• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mili Čolić

29.01.2024

09:01

ESTRADAnje! Mili Čolić: Breskvica i "Gnezdo orlovo" nisu moja šolja čaja iako vidim da mnogi piju taj bućkuriš

Dejan Milićević

Kolumne

ESTRADAnje! Mili Čolić: Breskvica i "Gnezdo orlovo" nisu moja šolja čaja iako vidim da mnogi piju taj bućkuriš

Podeli vest

U etar su izašle sve pesme za ovogodišnji festival Pesma za Evroviziju. Čini se da nikad nije bilo veće interesovanje, što samo potvrđuje činjenicu da se ljudi još uvek lože na Evroviziju i da jedva čekaju da saznaju ko će to ove godine otići u Malme.

Predstavljeno je čak 28 pesama koje će se u dve polufinalne večeri takmičiti za ulazak u veliko, bitno i glamurozno finale. Na spisku totalni anonimusi, polupoznati, poznati ovdašnjoj javnosti i evrovizijski uspešni takmičari, kao i povratnici nacionalnog takmičenja za ovaj prestižni festival lakih nota i izuzetno teških nastupa.

Foto: Dejan Milićević

 

Većina pesama ušla je u famozni trending za samo jedan dan. Tviter, sada preimenovan u Iks, gori! Struka bez imena, prezimena i fotografije komentariše, kritikuje i daje svoje prognoze. Ako može struka, koja realno i ne postoji, onda, vala, mogu i ja.

Preslušao sam sve pesme, za koje mi se čini da su tekstove pisali Vuk Stefanović Karadžić, Dositej Obradović i Zaharije Stefanović Orfelin. Nakon prvog slušanja imao sam utisak da sam čuo ceo uskočki i hajdučki epski ciklus. Odmah da kažem, Breskvica i "Gnezdo orlovo" nisu moja šolja šou-biznis i evrovizijskog čaja iako vidim da na društvenim mrežama mnogi piju ovaj trep-turbo-urbo-folk-pop-rep-etno bućkuriš, koji im prija. Iskreno, šokiran sam i skandalizovan. Jedva ne čekam da vidim Breskvičin nastup! Bukvalno. U redakciji me zbog ovog stava mrze, ali njihov problem i gubitak.

Foto: E-Stock

 

Sve u svemu, da ne dužim i ne pravim prevelike uvode i da ne budem logoreičan, ove godine od 28 ponuđenih kompozicija, meni je za uho zapalo pet. Čista petica, da tako kažem.
U masi bezveznih, ovom prilikom želim da pohvalim numere: "Dno", "Ko je ta žena", "Kolo", "Novo, bolje" i "Najbolja". Dakle, moj izbor ove prestupne 2024. godine pao je na: Marka Mandića, Filarija, Sašku Janks, Konstraktu i Zejnu. Ko god da uspe da pobedi od ove savršene petorke, neće mi biti žao. Botovaću do filanla za sve njih, ako je moguće botovati za čak pet izvođača. Moguće je. Nisam ja bilo ko, ja sam ipak estradni filozof!

Pred nama je žestoka borba kako na društvenim mrežama, tako i na RTS-u tokom tri večeri. Kraj februara i sam početak marta obeležiće festival Pesma za Evroviziju. Intimno mislim da će kofere za Malme pakovati nova i nikad bolja Konstrakta. Ruku na srce, treba nam novi Joksimović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija