• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.08.2016

08:56

BEČKI STANDARD PROZIVA VLAST U ZAGREBU: Nema kraja hrvatskim konfliktima sa susedima!

Politika

BEČKI STANDARD PROZIVA VLAST U ZAGREBU: Nema kraja hrvatskim konfliktima sa susedima!

Podeli vest

Hrvatska vlada desno od centra nije preživela niti pola godine, ali je i pored toga napravila veliku štetu, ocenjuje danas bečki dnevnik "Standard" uakzujući da se Zagreb sa Srbijom svađa oko bliske i starije istorije, a sa Bosnom oko poljoprivrede

Posebno se odnos sa Srbijom ove godine u mnogome pogoršao, iako je već bio opterećen, dodaje list i podvlači da je glavni razlog tome je što je Hrvatska, kao članica EU, blokirala otvaranje novih poglavlja.

- Iako je Zagreb ukazao na pojedine važne tačke, na primer da je Beograd godinama vodio nacionalističku i provokativnu politiku kada se radilo o ratnim zločinima za vreme rata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, ali je način kako je Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske delovalo bio konraproduktivan - ocenjuje bečki list i dodaje da su se posebno Nemačka i Austrija, kao i komesar za širenje Johanes Han uspešno zalagali da najmlađa članica EU ipak da pristanak.

STEFANOVIĆ ODBRUSIO KOVAČU: Odreknite se ustaške prošlosti i POGNITE GLAVE pred nevinim SRPSKIM ŽRTVAMA!

- Ako bi se politika vetoa nametnula onda u jugoistočnoj Evropi, gde treba savladati brojne terete prošlosti, zbog međusobnih blokada u budućnosti se ne bi mnogo napredovalo. Međutim sada je predizborna trka i na svakim izborima u Hrvatskoj odnos prema Srbiji igra važnu ulogu. Često se on zloupotrebljava, na primer, kada je nedavno Srbija, nakon višemesečnih odlaganja, ipak mogla da otvori poglavlje 23 - podvlači list.

USTAŠA NAPAO SRPSKOG PREMIJERA! Kovač: Vučić u Gradini nastavio politiku "velike Srbije"!

"Standard" podseća da je Hrvatska ponovo zahtevala da se univerzalna jurisdikcija ukine u Srbiji kada je reč o ratnim zločinima.

Bečki list ukazuje da je tačno da se Beograd u prošlosti umešao u slučajeve koji se ne tiču srpskih državljana, kao ni srpske terotorije.

Hrvatska, dodaje list, insistira da se poglavlje 23 ne zatvori pre nego što taj zakon ne bude promenjen, čemu se protivi Beograd koji želi da hrvatskoj manjini u sopstvenoj državi obezbedi bolji položaj.

USTAŠE NAČISTO POLUDELE! Još 500 SRBA Hrvati TAJNO stavili na poternice zbog navodnih zločina!

- Konflikt će se nastaviti. Međutim mnogo bi se mogao poboljšati kada prođe predizborna kampanja i nova vlada dođe na vlast u Hrvatskoj, verovatno bez sadašnjeg šefa diplomatije Mire Kovača, koji važi za podstrekivača - ocenjuje "Standard".

List podseća da bilateralni spor postoji i oko dalje prošlosti - Drugi svetski rat, koji je veoma omiljena tema, kako bi se u Hrvatskoj i Srbiji podstakle emocije.

"Standard" je ukazao da je ovog leta ponovo na dnevni red dospela tema kardinala Stepinca, koji je delovao, kako podseća dnevnik za vreme fašističke NDH.

List takođe podvlači da Hrvatska ima konflikt i sa Bosnom i Hercegovinom po pitanju trgovinskih odnosa i poljoprivrede.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlah alija

pre 7 godina

Sve su rekli i nista nisu rekli... Prema njihovom pisanju Srbi su svakako krivci za ratove devedeset ih i kasnije, mi stvarno imamo zakone koji nisu dobri i moramo to menjati, drugi svetski rat koji ovlaš pomenuste jer su isti kao i ustaše hrvati i sa njima igraju prljavu igru i austrijanaci i nemci radi razbijanja srpskog nacionalno korpusa i teritorijalno cepanja srpske zamlje !!!!!!!!@!!@@!!@ A mi uništimo domaće banke,da bi se oni dovukli sa svojim i opljačkali samo iz Srbije oko 50 milijardi eura zajedno sa nemcima preko hipoalpeadrija....kod njih kao bila malo afera i sad nikom nista!!! A i što bi oni rasvetljavali te stvari kad su navikli da pljačkaju kroz celu svoju istoriju. I sad vi pišete kako oni kritikuju zapadne srbe, a ja brate ne videh ni jedne osude nego samo konstatacije. I bilo bi dobro prestati prikazivati podmukle austrijanac i bahate nemce našim prijateljima----oni to ne da nisu nego su i dalje podmukli neprijatelji svega srpskog!!!! A kada ce nas narod to shvatiti i promeniti politiku i odnos prema dokazanim neprijateljima ostaje nama na odluku!!!!?????? Ovo sam napisao u nadi da će biti objavljeno iako do sada kad god sam kritikovao ove fašiste nije ni jedan komentar objavljen. Znaci direktiva i tačka. Ne sme se protiv njih!!!???

bubasvaba

pre 7 godina

Imaju konflikte sa srbima ,bosancima ,slovencima, crnogorcima pa sa kim nemaju i tu se vidi koliko vrede kao ljudi ili svi ostali nevrede pitanje je sad .

Srpski knez od Žumberka

pre 7 godina

Болестан и искомплексиран народ који се стиди и бежи од својих корена и својих дедова

Labud

pre 7 godina

Srbija MORA poceti u zvanicnim razgovorima hrvatsku nazivati pravim imenom.fasisticka hrvatska je danas primil beckog ninistra..i tako svako dan u svim vijestima i novinama...to je ono sto ce tu genocidnu zemlju nauciti pameti..smrt fasizmu i ustasama

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija