• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.04.2015

08:54

TAČI PRETI BEOGRADU: Odbijanje moje posete imaće posledice!

Politika

TAČI PRETI BEOGRADU: Odbijanje moje posete imaće posledice!

Podeli vest

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači ocenio da je odluka Srbije da ne odobri njegovu posetu Beogradu suprotna dijalogu i poboljšanju odnosa Prištine i Beograda

- To će svakako imati posledice - izjavio je Tači za bečki "Prese", ne želeći međutim da kaže kakve bi to posledice mogle biti. 

On je, ipak, kazao da neće biti direktnih kontramera srpskim političarima.

- Ponašanje Srbije prema meni će poslužiti kao primer kako ne treba da se ophodimo sa našim susedima - dodao je Tači. 

On je, istovremeno, izrazio iznenađenje što je zvanični Beograd bio protiv njegovog dolaska.

- Ministri kosovske vlade su posetili Srbiju, a bili su i visoki predstavnici Srbije na Kosovu, i takve posete više nisu nikakva vest - naglasio je Tači, podsećajući da je nedavno bila i dvogodišnjica Briselskog sporazuma, te da je u okviru dijaloga stalno bilo susreta visokih predstavnika Beograda i Prištine u Briselu.

- Zašto onda nisu mogli dozvoliti moje putovanje u Beograd? - upitao je on.

Tači kaže da odbijanje obezbeđivanja njegovog boravka u Beogradu, "pretnje njemu, kosovskom predstavniku u Beogradu, kao i organizatorima konferencije, pokazuju Srbiju koja je još uvek talac prošlosti i politike koja je vodila najstrašnijim tragedijama i patnjama".

U vezi naloga za hapšenje koji i dalje postoji protiv njega, Tači je ukazao da su se, kada je on raspisan, sudovi više bavili politikom nego pravdom.


Tači je 11. jula 1997. osuđen u odsustvu pred Okružnim sudom u Prištini na 10 godina zatvora, a presudu je 12. marta 1999. godine potvrdio Vrhovni sud Srbije.

Oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević odgovorio je 20. aprila na zahtev prištinskih vlasti da Tači 24. aprila poseti Beograd, obavestivši da protiv njega postoji pravnosnažna sudska presuda i da bi bio izveden pred nadležni sud. 

Tačija je u Beograd pozvala nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje, kao organizator skupa "Evropske integracije zapadnog Balkana - zajedno možemo bolje" 24. aprila. Oni su, međutim, 20. aprila povukli taj poziv, tvrdeći da su to učinili pod pritiskom i pretnjama.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
asid

pre 9 godina

Mislim da je Beograd pogrešio što je onemogućio dobrovoljnu predaju na izdržavanje pravosnažne kazne!

milorad culibrk

pre 9 godina

Taci ti nisi sused ti si gradjanin Srbije i bices u toj Srbiji u zatvoru do kraja zivota. Nece ti pomoci ni Klington ni Bler koji ce takodje zavrsiti u tamnici zbog bombardovanja SRbije.

pavle

pre 9 godina

POSLE PROCESUIRANJA RATNIH ZLOČINA SA KOSOVA KOJI NE ZASTAREVAJU - GOSPODIN TAČI ĆE ZAVRŠITI U ZATVORU SVOJU POLITIČKO-TERORISTIČKU KARIJERU ! AKO SE TOME DODA I KRIMINALNO PONAŠANJE U MEĐUNARODNIM OKVIRIMA ZBOG TRGOVINE ORGANIMA - MONSTRUOZNO UBIJANIH LJUDI U "ŽUTOJ KUĆI" GDE IMA UČEŠĆE KAO ORGANIZATOR TE KRIMINALNE GRUPE, OSUDIĆE GA I POPLJUVATI PRVO ONI KOJI SU MU DO DANAS - DAVALI BEZREZERVNU POLITIČKU PODRŠKU !!!

Pedja

pre 9 godina

Al si nas uplasio. Idi kod Obame i oizali se. Dosta je bre vise pretnji.Sta sad treba i pred tobom da strepimo. SRBIJO

Rafael Rafo

pre 9 godina

Kada vas je Sloba bacao u trans svojim govorom na Gazimestanu 1989. onda vam je nebo bila granica. Sada vam se samo pripisuje negativna kamata na negativnu politiku koja je trajala 25 godina. Na svemu tome zahvalite Slobi, tetki Miri, njihovom oberkelneru Ivici, i mnogim drugima, kao i velikoj većini srpskog naroda koji je bio zaluđen svojim voždom. Tuđman nije imao šanse 1988., kada mu je vraćen pasoš, da ga itko u svijetu primi viši po rangu od gradonačelnika Vancuvera i drugih gradova, jer im je bilo najlakše kazati, u Jugoslaviji ste i tamo ostanite. Sloba je mislio da može ukinuti delegaciju SAP Kosova, a da se Jugoslavija ne raspadne. U Saveznoj skupštini nije više bilo konstitutivne članice federacije i njene delegacije prema Ustavu iz 1974. pa time niti Jugoslavija više nije postojala. Nakon toga svjetski moćnici odustali su da vrše pritisak na Hrvatsku i Sloveniju da ostanu u zemlji koja, de facto i de iure, više nije postojala. Bio je otvoren put HR i SLO samostalnosti. Sloba je mislilo da može ovce i novce. Da je branio svako slovo i zarez iz Ustava 1974. Tuđman i Kučan imali bi puno manji manevarski prostor. Tako je bilo, a vi se nastavite zavaravati mitovima i legendama o božanskom narodu te o vatikansko-jezuitsko-njemačkoj uroti. Jako vas je unazadio „čovek koji je mnogima oduzeo osmeh sa lica“.

PAVLE

pre 9 godina

ČIM NAM GOSPODIN TAČI DOĐE U POSETU - PREDLAŽEM HITNO U ODBOR ZA DOČEK - KOMUNALCE SVE U UNIFORMAMA !!! JER - SMEĆE JE SMEĆE !!!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17