• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer.rs

09.06.2015

14:23

STOP ZA AZILANTE Orban hoće da zatvori granicu prema Srbiji!

Politika

STOP ZA AZILANTE Orban hoće da zatvori granicu prema Srbiji!

Podeli vest

Viktor Orban, premijer Mađarske, želi da posebnim zakonom praktično zatvori južnu granicu prema Srbiji za ilegalne imigrante, kako bi sprečio ulazak azilanata na mađarsku teritoriju

Imigranti bi pored Srbije, bili prinuđeni da ostanu i u Rumuniji i Hrvatskoj, članicama EU koje za razliku od Mađarske nisu deo Šengenskog sporazuma o slobodnom kretanju.

Orban kaže da su kvote koje Brisel naložio za prihvat imigranata po državama Unije "na granici razuma". Ove kvote su utvrđene nakon što je od početka godine hiljade imigranata željnih života u zapadnoj Evropi izgubilo živote u brodolomima na Sredozemnom moru.

Iz mađarske vladajuće partije Fides, na čijem čelu je Orban, žestoko se opiru briselskim kvotama i poručuju da je samo krajem maja u Mađarsku ušlo 50.000 imigranata, u poređenju sa 43.000 koliko je bilo u celoj 2014.

Najave protesta

Stotine slovačkih, čeških i poljskih huligana planiraju zajednički protest 20. juna na Glavnoj železničkoj stanici u Bratislavi zbog kvota za prijem izbeglica iz Afrike i s Bliskog istoka koje je predložila Evropska komisija uprkos otporu dela članica Evropske unije.

Većini imigranata iz Azije i Afrike cilj je da odu dalje u Evropu, ali su vlasti Austrije i Nemačke najavile mogućnost da 15.000 azilanata vrate natrag u Mađarsku. Antal Rogan, šef poslaničke grupe Fidesa u mađarskom parlamentu, kaže su potrebni “hitni koraci”.

- U praksi to bi značilo da bismo usvojili zakon kojim bi bilo propisano da oni koji ulaze u Mađarsku iz bezbedne države, iz bezbedne tranzitne države, ne mogu da se ovde prijave za politički azil - navodi Rogan.

Rogan tvrdi da su životi imigranata na primer bili ugroženi u Siriji, ali da su se već našli na sigurnom kada su ušli u Grčku, Srbiju ili neku drugu državu i da tu mogu da se prijave za azil.

Većina azilanata koja je prošle godine ušla u Mađarsku bila je sa Kosova, iz Avganistana i Sirije.

Rogan nije rekao kada Fides planira da usvoji zakon. Mađarska vlada postavila je juče nove bilborde kojima promoviše svoju antimigracionu kampanju čime je izazvala raspravu u javnosti, pošto je lider male opozicione stranke "Zajedno" priznao da je cepao plakate koje je država finansirala.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nenad

pre 8 godina

Ma, sad će bodljikavu žicu. Mađari su Srbi koje je Vatikan pokatoličio i preveo u Mađare.Vatikan je pod vođstvom Arpada 896 doveo 20.000 Ugro-Mađara (Čitaj: Niski azijati sa krivim nogama, bubuljičavim licem i sa kosim očima) iz Azije. Papa ih je naselio među Srbe između Tise i Dunava. Crvenog Ištvana ( Čitaj: Stefana krvnika koji se nije mogao napiti srpske krvi) papa je krunisao 1000 godine u kralja Mađara. Vatikan je za 1000 godina od Srba prevedenih u Mađare napravio Mađarsku državu od 20 miliona stanovnika uoči Trianona.

Laki

pre 8 godina

I mi treba da zatvorimo prema Bugarskoj i Makedoniji. nista sporno. A bili amo odusevljeneni kada smo dobili dzipove sa IC uredjajima, da ne idu u Madjarsku (da ostaju kod nas). Orban nista nije kriv, krivi smo sto ne nislimo za sebe.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17