• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.06.2015

20:37

DAČIĆ: SAD pod sankcijama povećale trgovinu s Rusijom, a Srbija imala pad!

Politika

DAČIĆ: SAD pod sankcijama povećale trgovinu s Rusijom, a Srbija imala pad!

Podeli vest

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je danas u Evropskom parlamentu u Briselu (EP) izjavio da Srbija, napredujući ka Evropskoj uniji, neće poremetiti odnose s Rusijom, i primetio da su SAD u vreme sankcija s Rusijom povećale trgovinu s tom zemljom za 30 odsto, dok je Srbija imala pad

Dačić je u raspravi na okruglom stolu rekao: Srbija na putu ka članstvu u EU", naglasio da "mi idemo napred u EU, imamo svoje prijatelje kao i svako, i na šta bi to sad ličilo da mi nešto radimo protiv nekog našeg prijatelja zato da bi ušli u neko novo okruženje?" "Mislim da to ne bi nijedna zemlja u svetu uradila", podvukao je Dačić.

- Ja znam, kao predsedavajući OEBS-a, da i mnogi drugi imaju veoma prisne odnose s Rusijom, pa sam video da su Sjedinjene Američke Države prošle godine imale rast u spoljnotrgovinskoj razmeni s Rusijom od preko 30 odsto", rekao je Dačić, uz opasku da su "baš efikasne te sankcije protiv Rusije".

 - A Srbija ima pad u razmeni s Rusijom i onda nekome smetaju odnosi s Rusijom-  zaključio je ministar.
Na okruglom stolu koji je organizovala grupe Prijatelji Srbije u EP, prethodni predsedavajući te grupe, poslanik Viktor Boštinaru, ocenio je da bi Srbija morala da usaglasi svoju spoljnu i energetsku politiku sa EU.

Boštinaru je istakao podršku prijemu Srbije u EU i predočio da, bez Srbije, ;širenje EU na Zapadni Balkan ne bi bilo delotvorno.

On je predočio da srpska vlada na putu ka članstvo mora jasno sprovesti reforme, uključujući "pošten pristup slobodi medija".

Mihael Karničnig, šef kabineta evropskog komesara Johanesa Hana, je naglasio da je cilj Evropske komisije da nove zemlje uđu u članstvo EU i rekao da komesar Han snažno radi na tome da ove godine budu otvorena prva poglavlja u pregovorima ;Srbije o članstvu s EU.

Karničnig je objasnio da bi, "ako sve bude dobro, vrlo brzo bila otvorena poglavlja 23 i 24, čim se otvori poglavlje 35", vezano za normalizaciju odnosa s Prištinom.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17