• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.08.2015

20:47

GAŠIĆ I ŠOJGU Vojna saradnja na nivou političkih odnosa Srbije i Rusije

Politika

GAŠIĆ I ŠOJGU Vojna saradnja na nivou političkih odnosa Srbije i Rusije

Podeli vest

Ministri odbrane Srbije i Rusije, Bratislav Gašić i Sergej Šojgu, razgovarali su danas o bilateralnj vojnoj saradnji dve zemlje sa posebnim naglaskom na vojno-tehničkoj saradnji i zajedničkoj obuci i vežbama, saopštilo je srpsko ministarstvo

Tokom sastanka koji je održan u "Parku Patriot“ nedaleko od poligona Alabino, kod Moskve, posle finalne trke Tenkovskog biatlona, Gašić je istakao da je bilateralna vojna saradnja dve zemlje dostigla nivo odličnih opštih i političkih odnosa. 

On je naglasio da se od 2012. godine, kada je sprovedeno 12 zajedničkih aktivnosti, obim saradnje višesturko povećao, pa su ruska i srpska vojska tokom prošle godine imale 34 zajedničke aktivnosti, uglavnom u oblasti obuke i vežbi. 

Po njegovom mišljenju, razmena kadra za usavršavanje na vojnim školama u Srbiji i Rusiji doprineće još boljem razumevanju dveju vojski i naroda.

Gašić je naglasio da je veoma važno nastaviti kontinuitet sastanaka na najvišem nivou, izrazivši zadovoljstvo što će u oktobru ove godine načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general armije Vasilij Gerasimov posetiti Srbiju.

Takođe je ministra Šojgua pozvao da tokom 2016. godine dođe u našu zemlju.

Srpski ministar je apelovao na ruskog kolegu da utiče na skraćivanje rokova za isporuku dva helikoptera Mi-17V-5, za čiju je kupovinu proces pregovora ušao u završnu fazu.

Šojgu je čestitao srpskom kolegi na osvojenom trećem mestu na Tenkovskom biatlonu i ocenio da se bilateralni odnosi razvijaju pozitivno.

On je zahvalio Gašiću na drugom dolasku ove godine i rekao da će helikopteri potrebni srpskoj vojsci biti isporučeni do kraja godine.

Ministar odbrane Rusije potvrdio je podršku njegove zemlje očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Šojgu je uručio medalje "za borbeno prijateljstvo" bivšem i sadašnjem izaslaniku odbrane Republike Srbije u Ruskoj Federaciji, pukovniku Zoranu Stojkoviću i potpukovniku Marku Markoviću, navodi se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17