• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.04.2016

22:39

FALŠ POTPISI: RIK obara Sandulovićevu listu?!

Zanimljivosti

FALŠ POTPISI: RIK obara Sandulovićevu listu?!

Podeli vest

Republička izborna komisija donela je rešenje o razrešenju predstavnika podnosioca Izborne liste Republikanska stranka - Nikola Sandulović u proširenom sastavu RIK-a, a predsednik te komisije Dejan Ðurđević rekao je da će se večeras ili sutra videti i kakva je sudbina te liste

- Utvrđeno je da ta lista ima oko 900 falsifikovanih potpisa, kao i ona prethodna Ruska lista. Sa tih 900 potpisa lista spada ispod 10.000 potpisa. Međutim, ostaje da se razmotri da li u izbornom postupku može da se koristi jedan vanredni pravni lek - naknadno oglašenje rešenja ništavnim ili ne, pa ćemo još večeras i sutra razmotriti šta mi u toj situaciji možemo da radimo - rekao je Ðurđević novinarima posle sednice RIK-a.

Na pitanje da li će lista Republikanske stranke biti poništena, Ðurđević je istakao da postoji vanredni pravni lek u upravnom postupku - oglašenje rešenja ništavnim.

- Lista je proglašena, prošli su rokovi za prigovor, ostaje samo da vidimo kakva je bila dosadašnja praksa. Nikada se to nije primenjivalo u izbornom postupku - rekao je Ðurđević, navodeći da treba da se vidi da li zakon o opšte upravnom postupku može shodno da se primeni na taj deo procedure.

I ONI TRČE IZBORNU TRKU: RiK predate još dve liste, evo koje...

- Još malo da razmotrimo ta pravna pitanja, pa ćemo proceniti šta je najcelishodnije da se radi u tom slučaju - rekao je on.

- Njihovi članovi RIK-a u proširenom sastavu iz moralnih razloga podneli su ostavke jer su hteli od toga da se distanciraju, a šta će stranka da radi, videćemo - rekao je Ðurđević.

Neopozive ostavke podneli su Ivan Radošević na mesto člana RIK-a u proširenom sastavu ispred Republikanske stranke i Slobodan Ignjatov na mestu zamenika člana RIK-a. 

Na pitanje da li Republikanska stranka može iz moralnih razloga da povuče liste, Ðurđević je istakao da svaka stranka može da povuče listu do zaključenja zbirne izborne liste, a da će se videti da li će to i uraditi.
Tanjug

Ðurđević je istakao i da, nažalost, postoji mogućnost da ta stranka ostane na izborima.

- Rokovi u izbornom procesu su kratki i zbog toga postoji jedno tumačenje zakona da se ne mogu primenjivati vanredni pravni lekovi u izbornom postupku. Zato ostaje još malo da razmotrimo. Čekali smo taj policijski izveštaj, on je stigao pre sat vremena, pa ćemo sada kada završimo ove sednice na tenane da razmotrimo sve mogućnosti - rekao Ðurđević.

Na pitanje da li će članovi komisije dati ostavke ako lista ostane, predsednik RIK-a je rekao da je to falsifikat koji je jako teško uočiti, navodeći da je u slučaju Ruske liste bilo 5.000 pečata. 

RIK: Na izborima učestvuje 6.737.808 birača!

- Jedan pečat kada bi videli izolovano teško bi primetili da je falsifikovan. Vi posumnjate da je falsifikat kada ih vidite na nekoliko obrazaca, jer su na isti način otisnuti, postavljeni isto zakrivljeni. U 10.000, 12.000 potpisa teško je uočiti 900 potpisa, ali kada imate 10.000 potpisa i 5.000 falsifikovanih onda se to lakše uočava - obijasnio je Ðurđević.

On je naveo i da su nadležni organi obavešteni, da su obaveli veštacenje i da će dalje postupati u skladu sa propisima koji uređuju krivično-pravno materiju.

Ðurđević je istakao da je za sada proglašeno i dalje 18 lista, a da se očekuje još osam lista da se izjasni.

RIK je večeras doneo rešenja o odbijanju proglašenja Izborne liste 6. oktobar - Za sve nas i Izborne liste ''''Dokazano! -prof. dr Danica Grujičić - Vlaška stranka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17