• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.02.2017

14:20

VULIN: Ako bi Albanija tužila Srbiju, umesto Prištine, odnosi bi se VEOMA POGORŠALI!

Politika

VULIN: Ako bi Albanija tužila Srbiju, umesto Prištine, odnosi bi se VEOMA POGORŠALI!

Podeli vest

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je danas da bi se odnosi Srbije i Albanije značajno pogoršali, ukoliko bi Tirana prihvatila da tuži Srbiju za genocid umesto Prištinu, o čemu spekulišu mediji

Upitan da komentariše natpise u pojedinim medijima, prema kojima bi Kosovo, s obzirom da nije članica UN, a u nameri da tuži Srbiju za genocid, to (hipotetički) moglo da učini posredstvom Albanije, ministar je rekao da bi prihvatanje takve uloge značilo da Albanija nije bila iskrena nakon svih sastanaka na kojima se govorilo o potrebi da dve zemlje sarađuju.

- Nisam siguran pravno da li je moguće ili ne, ali suštinski to je politička stvar - rekao je Vulin, dodajuići da o tome može da govori samo u smislu političke procene.

Kako kaže, to svakako ne bi bio akt nekoga ko Srbiji želi dobro.

Ukoliko bi Albanija zaista tako nešto uradila to bi bio akt neprijateljstva i akt zemlje koja Srbiji misli veoma loše i koja o građanima Srbije misli loše, dodao je Vulin.

To bi, kako je ocenio, bio akt zemlje koja misli da treba da se proširi na teritoriju Republike Srbije, što sigurno neće naići na naše odobravanje.

- Voleo bih da međunarodna zajednica, ukoliko se tako nešto desi, vrlo glasno kaže šta je to i na koji način to kvari odnose na Balkanu - rekao je Vulin.

Na pitanje na koji način bi Srbija mogla da reaguje, Vulin je rekao da treba videti da li će uopšte doći do toga.

- Siguran sam da će naš odgovor biti pažljivo odmeren, ali nećemo ni prećutati. Sigurno neće ostati bez posledica po naše odnose. Morate voditi računa o interesu Srbije, a sigurno nije interes Srbije da se na ovaj način kvare naši odnosi - rekao je Vulin dodajući da je Srbija to rekla i drugim zemljama u okruženju.

Na pitanje da li će sud za ratne zločine na teritoriji KiM poslužiti kao paravan kako bi na kraju došlo do tužbe za genocid, Vulin je naveo i da taj sud ne bi smeo da bude paravan i da mu mi prilazimo sa dobrom verom i u nadi da će konačno srpske žrtve dobiti zadovoljnenje i da će biti prepoznate i poštovane, te da će bar uspomena na njih, kroz presude zločincima, biti sačuvane.

- Vrlo često međunarodna zajednica je bežala od svojih obaveza kada je u pitanju istraživanje ratnih zlocina na prostoru KiM. Rezolucijom 1244 međunarodna zajednica je preuzela obavezu da utvrdi ko je činio zločini i da zločinci budu kažnjeni. Kao što znate za zločin nad Srbima niko nije kažnjen i kao da nema nikoga ko ih počinio -  primetio je Vulin, podsetivši da je Ramuš Haradinaj na slobodi ne zato što je nevin, već zato što su svi svedoci u njegovom suđenju pobijeni.

Pojedini mediji preneli su juče mišljenje neimenovanog sagovornika, koji kaže da se u nazivu suda za zločine OVK ne pominje eksplicitno teroristička OVK, već se osnivanje suda oslanja na izveštaj Dika Martija i na zločine koje je počinila teroristicka OVK nad Srbima, ali da, s obzirom da se sud zove Specjalni sud za ratne zločine, nije isključeno da se i optužbe protiv Srba mogle naći na tom sudu.

Sud se, naime, deklarisao za ratne zločine počinjene na Kosovu, što, dakle, ostavlja mogućnost da se na tom sudu nađu i Srbi, tvrdi taj sagovornik, dodajući da se, kako Kosovo ne bi moglo da tuži Srbiju za genocid, jer nije članica UN, "razmatra mogućnost da to umesto Kosova uradi država Albanija".

Hašim Tači je inače u više navrata prethodnih godina izjavljivao da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusko

pre 7 godina

A to što je sa njene teritorije kidisala naoružana vojska na karaulu Košare pa je preko 100 vojnika poginulo a preko 200 ranjeno, to izgleda ministar jedva čeka da zastari, kao i pokradene dnevnice rezervista 1999.godine.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija