• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

09.04.2024

13:31

Ko je bio čuveni dizajner Luj Viton? Ovako je stvorio najluksuzniju modnu kompaniju na svetu, koja uskoro dolazi u Srbiju

wikipedia/Photo: Courtesy of Louis Vuitton

Društvo

Ko je bio čuveni dizajner Luj Viton? Ovako je stvorio najluksuzniju modnu kompaniju na svetu, koja uskoro dolazi u Srbiju

Podeli vest

Jedan od najpoznatijih luksuznih brendova i kompanija na svetu je Luj Viton, a prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića ova kompanija bi uskoro mogla da otvori svoje poslovnice i u Srbije.

Luj Viton važi za jednu od najvrednijih kompanija i ima tradiciju dugu 150 godina.

 Mi se nadamo da će 2026. konačno i Luj Viton da dođe u Srbiju u Beograd na vodi. Toliko smo se borili za to. Luj Viton je "flegšip" i kada dođe Luj Viton, onda svi veliki dolaze", rekao je Vučić u Parizu.

Foto: Shutterstock

 

 

Luj Viton je francuska luksuzna modna kompanija koja je osnovana 1854. godine. Proizvodi po kojima je ova kompanija najpoznatija su torbe, cipele, satovi, nakit... Punih šest godina Luj Viton je proglašavan za najvredniju kompaniju na svetu, od 2006 do 2012. godine. Kompanija posluje u više od 50 zemalja sa više od 460 prodavnica širom sveta.

Ko je bio Luj Viton?

Luj Viton je bio francuski modni dizajner i biznismen. On je bio prvi osnivač brenda kožne galanterije. Bio je iz porodice farmera, zanatlija i stolara. Kao mlad došao je u Pariz i počeo da uči kako da izrađuje kovčege, samo nekolika godina kasnije stekao je reputaciju najvećeg stručnjaka u svom zanatu.

Nakon toga, 1854. napušta radnju u kojoj se bavio izradom kovčega i otvara svoju. Već 1858. godine napravio je revolucionarne pravougaone kofere u vreme kada je tržište imalo samo kožne sa zaobljenim vrhom kofere. Potražnja za njegovim koferima iz dana u dan postaja je sve veća.

Nakon francusko-pruskog rata njegova radnja je porušena, a potražnja je naglo opala. Viton je odmah napravio i rekonstruisao novu radnju i godinu kasnije predstavio novu liniju sa bež monogramskim dizajnom sa crvenom prugom koja će ostati potpis njegovog brenda nakon što je umro.

Foto: wikipedia/Photo: Courtesy of Louis Vuitton

 

 

Posle njegove smrti 1892. godine upravljanje kompanijom je prešlo na njegovog sina.

Ostatak dinastijе Viton jе nastavio sa inovacijama i konstantnim unaprеđivanjеm brеnda. Životni stil koji jе podrazumеvao luksuzna putovanja mogla jе sеbi da priušti uglavnom еlita i poznatе ličnosti, a široj prеpoznatljivosti brеnda vеoma su doprinеlе filmskе zvеzdе kojе su rado koristilе i koristе i danas luksuznu kožnu galantеriju brеnda Luj Viton. Holivudskе zvеzdе napravilе su najbolju rеklamu brеndu. Pojеdini modеli poput valjkastе mеkanе putnе torbе kakvu jе nosila lеgеndarna Odri Hеpbеrn postali su klasik.

Vlasnik Luj Vitona najbogatiji čovek na svetu

Bernar Arno je trenutno najbogatiji čovek na svetu. On je suosnivač, predsednik i izvršni direkotr LVMH, najveće svetske kompanije za luksuznu robu. Njegovo bogatsvo se procenjuje na 233 milijarde dolara.

Arno ima petero dece, a svi rade u LVMH-u. Nedavno je dvojicu svojih sinova imenovao u odbor konglomerata, gde već sede drugo dvoje dece, a sve u želji da osigura dugoročnu kontrolu porodice nad svojim poslovnim carstvom.

LVMH je 2021. kupio Tiffany & Co. za gotovo 16 milijardi dolara, a to se smatra najvećom akvizicijom nekog luksuznog brenda u istorija. Arnaultovo deoničarsko društvo Agache podržava VC firmu Aglaé Ventures koja, kako izveštava Forbes, investira u biznise kao što su Netflix i ByteDance – matična firma TikToka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija