• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.MATIJAŠEVIĆ

21.05.2024

20:40

Zabrinjavajuće ponašanje mama i tata u Srbiji! Šalju advokate zbog loših ocena dece

Shutterstock

Društvo

Zabrinjavajuće ponašanje mama i tata u Srbiji! Šalju advokate zbog loših ocena dece

Podeli vest

Roditelji učenika u Srbiji u poslednje vreme sve probleme svoje dece u školi, čak i ocene, rešavaju uz pomoć advokata!

Ovaj trend, upozoravaju prosvetari, postaje sve masovniji. Nastavnicima se preti tužbom ukoliko detetu ne poprave ocenu, ako ga opomenu za ponašanje ili pošalju na razgovor kod pedagoga ili psihologa.

Medveđa usluga

Na ovakvo bahato ponašanje u pojedinim školama ukazala nam je je mama jednog učenika sedmog razreda, Sandra J. Prema njenim rečima, ostala je šokirana kada je na jednom roditeljskom sastanku čula nekoliko roditelja koji se pozivaju na svoje branioce.

- Posle se pitamo zašto su nam deca ovakva. Pa zato što mi roditelji to pravimo od njih. Svedoci smo raznih pojava u školama, među decom, nastavnicima... Ali ovo još nisam čula. Na jednom roditeljskom sastanku razredna je zamolila nekoliko roditelja da ostanu posle sastanka kako bi sa njima porazgovarala o problemima koje prave njihova deca, ali i veoma lošim ocenama. I dok je jedna majka to ćutke prihvatila, ostalo dvoje se bez stida obratilo razrednoj uz napomenu da će poslati tim advokata, pa neka sa njima reši sve što ima. Zaista sam ostala zbunjena i šokirana šta sam čula... - otkrila nam je Sandra.

Domaći stručnjaci očajni su zbog ovakvog ponašanja roditelja i upozoravaju da ovi time samo čine medveđu uslugu svojoj deci. Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov kaže da ga više ništa ne iznenađuje i da su današnji roditelji spremni na sve da na silu zaštite svoju decu.

- Kada je u pitanju dolazak advokata u školu, to je sada postala praksa. Naročito je izražena kada se vodi vaspitno-disciplinski postupak. Roditelji često tada angažuju advokate. Lično sam imao dve situacije u kojima je učenika zastupao advokat. Nisam imao slučajeve da dovode advokate da poprave ocene, ali stalno nam prete inspekcijama - istakao je Markov i dodao:

- Roditelji prete da dete ne ide nikako kod psihologa i pedagoga, traže advokata, i misle da je to loše po dete. Psiholog i pedagog rade u službi deteta, oni su tu da pomognu detetu da savlada neki problem. Meni je to roditeljski hir, u takvim situacijama škola nema mnogo opcija, vezane su nam ruke. Ostaje nam da se obratimo Centru za socijalni rad, ali on po pravilu ne reaguje jer je zatrpan poslom!

Da je preterana zaštita pogrešna za vaspitanje i da tokom života može deci doneti samo loše jer se uče pogrešnim vrednostima, napominje za Informer i psiholog Jovana Stojković.

- U praksi se često susrećem sa ovakvim primerima. Advokatima se uglavnom preti ukoliko neko u školi ukaže na neke probleme kod dece, na neki propust, na loše ponašanje... Šalju ih roditelji koji negiraju problem ili ne žele da njihovo dete ima problem, koji neće da sarađuju sa nastavnicima... Međutim, advokati u škole najviše dolaze pred kraj školske godine, kada je veliki pritisak oko zaključivanja ocena. Time žele da zastraše profesore, što je poražavajuće. Roditelji takvim ponašanjem imaju želju da pokažu moć, a nisu svesni koliko štete nanose svojoj deci, koja će i tokom života podrazumevati da im tata i mama reše svaki problem i grešku - naglašava Stojkovićeva.

Foto: Masha Bandjur

 

Put ka delinkvenciji

Na pitanje u kakve ljude odrastaju takva deca odgovara:

- Biće naučeni pogrešnim vrednostima. Sigurno će imati neku dozu agresivnog ponašanja, imaće potrebu da zastrašuju vršnjake, da ne poštuju pravila, autoritet. A sve to, nažalost, vodi ka delinkvenciji, i to nije dobro. Zato je moj savet da roditelji budu mnogo realniji i da decu usmeravaju na pravi put.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija