• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

26.01.2018

19:57

UHAPŠEN "TROVAČ", U NOVOM SADU SPREČENA EKOLOŠKA KATASTROFA:  U krugu napuštene fabrike SKRIVAO VIŠE HILJADU TONA OTROVNOG OTPADA!

Vesti

UHAPŠEN "TROVAČ", U NOVOM SADU SPREČENA EKOLOŠKA KATASTROFA: U krugu napuštene fabrike SKRIVAO VIŠE HILJADU TONA OTROVNOG OTPADA!

Podeli vest

Posle otkrivanja 20 tona opasnog otpada u blizini Obrenovca, ekološka inspekcija je, u saradnju sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Tužilaštvom, otkrila više od hiljadu tona opasnog otpada u industrijskoj zoni u Novom Sadu

U krugu nekadašnje Hemijske industrije Novi Sad širi se neprijatan miris otpadnih ulja i hemikalija čije se poreklo još ispituje.

Prostor je izdat firmi "Step trans" koja ima dozvolu za skladištenje opasnog otpada, ali za svega 32 tone. Međutim, samo u jednom podzemnom rezervoaru pronađeno je više od hiljadu tona opasnih materija.

- Vlasnik 'Step transa' je juče lišen slobode, zove se Jovan Stepanov. Urađena su uzorkovanja materije koja se tu nalaze. Laboratorijske analize će pokazati. U zavisnosti od toga, mi ćemo uz pomoć resornog ministarstva uraditi adekvatno zbrinjavanje tog otpada u cilju zaštite života i zdravlja ljudi koji ovde žive - kaže Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine.

ALARMANTNO! 100.000 TONA OPASNOG OTPADA TRUJE LJUDE U SRBIJI: Naša zemlja prepuna deponija sa otrovnim materijama!

U još nekoliko rezervoara nađeno je po više stotina tona ulja i hemikalija nepoznatog porekla.

- Utvrdićemo u kojoj meri je toksičan i šta se sve zapravo tu nalazi, ali još važnije je da će istraga uz pomoć tužilaštva utvrditi najpre odakle je taj otpad, kojim putevima je došao ovde i kako se dogodilo da se nađe na mestu na kojem mu mesto nije - rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Pokrajina, koja ima svega 12 ekoloških inspektora, najavljuje pojačanu kontrolu.

Do sada nisu uspeli pokušaji za izgradnju postrojenja za tretman industrijskog opasnog otpada za koji je EU namenila donaciju od 14 miliona evra – jer niko nije želeo da ustupi lokaciju za tu namenu.

U Srbiji se godišnje proizvede oko 100.000 tona opasnog otpada, koji po zakonu može da se skladišti u krugu fabrike najduže godinu dana. Ne zna se koliko tog otpada se preradi.

OTROVNI OTPAD KOD OBRENOVCA nije zagadio bunare, ali opasnost postoji

Međutim, najveći problem je takozvani istorijski otpad koji se decenijama nalazi na 80 lokacija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
žile

pre 6 godina

ovakvo skladište skoro da ima svaki grad a koliko tek ulja prospu auto otpadi koje niko nikad nije kontrolisao po ovom pitanju a klanice pa auto servisi i slične radionice teško je to nabrojati ekološka inspekcija se bavi pitanjima šumskih plodova i pečuraka od koje ova zemlja ubira velike devizne prilive i ono malo seljaka što je ostalo kontroliše a u takve firme se ne ulazi bez poziva ili žandomerije i ko će sada sve to platiti pa zna se jadni i napaćeni narod gde se izliva kanalizacija bilo kog grada pogledajte pogledajte bilo koju reku u srbiji i šta kome treba pričati zašto je narod bolestan sve smo sami uništili i što smo videli to nismo videli što smo čuli to nismo čuli to je nečija tuđa briga e eto sakupolo se 1000 tona čega to nećemo saznati nikad nažalost a vlasnik za par dana će tužiti državu po običaju možda i u strazburu

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17