kojoj žive.

Rektor Đokić je podsetio na to da se Dan studenata Beogradskog univerziteta obeležava u znak sećanja na studenta Žarka Marinovića koji je stradao tokom studentskih demonstracija protiv jačanja fašizma u zemlji koje su studenti u Beogradu organizovali 4. aprila 1936. godine.

Marinović, student Pravnog fakulteta, ubijen je 4. aprila 1936. godine, na protestu braneći kolegu od napada nožem.

Đokić je istakao da taj tragični događaj sve nas obavezuje, ne samo da se setimo tog dana, već i da poručimo studentima da iz tog događaja mogu da izvuku nekoliko pouka.

- Jedna od pouka jeste solidarnost koju je Žarko Marinović iskazao braneći svog kolegu studenta, naročito u ovo vreme kada smo izloženi brojnim izazovima - rekao je on.

 

Poručio je da studenti treba da iskažu solidarnost, pre svega sa kolegama studentima, ali i sa društvom i zajednicom u kojoj žive.

- Druga pouka jeste da studenti treba da budu svesni i da ne dozvole da budu manipulisani kao te 1936. godine, već da imaju svoj stav i svoju svest o svemu - naveo je Đokić.

Danas je organizovana i dodela nagrada za 14 nagrađenih studenata iz svih studentskih domova u Beogradu, kao i razgovor sa najuspešnijim studentima u bašti kafea "Fontana" u sklopu Studentskog grada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!
Tenis

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!

Australijski teniser Bernard Tomić (31) predao je meč Japancu Juti Šimicuu na turniru Litl Rok open u Arkanzasu pri vođstvu protivnika 1:0 u setovima. Ono što je obeležilo ovaj meč jeste zanimljiva scena koja je viđena, kada je Tomić ušao u raspravu sa svojom devojkom Keli Hanom!

03.06.2024

12:44

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija