• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.03.2015

11:19

VUČIĆ: NEMA VIŠE "LAKO ĆEMO", poplave od prošle godine ne smeju da se ponove!

Politika

VUČIĆ: NEMA VIŠE "LAKO ĆEMO", poplave od prošle godine ne smeju da se ponove!

Podeli vest

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je, kada je reč o elementarnim nepogodama, vlada čvrsto opredeljena da više nego dosada radi na merama prevencije i time obezbedi drugačiju i sigurniju budućnost za generacije koja dolaze

On je, na prezentaciji Nacionalnog programa upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda, naveo podatak da je svaki dinar uložen u prevenciju jednak sedam dinara koji se troše na obnovu.

Srbija želi da razmišlja unapred i pravi planove unapred, istakao je predsednik vlade.

Prema njegovim rečima, Srbija je na godišnjem nivou gubila 130 miliona evra zbog poplava, na suše još više, a prošle godine su katastrofalne poplave koštale 1,7 milijardi evra. 

- Pametnim i ozbiljnim ponašanjem uspeli bi da obezbedimo da stavri postavimo drugačije i da možemo tu štetu uvek i unapred predvidimo barem delimično. Po prvi put Srbija napušta princip "lako ćemo" i u nekoliko decenija preuzima princip da nešto spreči, a ne da leči - naglasio je Vučić.

On je kazao da je planirano ulaganje u obrazovanje, nabavku opreme i nabavku preventivne infrastrukture, kao i u moderan sistem institucija, sposoban da uvek izađe u susret građanima.

Vučić je naglasio da bez pomoći zemalja koje učestvuju na skupu, a koje su pomogle Srbiji posle katastrofalnih poplava, ne bi bilo tako dobrih rezultata i poručio da Srbija nikada neće zaboraviti pomoć i podršku koju je dobila.

- Bez vaše pomoći ne bismo mogli da se izvučemo iz toga. Poplave su uticale na pad BDP, koji bi bio mnogo veći da niste pomogli - poručio je Vučić.

- Mi smo reagovali borbeno, ponegde i hrabro kada su nas zadesile teške poplave u maju mesecu prošle godine. Borili smo se sa stihijom, spasavali ljudske živote i po prvi put transparetno i odgovorno pristupili obnovi zemlje - ukazao je on dodajući da je sigurno 90 odsto ljudi pogođenih poplavama dobilo barem nešto od države.

Bez prijatelja, pre svega od EU, od koje je, kako je podvukao, Srbija dobila najveću podršku, ali i UN, Svetske banke, i mnogih drugih zemalja od Emirata, do Norveške, to ne bi bilo moguće, naglasio je on dodajući da su solidarnost pokazale i sve zemlje u regionu.

Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja predstavlja danas Nacionalni program upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda.

Direktor Kancelarije Marko Blagojević je kazao da je ideja današnjeg skupa da na jednom mestu okupimo sve one koji su nam u velikoj meri pomogli i na čiju pomoć računamo kada ulazimo u drugu fazu u kojoj se bavimo prevencijom, da podelimo naše ideje programa prevencije.

"Hoćemo da sprečimo ono što nam se dogodilo maja prošle godine", podvukao je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Draga

pre 9 godina

Nema toga i nadajmo se da nikada vise nece ni biti. Lepo kaze stara izreka da je bolje spreciti, nego leciti.

Lovac007

pre 9 godina

Da bi opstali moramo razmisljati o buducnosti, moramo biti preventivni. Mislim da je ovaj skup bio odlican. Dosta dobrih stvari je moglo tu da se cuje. Nadam se da ce se vecina i realizovati.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17