• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.04.2024

16:38

Podmetnut požar u srpskoj crkvi u Austriji, ikone netaknute! Upali, pljačkali, pa zapalili Časnu trpezu (FOTO)

Kosovo onlajn

Društvo

Podmetnut požar u srpskoj crkvi u Austriji, ikone netaknute! Upali, pljačkali, pa zapalili Časnu trpezu (FOTO)

Podeli vest

U najzapadnijem austrijskom gradu, na granici sa Lihtenštajnom i Švajcarskom, u Feldkirhu podmetnut je požar u crkvi koju više od tri decenije koristi zajednica pravoslavnih Srba.

Crkva parohije Rođenja presvete Bogorodice nalazi se u samom centru Feldkirha.

Najkon subotnje liturgije dva tinejdžera, u starosti između 12 i 14 godina, upala su u hram, pljačkali tetrapode, odnosno stalke za ikone, i zatim ulaze u oltar, preskačući trake koje zabranjuju ulaz.

Sa alatom, koji su poneli sa sobom, presecaju kablove video nadzora i zatim pale časnu trapezu na tri mesta i preko puta žrtvenika na dva mesta su zapalili tepih. Pošto su podmetnuli požar oni napuštaju hram i za sobom zatvaraju vrata.

- Velika je sreća u nesreći što je jak dim izlazio iz crkve, pa su prolaznici primetili i alarmirali policiju i vatrogasce, što je sprečilo nesagledivu materijalnu i duhovnu štetu. Šteta je i pored toga ogromna. Časna trpeza je izgorela, kao i tepih. Srećom crkvena arhiva koja se čuva na tom mestu i matične knjige, kao i druge vredne crkvene utvare i mošti su sačuvane. Šteta je procenjena na više od 20.000 evra - rekao je paroh Nikola Balović za Kosovo onlajn.

Foto: Kosovo onlajn

 

 

On je istakao da je srpski narod u Feldkirhu veoma zabrinut i uznemiren.

Iako vlasti ne govore o verskom fundamentalizmu, postoje jasne indicije da su maloletnici vrlo organizovano postupali, jer su sa sobom poneli sredstva za postavljanje požara, kao i presecanje kablova video nadzora.

Moguće je da se radi o krajnjoj eskalaciji višegodišnjih pljački hrama.

Prema svešteniku Srbi u Feldkirhu s pravom su krajnje zabrinuti i u strahu za svoj duhovni i fizički integritet, posebno imajući u vidu da vlasti i policija nemaju prostora da preduzmu konkretnije mere zaštite crkve.

- Mi smo, posle rimokatoličke crkve, najbrojnija hrišćanska zajednica u Feldkirhu. Nijednim postupkom nismo provocirali i izazivali netrpeljivost. Ali ovaj akt pokazuje visoki stepen mržnje - rekao je sveštenik.

Otac Nikola je apelovao na austrijske vlasti, ali i Ambasadu Srbije da se maksimalno zauzmu za zaštitu i obezbeđenje prava srpskih vernika.

Foto: Kosovo onlajn

 

Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) za poslanika u Evropskom parlamentu Konstantin Dobrilović osudio je skrnavljenje srpskog hrama u Feldkirhu.

- Sa tugom i nevericom sam primio vest o napadu na srpski hram u Feldkirhu. Taj zločin koji se desio je za svaku osudu. U kavkom društvu zivimo kada čak ni bogomolje nisu sigurne od napada. Neophodno je da se odgovorna lica izvedu pred lice pravde i pomogne što brža obnova hrama. Današnja situacija u Austriji dovodi do toga da moramo da se priupitamo da li moramo da čuvamo naše svetinje, da policija stoji ispred njih naoružana. Za svaku osudu je napad na bogomulje. To je direktan napad na slobodu veroispovesti i treba se strogo kazniti - poručio je Dobrilović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija