• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

08.03.2017

22:09

ISTRAGA O MALTRETIRANJU SRPSKIH RADNIKA U SLOVAČKOJ: Samsung proverava navode o nelegalnom zapošljavanju!

Politika

ISTRAGA O MALTRETIRANJU SRPSKIH RADNIKA U SLOVAČKOJ: Samsung proverava navode o nelegalnom zapošljavanju!

Podeli vest

Slovački ministar rada Jan Rihter razgovarao je sa rukovodstvom fabrike kompanije "Samsung" u toj zemlji i zatražio da se provere navodi o žalosnim uslovima za radnike iz Srbije i o nelegalnom zapošljavanju preko posredničkih agencija

- Ministar je upozorio da je otkriveno nelegalno zapošljavanje državljana trećih zemalja preko posredničkih agencija za privremeni rad, pre svega državljana Srbije, što mu je potvrdio i mađarski ministar za rad na bilteralnom sastanku prošle sedmice- saopštilo je slovačko Ministarstvo rada.

Rihter je od "Samsunga" zatražio da fabrika proveri uslove pod kojima su zaposleni strani radnici, pošto je u Slovačkoj veliku pažnju privukla reportaža srpskog novinara Dragana Krsnika iz "Samsungove" fabrike televizora u Galanti, o uslovima pod kojima slovačka preduzeća zapošljavaju srpske gastarbajtere.

ALARMANTNO: U SLOVAČKOJ ZATOČENO 120 RADNIKA IZ SRBIJE! Drama naših državljana koji rade u "Samsungovoj" fabrici!

Ministar Rihter će se tim povodom u ponedeljak sresti sa srpskim ministrom rada Aleksandrom Vulinom, da bi video kako da se zaštite radnici iz Srbije, koji su slovačkim i fabrikama u regionu neophodni, jer u toj zemlji vlada nedostatak radne snage.

Informer

- Važno je da stranci u Slovačkoj rade legalno i da se poštuje Zakon o radu. Svestan sam da nismo u stanju u nekim profesijama da zadovoljimo potrebe preduzeća. Ako biro rada nije u stanju da ponudi tražene profesije, davaćemo saglasnost za dolazak radne snage iz trećih zemalja. Ali nikada paušalno- rekao je Rihter, prenosi slovačka agencija TASR.

SKANDALOZNA REPORTAŽA! Slovaci mrze naše radnike: SRBI SU PRLJAVI I IDU U ČOPORU!

Pošto su slovački mediji počeli da prozivaju vladu slovačkog premijera Roberta Fica zbog dopuštanja ropskog rada gastarbajtera sa Balkana, pre svega Srba, ministar Rihter je prošle sedmice takođe naredio inspekciju u posredničkoj agenciji "Largo" u Galanti, preko koje je novinar srpskog magazina Nedeljnik došao u "Samsung", prerušen u radnika.

Public

Da slovačka javnost sazna kako ropski eksploatišu srpske radnike nadnacionalne kompanije i slovačka preduzeća, a takođe da žigoše ksenofobiju Slovaka, koji se sada plaše "srpskog instalatera" isto kao što se stara Evropa u vreme proširenja plašila poljskog ili slovačkog, zaslužan je u velikoj meri slovački nezavisni dnevnik Denjik N.

Isto kao što je odlučno kritikovao histeriju Slovaka protiv muslimanskih izbeglica kojih nema, Denjik N upozorio je zimus, u istraživanju i reportažama iz Galante i Gapčikova, da Slovacima sada smetaju srpski i balkanski radnici, iako su beli i hrišćani.

REŠITI TEŽAK POLOŽAJ SRPSKIH RADNIKA: Ministar Vulin trazi razgovor sa slovačkim kolegom!

Paradoksalno, mediji u Srbiji su ove sedmice, prenoseći pisanje austrijske štampe, pogrešno kritikovali upravo taj slovački dnevnik za nepostojeću kamanju protiv izbeglica i muslimana.

Denjik N se raspitivao kod slovačkih vlasti šta su spremne da učine da bi pomogle Srbima prevarenim od strane posredničkih agencija, i dobio odgovor da Slovačka nije zainteresovana da se generalno liberalizuje zapošljavanje državljana Srbije, pošto državi nije u interesu da u zemlju masovno dolazi jeftina radna snaga koja bi zaustavila pritisak na povećanje zarada, ali da su vlasti spremne da prema potrebi daju dozvole, kada potreba postoji.

Slovački ministar Rihter razgovarao je o problemu posredničkih agencija koje zarađuju dovodeći gastarbajtere sa Balkana bez validnih ugovora, kršeći često zakone i minimalne uslove rada, i sa češkom ministarkom rada i socijalnih pitanja Mihaelom Marksovom.

Informer

I Češka je suočena sa istim problemom, kada čak 2.000 posredničkih agencija, dok ih u Nemačkoj ima svega 20, ostvaruju velike profite u biznisu sa bedom, dovodeći radnike iz Srbije, Bugarske ili Rumunije, samo sa ugovorom sa agencijom, ne i sa fabrikom, bez zdravstvenog osiguranja, a odbijaju im od plate visoke sume za smeštaj u neadekvatnim uslovima.

Češka vlada, suočena sa istim zazorom svojih građana od stranih radnika u mestima gde ih ima više, veruje da bi pored pojačanih patrola policije pomoglo i to da preduzeća i posredničke agencije pruže gastarbajterima normalne uslove rada i normalnu zaradu, tako da bi im bilo omogućeno da dovedu i porodice.

U Slovačkoj trenutno nedostaje oko 14.000 radnika, a Češka preduzeća žale se da će ostati bez već ugovorenih izazovnih poslova ako vlada premijera Bohuslava Sobotke ne pomogne da u zemlju dođe oko 140.000 stranih radnika.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija