• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.03.2016

21:49

TAČI: Ne plašim se Specijalnog suda, zvaću Nikolića na inauguraciju!

Politika

TAČI: Ne plašim se Specijalnog suda, zvaću Nikolića na inauguraciju!

Podeli vest

Nedavno izabrani kosovski presednik Hašim Tači tvrdi da se ne plaši Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu, ističući da su on i OVK kršili samo diskriminišuće zakone Slobodana Miloševića

On je, u intervjuu bečkim dnevnicima "Standard“ i "Prese“, kazao da je uspostavljanjem suda, Kosovo pokazalo da poštuje svoje međunarodne obaveze.

- Ceo proces uspostavljanja suda je od mene iniciran, a vođen je i zaključen dok sam bio premijer. Nemam šta da krijem i podržavam u potpunosti sud - kazao je on. Tači ističe i da je uspostavljanje specijalnog suda mogućnost da se Kosovo i OVK oslobode nepravednih optužbi i spekulacija.

Tači je negirao tvrdnje da je umešan u trgovinu organima, ističući da su ti izveštaji „luda izmišljotina“:

- Mi nemamo šta da krijemo i zbog toga je kosovska skupština usvojila osnivanje specijalnog suda. To sam lično podržao, jer u tome vidim prednost za Kosovo. Time bi konačno rešili takve optužbe - objasnio je on.

DŽABA MU IMUNITET: Optužnica za Tačija do kraja godine?!

Na konstataciju da je glavni tužilac novog tribunala najavio da niko neće uživati imunitet i pitanje da li se brine da će bivši članovi OVK i on lično biti na "meti“ suda, Tači je rekao da ne bi trebalo prejudicirati postupke pred tim sudom.

- OVK nije prekršila međuanrodna pravila. Mi smo samo kršili zakone srpskog vlastodršca Slobodana Miloševića, i na to sam ponosan - kazao je on.

Na pitanje da li planira uskoro susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Tači je kazao da će u aprilu u Prištini biti održana ceremonija preuzimanja dužnosti, na koju će pozvati Nikolića.

- Pozvaćemo i druge predsednika regiona, ali i njega. Ja sam se sa njim sretao i na drugim skupovima i događajima, tako da to neće biti ništa nepoznato za Nikolića - kaže Tači.

U vezi sa Zajednicom srpskih opština i sporazumom o razgraničenju sa Crnom Gorom, Tači je istakao da je neophodno da se stavi interes Kosova iznad stranačkog.

- Opozicija, pre svega ističe dve teme, a to su sporazumi koje su postignuti u Briselu i Beču - o Zajednici srpskih opština i razgraničenju sa Crnom Gorom. Uveren sam da ćemo na kraju moći da stavimo interes Kosova iznad partijskog. U tom duhu ću sarađivati sa liderima opozicionih partija - rekao je on.

Tači je odbacio tvrdnje opozicije da će Zajednica srpskih opština voditi ka podeli Kosova.

- To neće ni pod kojim uslovima da se dogodi. To je jasno i u sporazumu. Da bi projekat Kosovo uspeo, moramo sve stanovnike Kosova uključiti, tako i Srbe. Ne smemo ih izolovati. Zajednica srpskih opština neće imati nikakva izvršna ovlašćenja - poručio je on.

Tači je kazao da će Zajednica delovati u punoj saglasnosti sa Ustavom.

On je zatražio da niko ne treba da zloupotrebljava dijalog sa Srbijom, kako bi izborio političke poene.

- Normalizacija sa Beogradom je uslov za mir i stabilnost u regionu - uveren je Tači.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ivanka

pre 8 godina

Ако има Бога - носићеш и Ти гаде...букагије...

Erdogan

pre 8 godina

Iako ga ne volim ko politicara, ja ga licno podrzavam sto se tice rata na Kosovo. I ja sam bio protiv Milosevicevog rezima i ponovo bi bio ako je potrebno sto ne znaci da mrzim Srbe.

miki delija

pre 8 godina

tebi je mesto u paklu teroristo ubico slugo americka tamo ces goreti

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17