• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

23.11.2016

14:14

(FOTO) PORAŽAVAJUĆI BILANS: Za 10 godina ubijeno 327 žena!

Vesti

(FOTO) PORAŽAVAJUĆI BILANS: Za 10 godina ubijeno 327 žena!

Podeli vest

U Srbiji je za 10 godina ubijeno 327 žzena, dok je Centrima za socijalni rad u prethodnoj godini 18.746 žena prijavilo nasilje, rečeno je danas na skupu 'Kakav je odgovor na nasilje' na kome je istaknuto da je neophodna saradnja i razmena informacija nadležnih institucija u rešavanju tog problema

Učesnici skupa su se složili i da će se novim rešenjima u Predlogu zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, napraviti pomak, ali su, takođe, ukazali na opasnost ako se on ne primenjuje.

GOJKOVIĆ: DJB sprovodi nasilje, a ja stojim iza svojih reči!

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da ćemo nulti stepen tolerancije na nasilje imati samo kada budemo imali nulti stepen tolerancije na diskriminaciju žene. 

- I da imamo savršeno efikasn sistem zaštite od nasilja u porodici ostaće suštinski uzrok, a to je duboko ukorenjenja rodna diskriminacija - rekla je Janković dodajući da se radi o teškom i kompleksnom problemu koji je teško resavati. 
Tanjug

Ona je kao primer navela da je pre par godina u jednoj evropskoj medijskoj kampanji istaknuto da je porodčno nasilja najčešći uzrok smrti žena, odnosno da je više žena stradalo od muževa i partnera nego u saobraćajnoj nesreći.

Janković je istakla i da su Centri za socijalni rad u 2015. godini imali 18.746 slučajeva prijavljenog nasilja, od kojih nisu svi procesuirani.

Navodeći da je svake godine sve više prijavljenog nasilja, ona je istakla da se u 46 odsto slučajeva radilo o fizičkom, u 30 odsto slučajeva psihičkom, a da se u ostalim slučajevima radi o verbalnom i drugoj vrsti nasilja.

Zamenica Zaštitnika građana Gordana Stevanović upozorila je da je kroz rad ta institucija došla do podataka da u velikom broju slučajeva nadležne institucije nisu postupale u skladu sa svojim obavezama u slučajevima kada su im se žene, žrtve nasilja, obraćale.

Kako kaže, jedan od problema je to što nadležne institucije nedovoljno sarađuju i razmenjuju informacije.

Upozoravajući da veliki broj zaposlenih u nadležnim institucijama nije prošao obuke, ona je dodala da je u obukama najviše otišla policija.

Stevanović je istakla i da će ombudsman insistirati na ličnoj odgovornosti onoga ko je prošao obuke, a ima propust u radu.

- U 12 slučajeva smo utvrdili propust u radu, odnosno službenici u određenim sistemima nisu preduzeli sve što im je dato u mandat. Samo u dva slučajeva od 14 smo imali da je sistem adekvatno preduzeo sve alete - rekla je Stevanović ocenjujući da je problem i blaga kaznena politika, odnosno, mali broj osuđujućih presuda.

Tanjug

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra rekla je da je od 6.500 krivicnih prijava u 2014. godini, odbačen 51 odsto.

Šef odeljenja - pravosuđe, unutrašnji poslovi i podrška civilnom društvu u Delegaciji EU u Srbiji Nikolas Bizel ocenio je da je Srbija na dobrom putu i da ima volju da se uhvati u koštac sa tim problemom.

- Optimista sam, krećemo se dobrim putem, a EU će sarađivati sa svim zemljama - rekao je Bizel dodajući da rešavanjem problema nasilja nad ženama treba da se bave kako žene tako i muškarci.

On je istakao da je ta borba u srži svih evropskih zemalja dodajući da je, prema statistikama u evropskim zemljama, stanje i dalje loše.

OPREZ, NE PRIČAJTE MASNE VICEVE KOLEGINICAMA: Prema novom zakonu zbog toga možete završiti na robiji!

Kako kaže, prema tim statistikama, jedna od tri žene u evropskim drzavama su iskusile nekakvo nasilje koje je u rodno u svojoj prirodi, jedan broj devojčica su udavane kao maloletne ili su bile izložene fizičkom nasilju tokom detinjstva, dok je dobar broj žena ubijeno od svojih partnera.

- Nije samo pitanje širiti dobru volju i dizati svest o problemu van EU već i u samoj EU - zaključio je Bizel dodajući da EU kroz svoju spoljnu politiku pokušava da unapredi, kroz finansijsku pomoć, borbu protiv ovakve vrsta nasilja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija