• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

09.02.2015

09:13

PONOVO U RINGU Vučić i Mustafa počinju novu rundu pregovora Beograda i Prištine

Politika

PONOVO U RINGU Vučić i Mustafa počinju novu rundu pregovora Beograda i Prištine

Podeli vest

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić nastaviće danas u Briselu razgovore sa premijerom Kosova Isom Mustafom i kosovskim ministrima, uz posredovanje visoke predstavnice Eu Federike Mogerini

U delegaciji Kosova biće i ministar spoljnih poslova Hašim Tači, ministar pravde Hajredin Kuči, ministar za evropske integracije Bekim Čolaku, ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni i ministarka zadužena za razgovore sa Srbijom Edita Tahiri.

Oni će razmotriti kako sprovesti dosad utanačene dogovore, a među glavnim temama su formiranje Zajednice srpskih opština i završetak dobrim delom usaglašenog mehanizma pravosuđa koji obezbeđuje prava i interese Srba u sistemu Kosova, rekli su evropski diplomatski izvori.

Nije poznato da li će predmet razgovora biti druge teme koje su aktuelne ali nisu na dnevnom redu, poput vlasništva nad Kombinatom "Trepča" i smenjivanja ministra za povratak i zajednice Kosova Aleksandra Jablanovića.

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je saopštila da poziva premijere Srbije i Kosova kao i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića, da u prvoj rundi pregovora posle 31. marta prošle godine "razmene mišljenja o daljoj normalizaciji odnosa".

Premijer Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija spremna za dijalog o Kombinatu "Trepča" i da će se u okviru dijaloga Beograd-Priština u Briselu razgovarati o tome.

Dačić je izjavio da će srpski tim u Briselu insistirati na pitanjima imovine, povratka interno raseljenih lica i položaja Srpske pravoslavne crkve.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
n e l o

pre 9 godina

To sto Srbija hoce da razgovara,ne znaci da je slaba,to sto smo konstruktivni,ne znaci da ej Srbija popustljiva,to sto verujemo,ne znaci da smo naivni.

Natasa

pre 9 godina

Ovo je najtezi zadatak koji je postavljen Srbiji ali treba ostati dosledan i stititi svoja prava i cuvati imovinu Srbije. Sa srpske strane postoji visok stepen tolerancije ali ne i sa druge strane.

leonida

pre 9 godina

Sporazum je jedini nacin da Srbija opstane,da ostanemo ujedinjeni i da zajedno resavamo pitanje iz nase buducnosti

avaz

pre 9 godina

Moraju se naci drugi nacini za odbranu zemlje od busanja u grudi i resiti stvarni problemi

platani

pre 9 godina

Ponekad donosimo teske odluke,ali drzava ne moze bez svog naroda,a ni narod ne moze bez svoje drzave.

Ekolog

pre 9 godina

I pored cestih provokacija i opaski kosovskih vlasti, pregovori se moraju nastaviti, zbog svih nasih ljudi na Kosovu cije su oci uprte u nase zvanicnike.

Natasa

pre 9 godina

Niti je kosovski problem nastao juce, niti smo ga prouzrokovali mi. Na vladi je da se odlucno nastavi sa zapocetim procesima normalizacije tih odnosa a sve u skladu sa medjunarodnim pravom, deklaracijama i u interesu naseg zivlja na Kosovu

Nikoleta

pre 9 godina

Potpisavsi Briselski sporazum Srbija se opredeljuje za put saradnje, mira,pregovora i politiku miroljubive koegzistencije.Zacrtana je jasna politika prema pitanju KiM, uz rukovodjenje Ustavom i strpljivom i permanentnom borbom za ocuvanje gradjana - Srba na KiM....ispunivsi sve preuzete obaveze i time dokazavsi da je pouzdan i siguran partner

Tijana

pre 9 godina

Dosta je bilo ratovanja! Došlo je vreme da se ovaj "problem" reši mirnim i civilizovanim putem a pre svega uspešno!

Majda S

pre 9 godina

S obzirom da je Srbija multietnicka i multikulturalna zajednica, a samim tim i insistiranje na zastiti ocuvanja manjinskih prava koja direktno uticu na ocuvanje mira i stabilnosti u drzavi, ova vlada je svesna da ima obavezu prema sopstvenom stanovnistvu da kao demokratska drzava iznadje mehanizme za zastitu manjina od zloupotreba vecinske vlasti na KiM.

Jellena

pre 9 godina

Nastavak briselskog dijaloga a samim tim I proces normalizacije zivota gradjana na KiM je realno prioritet ove vlade a svakako I stvarni interes nasih gradjana na KiM. Treba potencirati na otpocinjanju pregovora o imovini, kao I kulturne I verske bastine. Politika koju zastupamo prema KiM je konstantna, nece biti priznato Kosovo kao nezavisna drzava a svi problem I nesuglasice treba da se resavaju otvorenim dijalogom a pod okriljem EU u skladu sa datim mogucnostima

rebeka

pre 9 godina

Teski razgovori ali neminovni kako bi se Srbima na KiM obezbedio normalan zivot.

pumpkin

pre 9 godina

Da su politicari prosle vlasti imali jasan stav po pitanju Kosova stvari bi danas bile mnogo drugacije.Nadamo se da ce se ovim dijalogom doci do nekog dogovora.

Natalija

pre 9 godina

Niti je kosovski problem nastao juce, niti smo ga prouzrokovali mi. Na vladi je da se odlucno nastavi sa zapocetim procesima normalizacije tih odnosa a sve u skladu sa medjunarodnim pravom, deklaracijama i u interesu naseg zivlja na Kosovu

Milica D

pre 9 godina

Dijalog izmedju Beograda I Prištine mora da se nastavi zbog obe strane,a takodje je i svaki susret sa hanom bitan zbog evropskih integracija. Svaki dobronameran savet je dobrodosao.Mislim da ce se ovaj dijalog doprineti boljim odnosima sa predstavnicima Kosova.

Javor

pre 9 godina

Razgovori se moraju nastaviti i naročito rešiti pitanja imovine. Otimačine će biti, ako na vreme sve ne definišemo.

ratkoni

pre 9 godina

Jos dugo dugo godina ce se voditi ovakvi dijalozi,ali najvaznije od svega za nas je da se nasa drzava nikada javno ne izjasni da priznaje Kosovo,jer bi na taj nacin i poslednja nada bila ugasena..

SLOBODAN 53 PO

pre 9 godina

Objektivno receno Srbija je za dve godine intezivnog dijaloga sa Pristinom se postigao veci progres i napredaki nego sto je to DS ucinio za prethodnih 12 godina. Tako treba i dalje nastaviti, verujem da nije bilo prekida pregovora punih 1o meseci naravno ne krivicom Srbije vec Pristine, nadam se da ce ove cinjenice imati na umu nova sefica pregovarackog tima, da ce izvrsiti dodatne pritiske na Pristinu da vise nece tolerisati njihovu ne ozbiljnost. Takodje nadam se da je Aleksandar Vucic svakako u prednosti u odnosu na Mustafu, jer ima iskustvo u tim pregovorima, a i sami zvanicnici EU dobro znaju kako se Aleksandar Vucic ponasa tokom pregovora, nadam se da ce on insistirati na implementaciji vec postignutog Briselskog dogovora.

stevke

pre 9 godina

"Sutra u Briselu otvaramo novo poglavlje u dijalogu o normalizaciji odnosa između države Kosovo i Srbije." Nema tu nikakve drzave Kosovo niti ce je ikad i biti! Kosovo je oduvek bilo i bice Srpsko i tacka!!!

dunjica09

pre 9 godina

Imajuci u vidu strucnost timova koji vode pregovore, verujem da ce oni rezultirati konkretnim resenjima.

anaaaa

pre 9 godina

Ovakvi razgovori su veoma konstruktivni,interesi Srba na Kosovu moraju biti zasticeni I na ovakav diplomatski nacin se dogovara o svim bitnim aspektima.

Bozidar

pre 9 godina

Nadam se da ce ovi pregovori stvoriti uslove za nastanak bezbednijeg okruzenja i boljeg kvaliteta zivota,ne samo za Srbe, vec i za sve ostale gradjane u Pokrajini.

Ljuban

pre 9 godina

ZSO na KiM treba da bude uredjena tako da ima nadleznosti u oblasti zdravstva, obrazovanja i ekonomskog razvoja.

Dada

pre 9 godina

Demonstracije u Pristini stvaraju atmosferu nesigurnosti za kosovske Srbe,zato treba otpoceti proces pregovora sto pre radi normalizacije odnosa

Uglješa

pre 9 godina

Srbiji raste ugled u svetu. Kako nam raste ugled to su i pregovori sa Prištinom sve jednostavniji. EU konačno uviđa naše isrkrene namere za mir i razvoj na Kosovu.

Zvonko

pre 9 godina

Zajednica srpskih opština je temelj Briselskog sporazuma. Treba inisistirati da se što pre oformi ovo telo lokalne samouprave Srba na KiM. Sva ostala pitanja su manje bitna za Srbiju i Srbe na KiM.

Zaza

pre 9 godina

Srbija je godinama ulagala u privredu i infrastrukturu na Kosovu i ne može se tek tako to oduzeti i predati Tačiju i ostalima...

milenkovic

pre 9 godina

U pregovorima moramo istrajati do kraja. Zahvaljujuci Vucicu, Srbija je znatno poboljsala svoj ugled i sada smo u mnogo boljoj poziciji nego pre par meseci ili godinu. Mustafa ne moze da se meri sa Vucicem po ugledu, strucnosti i znanju. Takodje, prednost nasa je to sto mi nismo pravili demonstracije i probleme, nismo otimali nista tudje, tako da moze ovde mnogo toga pozitivnog da se izvuce na osnovu njihovih gresaka!

Biljana

pre 9 godina

Verujmo da ce dijalogom da se rese sva kljucna pitanja u nasu korist,a samim tim i proces normalizacije zivota gradjana na KiM, jer je realno to prioritet ove Vlade, a svakako i stvarni interes nasih gradjana na KiM.

NadaB

pre 9 godina

Moraju se voditi ovako teski i iscrpni razgovori kako bi se obezbedio normalan zivot nasim gradjanima na Kosovu!

Graje

pre 9 godina

Aleksandar Vučić je jedini premijer koji voli svoj narod i državu, koji se pregovorima bori da očuva naš teritorijalni integritet i suverenite. Aleksandru Vučiću će svakako raditi na jačnju naše države, na miru i stabilnosti, na formiranje srpskih zajednica na KiM, koje će imati uređen državni sistem po ugledu na Srbiju. Albanci napokon mogu da priznaju da žive u Srbiji.

Lauza

pre 9 godina

Dokaz da vlada Srbije nije zaboravila svoj narod na kosovu i metohiji.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17