• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M./S. K.

11.03.2019

19:02

KO JE BIO SRBIN STRADAO U PADU BOINGA U ETIOPIJI?! Đorđe Vdović, otac troje dece i dobar čovek koji je uvek bio spreman da pomogne!

Vesti

KO JE BIO SRBIN STRADAO U PADU BOINGA U ETIOPIJI?! Đorđe Vdović, otac troje dece i dobar čovek koji je uvek bio spreman da pomogne!

Podeli vest

Beograđanin Đorđe Vdović (54) bio na letu ET302 u avionu "Etiopijan erlajnsa" koji se srušio samo šest minuta po poletanju sa aerodroma u Adis Abebi. Bio je zaposlen u Svetskom programu za hranu pri Ujedinjenim nacijama, iza sebe ostavio troje dece

Srpski državljanin Đorđe Vdović (54) jedna je od 157 žrtava stravične avionske nesreće koja se juče ujutru dogodila u Etiopiji, kada se avion "boing 737"na liniji Adis Abeba - Najrobi, srušio samo šest minuta posle poletanja.

Vdović, koji je radio za Ujedinjene nacije u Svetskom programu za hranu, ukrcao se u avion "Etiopijan erlajnsa" na letu ET302 kako bi iz Etiopije stigao na konferenciju UN u Najrobiju, glavnom gradu Kenije. Sa njim su u društvu bila još najmanje trojica kolega iz Ujedinjenih nacija, ali i putnici iz čak 33 zemlje.

Foto: informer.rs

Humanitarac 23 godine

Kako Informer saznaje, informacije o smrti Đorđa Vdovića potvrdila je i njegova rođena sestra Ljiljana, koja je obavestila državne organe da se njen brat nalazio baš u tom avionu jer je trebalo da iz Adis Abebe juče ujutru ide na poslovni sastanak u Najrobi.

Brat čuvenog Vda, bubnjara "Šarla Akrobate"

Foto: informer.rs

Đorđe Vdović je bio brat od strica Ivice Vdovića Vda, čuvenog bubnjara kultne beogradske grupe "Šarlo Akrobata", začetnika novog talasa u srpskom rokenrolu i jednog od naših najboljih bubnjara svih vremena.

Vdović je za UN radio više od dve decenije, što ga je odvojilo od Srbije, u koju je navraćao veoma retko.

- Đorđe je godinama bio zaposlen u Svetskom programu za hranu pri Ujedinjenim nacijama, a pored srpskog pasoša imao je i službenu putnu ispravu UN. Radio je na mnogim projektima, dugo je bio i u Avganistanu. Bio je dobar prijatelj, vredan, radan i uvek spreman da pomogne, u bilo koje doba dana i noći. Iza sebe je imao dva braka i troje dece. Dvoje dece ima sa prvom ženom, od koje se razveo, a treću, najmlađu Taru, dobio je sa drugom ženom, samo tri dana nakon svog 50. rođendana u julu 2015. godine. Za nju je bio posebno vezan, bila je njegova mezimica - otkriva izvor Informera blizak porodici.

Pomagao izbeglicama u Srbiji
i žrtvama NATO
bombardovanja

Đorđe Vdović je, prema zvaničnoj biografiji, od februara do juna 1996. godine ispred UN pomagao izbeglicama iz ratom zahvaćenog područja na teritoriji Republike Srpske. Takođe, tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine pomagao je u spasavanju žrtava. Uglavnom je učestvovao u rešavanju kriznih situacija, a poslednji projekat na kom je radio bilo je obezbeđivanje hrane jednoj avganistanskoj fabrici. Pored Avganistana, boravio je u još nekoliko zemalja u Aziji i Africi. Imao je i PMP sertifikat, što je međunarodno priznata i najcenjenija profesionalna kvalifikacija u oblasti upravljanja projektima.

- Đorđe je započeo svoj rad u UNHCR, na Svetskom programu hrane, još pre 23 godine. Voleo je svoj posao i radio ga je sa puno žara i posvećenosti i zato nije često dolazio u Srbiju, što su mu prijatelji stalno zamerali. Uspevao je da u svoj Beograd dođe tek jedanput, dvaput godišnje. To mu je baš teško padalo, svaki godišnji odmor koristio je da navrati u Srbiju, da poseti sestru, rodbinu, prijatelje. Njegovi poslovi podrazumevali su i rešavanje kriznih situacija u zemljama Bliskog Istoka, poput Avganistana i Liberije. Njegov poslednji projekat bio je obezbeđivanje hranljivih biskvita u jednoj fabrici u Avganistanu - ističe naš sagovornik.

Sestra u šoku

Ekipa Informera juče je kontaktirala i Tanju Vdović, sestru od strica tragično nastradalog Đorđa. U kratkom razgovoru nam je poručila da ju je informacija koja je osvanula u medijima šokirala i veoma potresla.

- Nisam mogla da verujem kada sam pročitala vest na portalima da je moj brat Đorđe poginuo u dalekoj Etiopiji. Neopisivo mi je žao... Đorđe je bio dobar čovek i zbog prirode njegovog posla viđali smo se svega nekoliko puta godišnje, i to uglavnom na porodičnim proslavama i nekim našim privatnim skupovima. Ne znam šta bih rekla osim da je ovo velika tragedija za celu porodicu - poručila je Vdovićeva i istakla da je ova vest najviše pogodila i uzrujala Vdovićevu rođenu sestru Ljiljanu, koja juče nije bila u stanju da govori za medije.

Foto: Reuters

Dačić: Saučešće porodicama nastradalih

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) potvrdilo je juče da je među stradalima u avionskoj nesreći "Etiopijan erlajnsa" bio i jedan državljanin Srbije i izrazio saučešće njegovoj porodici, ali i porodicama svih nastradalih.
- Dozvolite mi da vam u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i u svoje lično ime prenesem izraze najiskrenijeg saučešća zbog gubitka nevinih života, među kojima je i državljanin moje zemlje. Teško je naći reči utehe za ljude koji su izgubili svoje najmilije. Molim Vas da porodicama i prijateljima poginulih, kao i građanima Etiopije prenesete iskreno saosećanje građana Srbije - naveo je ministar Dačić.

Komšije u šoku: Bio je dobar čovek, retko smo ga viđali

Ekipa Informera juče je posetila stan Đorđa Vdovića u Ulici Maksima Gorkog na beogradskoj Čuburi, ali nam je vrata otvorila njegova stanarka Tamara.
 

- Đorđa sam poslednji put videla baš davno, čini mi se pre jedno šest meseci. Ne živi on ovde, samo izdaje stan. Stalno putuje zbog posla, pa gotovo da i nemam kontakt sa njim, a iskreno, ne znam čime se bavi. Ne znam šta bih rekla, ne mogu da verujem da je poginuo u avionskoj nesreći, to je zaista strašna tragedija - kratko nam je rekla Tamara, koja je bila šokirana vešću da je njen stanodavac poginuo u avionskoj nesreći.

Foto: informer.rs

Komšije o Vdoviću imaju samo reči hvale, iako ga već godinama ne viđaju.

- Bože, baš ste me zatekli s vešću, pa evo od vas sam saznala. Poznavala sam ga i družili smo se, međutim on godinama ne dolazi ovde. Uvek je bio prijatan, dobar čovek, niko o njemu nije imao lošu reč - rekla je komšinica, rasplakala se i zatvorila vrata.
 

SRBIN POGINUO U AVIONSKOJ NESREĆI U ETIOPIJI! Među stradalim putnicima u Africi državljanin Srbije

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija