• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.06.2016

13:32

VKS: Apelacioni sud povredio zakon u slučaju Subotić!

Vesti

VKS: Apelacioni sud povredio zakon u slučaju Subotić!

Podeli vest

Vrhovni kasacioni sud utvrdio je da je Apelacioni sud u Beogradu prekršio zakon u postupku protiv biznismena Stanka Subotića Caneta i njegovih saradnika, jer nije prihvatio ključne dokaze tužilaštva protiv njih, zbog čega su pravosnažno oslobođeni od optužbi za krijumčarenje cigareta tokom devedesetih godina

Portparol VKS Biljana Rakić rekla je Tanjugu da je VKS usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužilaštva u slučaju koji je vođen protiv Stanka Subotića.

Tom odlukom međutim nije dirano u pravosnažnost presude Apelacionog suda iz decembra prošle godine, kojom su Subotić i njegovi saradnici zbog nedostatka dokaza oslobođeni jednog dela optužbi za krijumčarenje cigareta, dok je drugi deo optužbi taj sud odbio zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Prema zakonu, pravosnažna presuda ostaje na snazi i ne može se menjati na štetu okrivljenog.

Apelacioni sud je naime u drugostepenom postupku nije prihvatio kao dokaz fotokopije dokumenata koje mu je podnelo tužilaštvo a koji su, prema stavu VKS, podobni za dokaz u ovom postupku.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdilo je da su originalni dokumenti, kojima bi se potvrdilo krijumčarenje cigareta uništeni, kako bi se prikrile kriminalne radnje.

Osim Subotića, pravosnažno su optužbe odbijene ili su oslobođeni od optužbi i direktor Savezne uprave carina Kertes, Subotićev sestrić Nikola Milošević, Milan Ranković, Ivana Krčmarić, Jovica Ranđelović, Stevan Banović, Nebojša Nikolić, Milan Milanović, Dragi Dodevski, Ivana Olujić, Miodrag Zavišić, Milovan Popivoda, Miroslav Pešić i Luka Nenadić.

Optužnicom Subotić se teretio da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima. Grupa je, prema optužnici, na štetu budžeta stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

Prvom prvostepenom presudom Specijalnog suda, koja je bila ukinuta, Subotić je bio je osuđen na šest godina zatvora, a ostali optuženi na kazne od godinu do pet godina zatvora.

Drugom prvostepenom presudom, koja je izrečena 18. jula 2014. godine svi optuženi su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza za tvrdnje iz optužnice, ili su optužbe protiv njih odbijene zbog zastarelosti krivičnog gonjenja za dela iz 1995. godine.

Subotić i ostali su bili optuženi za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba službenog položaja.

On je sedam godina bio na sudskoj poternici, koja je povučena 2013. godine kada je položio jemstvo, a je bi treblao da mu je vrati nakon pravosnažnog okončanja krivičnog postupka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
viki

pre 7 godina

Sramota ,za pravosudje eto koje Su Nam sudije.,20god pa NE rese slucaj ,nek sudije od svojih primanja plate odstetu a negradjani.!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija