• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.05.2017

11:13

JAVIO SE ČANAK: Zatvoriti Srpsko-ruski centar u Nišu

Politika

JAVIO SE ČANAK: Zatvoriti Srpsko-ruski centar u Nišu

Podeli vest

Liga socijaldemokrata Vojvodine povodom inicijative ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da se reši status Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu ili da se on zatvori, zatražila je danas da se ta ustanova zatvori

 

LSV smatra da ukidanje humanitarnog centa u Nišu nije samo pitanje ispravnog razumevanja međunarodnih i regionalnih okolnosti, već i očuvanja mira i stabilnosti u Srbiji, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik stranke Nenad Čanak.

LSV je, takođe, pozvala predstavnike vlasti da javnosti daju precizne odgovore o pravoj funkciji i ulozi ove, kako navodi, misteriozne ustanove. 

Ta stranka navodi da su se u javnosti do sada mogle čuti različite analize i interpretacije od toga da je reč o obaveštajnom centru druge države na našoj teritoriji, do toga da je reč o kamufliranoj ruskoj vojnoj bazi. 

"Kako bi se u domaćoj i međunarodnoj javnosti sprečile dalje spekulacije, koje mogu veoma da naštete geopolitičkom položaju Srbije, pozivamo vlast da otkaže dalje gostoprimstvo tzv. Humanitarnom centru u Nišu", navela je LSV.

Ta stranka smatra da će se posle krupnih političkih promena koje će se narednih nedelja desiti u Makedoniji, kao i punopravnim članstvom Crne Gore u NATO-u, pitanje ukidanja ruskog obaveštajnog punkta u Nišu postaviti kao prioritetan problem u izmenjenim regionalnim okolnostima. 

"Sve države u našem okruženju će od juna ili biti članice NATO-a ili već na svojoj teritoriji imaju vojne efektive ovog saveza. Geopolitički položaj Srbije time će se dodatno usložniti, a pitanje vojne neutralnosti i statusa potencijalne ruske baze u Nišu zahtevaće ponovna preispitivanja", ocenila je LSV.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dacic najavio je da će sledeće nedelje pokrenuti inicijativu kod premijera Aleksandra Vučicća za rešavanje diplomatskog statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. 

- To pitanje mora da se reši, ovako ili onako. Ja imam posebnu odgovornost, jer smo Sergej Šojgu i ja oformili taj centar - rekao je Dačić za današnju Politiku.

On kaže da je Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima Srpsko-ruskog humanitarnog centra "na čekanju" još od avgusta 2014. godine. Dačić ukazuje da ovo već treću godinu izaziva smetnje u funkcionisanju centra u Nišu budući da Rusija ne izdvaja sredstva koja je namenila, jer nije rešen status.

- Ovo pitanje se mora rešiti ili centar ugasiti. Srbija mora da gleda svoj interes, ako već ima bilateralne sporazume sa drugim zemljama, onda treba da ima sa Rusijom - zaključio je Dačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
era

pre 6 godina

Ko tebe pita nesto,kad bi canak odlucivao nikli bi logori sa sedam reda zice i ponekom peckom cisto da se malo ocisti zemlja

RINGISPIL

pre 6 godina

Tebe treba dozivotno zatvoriti i to u radnu jedinicu.

Miso

pre 6 godina

To je misljenje one ogromne vecine gradjana od 1%,koje si dobio nz izborima,tako da tvoje komentare i sugestije uopste ne treba uzimati u obzir,a genetalno nikad se nista pametno od tebe nije ni moglo cuti.

BREŽANAC

pre 6 godina

LSV iopet lupaju čanak na stolu, sta njima smeta? sigurno gos. Čanak zeli da na taj način dobije poene sa zapada. Neka, neka narod raspoznaje kontraše.

Jovan

pre 6 godina

Kakvo bre zatvaranje, treba otvoriti još jedno u N Sadu.

dejan

pre 6 godina

izvini jovane ali mislim da je her canak u pravu teba zatvoriti taj centar u nisu i preseliti ga u beograd a u nisu i novom sadu otvoriti po jednu lepu domacinsku vojnu bazu i dati ih rusima na koriscenje sledecih 99 godina.

Jovan

pre 6 godina

E, pa to je još bolji predlog, da nekažem ideja koju je dao Deja...

Dusan

pre 6 godina

Ovaj Canak \"ljepa,li ljepa\" ....Da li on zaista misli da ga neko uopste slusa ? !\n

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17