• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

28.11.2016

19:49

(FOTO) PRIJATELJSKI NARODI! Nikolić razgovarao sa liderom Nove demokratije Grčke!

Politika

(FOTO) PRIJATELJSKI NARODI! Nikolić razgovarao sa liderom Nove demokratije Grčke!

Podeli vest

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je, na sastanku sa liderom Nove demokratije Grčke Kirjakosom Micotakisom, naglasio da su bilateralni odnosi Srbije i Grčke zasnovani na iskrenom sentimentu dva naroda i zahvalio se na principijelnom stavu te zemlje o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije

- Mi se i dalje nepokolebljivo zalažemo za očuvanje svoje teritorijalne celovitosti i razgovaramo sa Prištinom u želji da građani u Pokrajini žive bolje, međutim, sve dotle dok nam ne zatraže da priznamo nezavisnost. Mi to nikada nećemo učiniti - podvukao je predsednik Srbije. 

Osvrnuvši se na glasanje o ulasku Kosova u članstvo u UNESKO, Nikolić je primetio da se tom prilikom desila veoma čudna situacija, a to je da neke zemlje koje su priznale Kosovo nisu bile u sali, ili su bile uzdržane, a protiv ulaska su glasale pojedine zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, saopštila je Služba za saradnju sa menijima predsednika Srbije.

Tanjug

- Dozvoliti da se Albanci staraju o srpskim crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji bi bilo pogubno ne samo za Srbiju, već za čitavo čovečanstvo, i mi očekujemo snažniju podršku zemalja koje nisu priznale nezavisnost. Mi smo spremni da prepustimo Albancima da se staraju o svom kulturnom nasleđu, ali ne možemo dozvoliti da se staraju o našem - podvukao je Nikolić. 

Što se tiče evrointegracije, on je naglasio da Srbija nastavlja da ispunjava uslove za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, ali da je uvođenje sankcija Rusiji za Srbiju neprihvatljivo. 

Tanjug

- To nije samo u suprotnosti sa vekovnim prijateljstvom koje imamo sa Ruskom Federacijom, to je suprotno našim interesima, pre svega ekonomskim - podvukao je predsednik Nikolić. 

Kirjakos Micotakis, predsednik Nove demokratije Grčke, zahvalio se predsedniku Srbije na srdačnom prijemu i izrazio očekivanje da će u budućnosti bilateralna saradnja biti intenzivnija. 

- Naša dva naroda vezuju snažne istorijske, tradicionalne i kulturne veze kroz vekove. Potrebno je učiniti korak ka tome da se i ekonomska saradnja produbi - konstatovao je Micotakis. 

On je podržao evrointegracije Srbije, konstatujući da je to pravi put za napredak i sprovođenje reformi i navodeći da je EU osnov za stabilnost Grčke, ali i njoj su neophodne promene. 

- Migrantska kriza je stavila na test evropsku solidarnost. Pokazalo se da je ta solidarnost ponekad selektivna - konstatovo je Micotakis. 

Predsednik Nove demokratije Grčke je naglasio da ne očekuje da ta zemlja promeni stav po pitanju Kosova i Metohije i izrazio potrebu jačanja veza među zemljama regiona, navedeno je u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17