• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

29.12.2016

12:13

DAČIĆ: Srbija autonomno vodi svoju spoljnu politiku!

Politika

DAČIĆ: Srbija autonomno vodi svoju spoljnu politiku!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zadovoljan je načinom na koji Srbija prilazi pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, ali ne i brojem poglavlja koje je otvorila, jer to, kako kaže, realno ne odražava koliki je napredak Srbija ostvarila tokom proteklih godina

Donošenje odluka o otvaranju poglavlja nije samo rezultat toga da li je Srbija sve uradila već i odraz potrebe i mogućnosti da se u određenom trenutku postigne konsenzus svih 28 članica Evropske unije, ocenio je Ivica Dačić u intervjuu Radio Beogradu 1.

Očekuje da će i u narednom periodu biti uslovljavanja bilateralnim pitanjima, koja inače ne bi smela da budu predmet pregovora o članstvu u EU.

- Mi želimo jedan konstruktivan prilaz, da razgovaramo o svim spornim pitanjima sa bilo kojom zemljom unutar Evropske unije, ali svakako nećemo dozvoljavati da bilo ko ponižava Srbiju i da bez ikakvih realnih potreba niti razloga, bez ikakvog objašnjavanja u čemu je problem, blokira napredak Srbije u evropskim integracijama - istakao je šef srpske diplomatije i dodao da je to nešto što mora da se promeni, ne samo zbog naših pregovora o članstvu u Evropskoj uniji već zbog mira i stabilnosti u regionu.

Sumirajući 2016. godinu, Dačić je istakao da je poseta kineskog predsednika veoma značajna, jer je u Srbiji otvoren prostor za velike projekte i dolazak stranih investicija, od čega zavisi naš bruto društveni proizvod. Srbija je, kako kaže, najveći prijatelj Kine u Evropi i to se pokazalo time da mi jedini imamo potpisan sporazum o ukidanju viza, koji će u toku januara stupiti na snagu.

Kako je potvrdio Radio Beogradu 1, tokom posete šefa ruske diplomatije i premijerove posete Moskvi nije bilo reči o diplomatskom statusu Rusa u vojno-humanitarnom centru u Nišu.

- Naš put ka Evropskoj uniji ne podrazumeva da mi treba da vodimo antirusku ili antikinesku politiku. To Srbija nikad neće uraditi. Mi smo nezavisna zemlja, koja autonomno vodi svoju spoljnu politiku. Imamo obaveze da se usaglašavamo sa stavovima Evropske unije i da to bude progresivno do našeg ulaska u Evorpsku uniju. Ali kad postanemo članica Evropske unije, naš stav će se uvažavati - naveo je Dačić i dodao da to što kupujemo ili dobijamo naoružanje od Rusije ne ugrožava naš položaj neutralne države.

Komentarišući dolazak Donalda Trampa na čelo Amerike, Dačić je rekao da misli da će se pristup SAD-a međunarodnim kriznim žarištima promeniti.

- Koliko sam shvatio, ideja je da Amerika više ne bude dežurni policajac koji će intervenisati, namećući neke svoje poglede ko u kojim zemljama treba da vlada. To je svakako značajan pomak u odnosu na prethodne godine i decenije. Kako će se to odraziti na Balkan ostaje da vidimo. Za nas je važno da gradimo partnerske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, da probamo da nađemo neke zajedničke interese i da se naravno sačuvaju mir i stabilnost na Balkanu - rekao je ministar Dačić.

Prema njegovim rečima, najveći izazov Srbije u sledećoj godini će biti dijalog sa Prištinom i pitanje kako sprečiti jednostrane poteze Prištine da se učlane u različite međunarodne organizacije, kao što je Unesko. Kako je zaključio, svet se nalazi u velikom previranju, a za Srbiju je važno da uvidi kuda idu međunarodni procesi, s obzirom na to da proteklih decenija nije bila toliko uspešna u predviđanjima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DUSAN

pre 7 godina

Dacicu i tebi je zinulo d... za presjednika.Od Vucica ne smijes da pisnes pa bi sad na Tomu da udaris.Spustio bi ja tebe u poslanicku klupu pa se iz nje kandiduj.Nisi valjda utulio sebi u glavu da bi Vucic trebao tebe da podrzi pored Tome.Pa Toma je stvorio SNS i postavio Vucica za premijera i ne smije niko od nas to da zaboravi. Hvala mu na tome. Niko od njega ne moze bolje da obavlja tu funkciju u ovom trenutku.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija