• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

17.01.2017

12:07

VUČIĆ U DAVOSU SA ĐINPINGOM: Glavne teme direktna linija Beograd - Peking, pruga do Budimpešte i RTB Bor!

Politika

VUČIĆ U DAVOSU SA ĐINPINGOM: Glavne teme direktna linija Beograd - Peking, pruga do Budimpešte i RTB Bor!

Podeli vest

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne u Davosu sa predsednikom Kine Si Đinpingom, sa kojim, kako je najavio uoči odlaska na Forum, namerava da otvori nekoliko za našu zemlju izuzetno važnih pitanja
informer.rs

 

Reč je o uspostavljanju direktne linije između Beograda i Pekinga, otpočinjanju radova na modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta i da će "moliti za RTB Bor". 

Vučić je uoči početka Foruma ocenio da je ovo najvažnija godina za našu zemlju na Svetskom ekonomskom forumu.

Srbija će, prema njegovim rečima, ove godine imati "najdinamičniju i najvažniju godinu u Davosu", imajući u vidu politicku situaciju u regionu, Evropi i svetu, rekao je Vučić za Kurir. 

U skladu s tim je i veliki broj planiranih sastanaka.

Premijer se od jutros, pored kineskog predsednika, susreo i sa bivšim britanskim premijerom Gordonom Braunom, koji je na Forumu u svojstvu specijalnog uzaslanika UN za obrazovanje, zatim sa osnivačem Foruma, nemačkim ekonomistom Klausom Švabom i premijerom Šri Lanke Ranilom Vikremensingeom.

Potom treba da usledi susret sa švajcarskim predsednikom, ali i sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, sa kojim će razgovarati o situaciji u regionu. 

- Gotovo svi lideri će imati svoje najvise predstavnike, a u utorak ćemo imati ogromnu čast da s predstavnicima Šri Lanke budemo jedina zemlja koja će imati bilateralni susret s predsednikom Kine - primetio je premijer. 

informer.rs

- Planiram da pokrenem nekoliko važnih pitanja uz ogromnu zahvalnost za Železaru i činjenicu da će sledeće godine između 40 i 70 odsto biti uvećani njeni kapaciteti, a pre svega pitanje uvođenja direktne linije između Beograda i Pekinga ili nekog drugog velikog grada, kako bismo iskoristili bezvizni rezim - naveo je on. 

On kaže da su sve te teme koje je pomenuo od izuzetnog značaja i dobra priprema za posetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića Kini u martu.

Posle ovoga, kako naglašava premijer, sledi susret s potprerdsednikom SAD Bajdenom, s kojim će biti reči o problemima s kojima se Srbija susreće.

- Mislim da će teme biti region, naši odnosi s Prištinom, ali i svi drugi problemi s kojima se Srbija suočava. Mi smo u hendikepu kada moramo da objašnjavamo stvari, jer se naši pogledi razlikuju od pogleda najvećeg broja zapadnih sila, ali je veoma važno da se naši stavovi čuju kao i da saslušamo njihove stavove - ističe premijer.

On dodaje i da će sutrašnji dan biti rezervisan za ekonomske i medijske sastanke i teme.

informer.rs

Među njima su stastanci s predstavnicima Blumberga, Rojtersa, koji bi da naprave neke nove stvari u Srbiji, ali i s predstavnicima arapaskih i azijskih kompanija koje žele ulazak na tražišta poljoprivrednih proizvoda, s predstavnicima kineskih kompanija koji su zaitneresovani za namensku industriju, ali i s onima koji već rade Srbiji, poput Tarketa, Lukojla, naveo je Vučić.

Naglašava da će danas prisustvovati važnom nefomalnom okupljanju INGVEL na kome će prisustvovati Entoni Skaramuči, jedan od savetnika predsednika SAD Donalda Trampa. 

- Biće diskusija na temu priorieta sledeće američke administracije, a kojoj će prisustvovati jedan od savetnika Trampa. Tu sam posebno pozvan da prisustvujem, ne sme da se iznosi u medije, ali je to svakako prilika da se napravi kontakt s novom administracijom i da se čuje kakav je to svet koji žele i kako mi možemo u to sve da se uklopimo - rekao je premijer.

Naravno tu su susreti i s kraljem i kraljicom i premijerom Belgije, pozvan sam na njihov svečani prijem, otkriva premijer.

- Sve ove susrete bi, kako naglašava, trebalo da iskoristimo da ojačamo poziciju Srbije i da pokažemo da znamo da ne moramo da smo sa svim saglasni, ali da je Srbija pouzdan partner i da će sačuvati mir. Mir i stabilnost su reči koje su od ključnog znacaja za nas. Ponekad nam je teško da sve to ostvarimo zbog toga što neki drugi čine, ali mi o njima ne smemo i ne možemo da govorimo loše, moramo da pronalazimo izlaz -, istakao je Vučić.

informer.rs

On je rekao da će se dosta čuti o ekonomskim planovima za ovu i narednu godinu, što je za našu zemlju od ključnog značaja i da će videti koje su to nove strategije rasta.

- Želimo da imamo više od četiri odsto rasta BDP-a, pa bismo mogli da kažemo da smo ostvarili odličan rezultat - zaključio je on.

Premijer će se susresti i predsednikom Švajcarske Šnajderom Amanom, s premijerom Gruzije Giorgijem Kvirikašvilijem, Martinom Šulcom


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milica

pre 7 godina

To su ogromna dela i projekti, koji će povezanost, ekonomiju i ugled Srbije podići na još više lestvice.

Senka

pre 7 godina

Mogu samo da kažem srećno , jer ako se bar oko Bora dogovorimo i smo na konju.Za pruge ne brinem znam da je sve završeno.

Dragoslav

pre 7 godina

Vratiće se Vule sa dobrim rezultatima, dogovorima i velikim uspehom, ne sumnjam u to.

TheRiddler

pre 7 godina

Kinezi su nam mnogo obecali i siguran sam da ce nam i pomoci. Imaju veliki kapacitet u svakom smislu i do sada su se uvek pokazali kao odlicni poslovni partneri.

Tirion

pre 7 godina

Sa Kinezima treba da se razgovara najvise o tim stvarima. One su kljucne za razvoj nase drzave i moramo da ih maksimalno forsiramo.

desa

pre 7 godina

Nadajmo se da ce posle Davosa problem RTB Bor biti resen .

Bisenija

pre 7 godina

Predivno. Imaćemo pravu prugu do Budimpešte.

adam

pre 7 godina

Bor je najvažniji,to je bolna rana Srbije koju treba pod hitno sanirati!

NenaM

pre 7 godina

Kljucne stvari su recene, nas cilj i treba da bude ojačavanje Srbije kao pouzdane zemlje za investiranje.

Milana

pre 7 godina

Mislim da bi trebali da govore o bezbednosti regiona, obzirom kako se Albanska plemena ponašaju!

manja

pre 7 godina

Ova saradnja sa Kinom vec daje rezultate a primer je zelezara Smederevo koja vec belezi dobre rezultate.

Predrag

pre 7 godina

Saradnja je veoma bitan faktor svakog uspešnog društva.

Pjer

pre 7 godina

Mislim da Kina ima interes da preuzme RTB Bor u prijateljskoj Srbiji !

Sanja S

pre 7 godina

Vučić želi saradnju i prijateljske odnose sa svima zarad boljeg života građana Srbije.

ZAGORKA

pre 7 godina

Pored svih tema na ekonomskom forumu u Davosu, Aleksandar Vucic ce se maksimalno zaloziti za Kosovo. Nadam se podrsci po tom pitanju vecine zemalja. Naravno da imamo odlicne odnose sa Kinom vec nekoliko godina, tako da se nadam da ce Aleksandar Vucic uspeti da resi i pitanja RTB Bora koja nam je u ovom trenutku najveci problem kada je ekonomija u pitanju.

Dako

pre 7 godina

Svaka cast, I Srbija je konacno medju velikim drzavama. Ovo je dobar put kojim smo odavno trebali da krenemo.

Daca

pre 7 godina

Direktna linija od Beograda do Pekinga ima da privuče nove investitore iz Kine, ovo su jako dobre vesti za nas.

Simonida

pre 7 godina

Mnogima smeta to što mi imamo tako dobre odnose sa Kinom, mislim da zato oni i rade na tome da se region destabiliztuje da zaustave dolazak Kinsekih investitora u našoj zemlji.

Tika

pre 7 godina

sAMO VEĆ JEDNOM DA OTERATE ONOG DIREKTORA RTB što je hteo da gađa jednu gospođu mobilnim telefonom. Sećate se onog priloga kod Kesića na B-92 u vreme prethodnih izbora i plakata šta jj je govorio. Ružna si, gađaću vas telefonom i druge budalaštine. Bruka na brukama. Zašto nije tada smenjen nego je pušten da pravi još veće gubitke. SRAMOTA:

Marija

pre 7 godina

Za svaku pohvalu premijeru. Trudi se da na sve moguce nacine privuce nove investitore koji će ulagati u Srbiju, što otvara mogućnosti za nova radna mesta.

aleksa_30

pre 7 godina

odlicno je sto srbija ucestvuje,mozemo ocekivati konkretna ulaganja u nasu privredu

alca

pre 7 godina

Saradnja nasih dva naroda je dobra ali bice jos bolja.

Zivodar

pre 7 godina

Srbija treba da iskoristi potencijalnu saradnju sa Kinom, to moze veoma pomoci nasoj ekonomiji.

mala

pre 7 godina

Ucvrscivanje dobrih odnosa i saradnja sa Kinom je za Srbiju od velike vaznosti.

mala

pre 7 godina

Kinezi su najbolja opcija za spas RTB Bora. Nadam se da razumeju nase zahteve i trazenje pomoci.

Stana

pre 7 godina

Nadam se nastavku dobre saradnje sa Kinom i najzad sredjenim RTB Borom.

Sena

pre 7 godina

Ne sumnjam da ce nam pomoci za RTB Bor kao sto su nam vec pomogli sa Zelezarom Smederevo. Od njih zaista imamo i mozemo da ocekujemo pomoc i dobru saradnju.

Zoran

pre 7 godina

Posle ukidanja viza predstoji direktna linija Beograd Peking.

Jelena

pre 7 godina

Samo da se dogovore oko svega, jer nama je pomoc za Bor potrebna.

Vanja

pre 7 godina

Takve stvari bi nam resile dugogodisnje probleme sa kojima se suocava nasa zemlja.

Darko

pre 7 godina

Saradnja sa ovako mocnom zemljom kao sto je Kina, svakako da treba da nam imponuje

David

pre 7 godina

Rusija,Kina,Indija,......Kud će više. Mi se moramo potruditi da ispunimo dva uslova....pamet i patriotizam..

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17