• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda/Tvzvezda.ru

03.01.2016

20:37

(VIDEO) MOĆ RUSKOG ORUŽJA: Ovo je Šojgu uradio sa vojskom Rusije za samo godinu dana!

Politika

(VIDEO) MOĆ RUSKOG ORUŽJA: Ovo je Šojgu uradio sa vojskom Rusije za samo godinu dana!

Podeli vest

Ruski vojni analitičar Viktor Baranec objavio je analizu napretka ruske armije u 2015. godini. Barancev je objasnio koji su najveći uspesi, ali i gde Rusija i dalje kaska za Zapadom

Ljudi u službi

U decembru 2014. godine popuna oružanih snaga je bila 82 posto, 2015. godine ona je dostigla 92 posto. U praksi to su desetine hiljada vojnika koji si popunili prazne mesta. To nisu samo regruti vojnici, koji drže oružije samo 365 dana.

Postoji još jedan „vojni rezultat“ - procenat vojnika-ugovoraca porastao je za skoro 10 posto i sada je 362 hiljade ljudi. 2015 godine prvi put broj vojnika koji služe po ugovoru bio je veći od broja regruta kojih je 300 hiljada. To znači da se profesionalni deo vojske se povećava. 2016. se očekuje da broj vojnika-ugovorca se poveća do 364 hiljade.

Nuklearni „mač“ podmlađen

Printskrin Jutjub

A sada obratimo pažnju na nastrašnije oružije Ruske Federacije – na Strateške nuklearne snage zemnog, vazdušnog i morskog baziranja. U službu je stavljeno 6 raketnih pukova sa kompleksom „Jars“ stacionarnog i mobilnog baziranja.

Oni su ubačene da zamene legendarni „Topolj“. „Jars“ nadmašuje težinom punjenja „Topolj“ za više od 20 posto. Konstruktori si povećali mogućnost dužine leta nove strateške rakete - to je više od 10 hiljada kilometra. Bivši načeljnik štaba Viktor Jesin je ubeđen da će u budućih 20 do 30 godina „Jars“ moći da se nosi sa bilo kojim sistemom protivoraketne odbrane koju Amerikanci postavljaju po Evropi .

Printskrin Jutjub

Obnovili su se i aviacione Strateške nuklearne snage – odlazeće godine oni su se popunili sa 10 modernizovanih aviona. To uključuje dva Tu-160, tri Tu-95MS i pet Tu-22M3. Pojačane i morske snage – u stanje borbene pripravnosti su uvedene podmornice – „Aleksandr Nevski“ i „Vladimir Monomah“. Ukupno tokom 2015. godine Oružane snage RF je dobila 35 balističkih raketa.

Oklop za pešadiju

Predhodne godine oprema za pešadiju je podignuta na novi nivou. Još uvek tu Rusija kaska za Amerikanacima i Kinezima, ali se iz godine u godinu smanjuje ta prednost. U ruskoj pešadiji je formirano 8 brigada različitih namena.

Printskrin Jutjub

U vojsku je bilo poslato dva raketna kompleksa „Iskander-M“, 1.172 tenka i ostalih oklopnih vozila, 148 raketno-artiljerijskih sistema, 2.292 vizila različitih namena. Kao zaključak: nivo opremljenosti modernim oružijem je 35 posto što je skoro 10 posto više nego 2014. godine.

Borbeno krštenje

Avgusta 2015. je osnovana nova vrsta oružanih snaga - Vazdušno - kosmičke snage (VKS) koje su dobile 243 letelica, 90 protivavionskih raketnih kompleksa i 208 radarskih sistema. A dva meseca kasnije Vazdušno-kosmičke snage prošle su borbeno krštenje u Siriji, gde je počela vojna operacija protiv Islamske države.

printscreen

Od 30. septembra avioni VKS su napravili više od 4 hiljade borbenih letova i uništili više od 8 hiljada objekata vojne infrastrukture terorista. Odlazeće godine bespilotne letelice stigle su do rekordnog broja u snagama Ruske federacije.

Dobrodošli na Arktik

Printskrin Jutjub

2015. godine godine ruska armija je se još bolje utvrdila na Arktiku, na ruskim ostrvima Severnog ledenog okeana. Tamo je završena gradnja još 4 vojne baze. Počela je gradnja aerodroma i vojnog grada na ostrvu Zemlja Aleksandra. Grade se vojni objekati i po drugim ostrvima.

Armata i ostalo

Jutjub

Na Paradi pobede 9. maja prvi put na Crvenom trgu prošao tenk „Armata“, raketni kompleksi „Bal“ i „Bastion“, samohodno artilerijsko oružje „Koalicija“, nove vrste vozila „Tajfun“ itd.

Rekordni autoritet

Odlazeći godine u Rusije na 20 posto se smanjio broj momaka koji su pobegli od vojnog roka. To znači da autoritet vojske u državi raste. 2015. godine nivo poverenja u oružane snage je porastao do rekordnih 87 posto.

Tako još nije bilo od vremena SSSR-a. Puno momaka konkurišu za mesto u vojnim akademijama.

 

PROČITAJTE JOŠ:

(VIDEO) PUTINOV BES: General je predao listu zahteva, evo kako je predsednik Rusije reagovao!

(VIDEO) ONA JE MOĆNA ARMATA: Zapad je zove "ruska zver", a Putinovi vojnici joj tepaju "Mašenjka"

(VIDEO) RUSI OTKRILI ZAVERU: Iza Obaminih leđa, NATO priprema čudovišnu provokaciju!

(VIDEO) SMRT ZA FANTOME: Ovako raketni sistem S-400 čuva rusku bazu u Siriji!

(VIDEO) ALARMANTNO, NATO NAORUŽAVA HRVATE: Rusi priskaču Srbiji u pomoć, Putin nam šalje rakete 'skad'!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
XXL

pre 8 godina

A Amerikanci bi da nude polovno naoružanje ovom regionu. Ko želi može da kupi i privatno F-16A Falcon sa stajanke boneyard ili "kosturnice" polovnih aviona u muzeju koji se nalazi u gradu Tucsonu u Americi ali će mu poskidati naoružanje.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17