• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

19.05.2017

13:41

PROJEKAT "DRINA" JE BIO SPAS ZA SRBE: Milošević odbio PONUDU FRANCUZA I AMERA koja je mogla da SPREČI RAT!

Politika

PROJEKAT "DRINA" JE BIO SPAS ZA SRBE: Milošević odbio PONUDU FRANCUZA I AMERA koja je mogla da SPREČI RAT!

Podeli vest

Da su Amerikanci, Francuzi i Italijani dobili 1990. godine koncesiju "Drina" i na njoj izgradili 20 hidroelektrana, bivša SFRJ se ne bi raspala. Ovo tvrdi Zvonimir Trajković, bivši savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića

 
Zvonimir Trajković, bivši savetnik Slobodana Miloševića otkrio je detalje svog 'duela' sa Miloševićem iz 1990. godine oko projekta 'Drina'. 

- Predložio sam Miloševiću taj projekat prema kojem je trebalo da Francuzima i Amerikancima prodamo koncesiju nad Drinom i njenim pritokama na 25 godina, nakon čega bi francuski i američki lobisti uložili 16,5 milijardi dolara u izgradnju 28 hidroelektrana. Međutim, Milošević je to odbio kao od šale - rekao je Trajković i otkrio mnoge detalje oko projekta.

Rat je za Amere biznis

Rat je za Amerikance biznis, bombardovanje Jugoslavije Zapad je koštalo oko 20 milijardi dolara. Da su uložili 16 milijardi dolara u ovaj projekat, ne bi ni pomislili na bombardovanje. To je način na koji razmišljaju multinacionalne kompanije, a upravo one postavljaju Buša, Klintona, ističe Trajković.

Projekat 'Drina' sastojao se od četiri podprojekta koja su, između ostalog, predviđala i revitalizaciju kosovskih elektrana i postavljanje podvodnog kabla za južnu Italiju kojim bi se Italiji stalno isporučivalo 2.000 megavata.

- Ja sam bio presrećan kada su Amerikanci i Francuzi prihvatili taj plan. Odmah su, naravno, uskočili i Italijani jer im je bilo jako važno da dobiju to napajanje s juga. Ali, ponavljam, Miloševiću se to nije svidelo jer je, praktično, uslov bio da se koncesija za Drinu da za jedan dolar. Uzaludno sam pokušao da objasnim Miloševiću da onome ko hoće ovde da uloži 16,5 milijardi dolara ne može tražiti pare za Drinu. Pitao sam ga šta oni mogu Drini, da li mogu da je odnesu, presele nekuda? Ne, rekao sam, Drina će uvek biti tu gde jeste i teći tu kuda teče. Milošević je bio neumoljiv - priseća se Trajković.

Printskrin

Miloševićev savetnik u periodu 1990-1993. godine veruje da je njegov šef pristao na projekat 'Drina', u Srbiji bi danas sve bilo drugačije.

- Rat je za Amerikance biznis, bombardovanje Jugoslavije Zapad je koštalo oko 20 milijardi dolara. Da su uložili 16 milijardi dolara u ovaj projekat, ne bi ni pomislili na bombardovanje. To je način na koji razmišljaju multinacionalne kompanije, a upravo one postavljaju Buša, Klintona - rekao je Trajković.

Drina jedan od poslednjih rečnih energetskih potencijala u Evropi i to je razlog zbog kojeg su stranci bili voljni da ulože ogroman novac. 

On objašnjava da je Drina jedan od poslednjih rečnih energetskih potencijala u Evropi, i to je razlog zbog kojeg su stranci bili voljni da ulože toliki novac.

Ključni stimulans trebalo je da bude ponuditi Drinu besplatno kao koncesiju, odnosno za jedan dolar na 25 godina što je za strance, ipak, bio primamljiviji deo ponude.

 

Tanjug

- U pitanju su multinacionalne kompanije koje ne bi radile nešto zato što nas vole, već zato što je njihov interes ogroman, zbog toga što bi jedan 'Dženeral elektriks' radio generatore, turbine, transformatore i sve drugo. U toj situaciji naša građevinska, elektro i mašinska operativa uključila bi se u sve te poslove. Na taj način, procena je bila da bi 63 odsto od 16,5 milijardi dolara ostalo kod nas - procenio je Trajković.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

После битке... и.... неки .... "Саветници постају паметнији"... И много храбрији....Примећујем !? А где сте били кад је "грмело"...?

Lala iz Banata

pre 6 godina

Извините али примедба "кад је грмело" упућена је "Саветницима" Милошевића - који су га напустили у одсудном часу, а не Вама...!! Нема места за "револт" Госн* "Слике"... не односи се на Вас...!! Малко* Вам се "интелигенција" померила у "страну" или Ја нисам био сасвим јасан у свом коментару...?! У сваком случају - извињавам се...! Нисам на Вас уопште ни секунда мислио...Само сам "допунио" Ваш коментар, јер ми је "пун **РАЦ" које каквих "генерала" који паметују после "рата"...у смислу : " Да кера није срала - уватила би зеца"...!!

Mile

pre 6 godina

Bombardovanje nije mogao da spreci niko i nista. To je dugorocna planska akcija. A i nesto ti brate neverujem da si rekai punu istinu.

Deda

pre 6 godina

Sve bi bilo OK da Nemci ne drze šapu na Drinu i ne dozboljavaju gradnju nikakve dodatne hidroelektrane ~!!

tasa

pre 6 godina

Oni hoce rude, minerale na Kosovu,, i hoce jeftino rude u Srbiji. Drina je sitno.

dejan

pre 6 godina

imas li ti pobratime jos neke detalje oko te koncesije . npr sta sa elektranama posle 25 god. u kakvom stanju bi ih preuzela nasa zemlja remontovane neremontovane,standard po kome bi se gradile ,procenat ucesca nasih firmi u izgradnji i slicno . ovako treba da verujem na rec coveku koji je savetovao milosevica u vreme pred i za vreme hiper inflacije.toliko lud nisam.

Vladimir

pre 6 godina

Pobratime, ti si paradigma onoga "a gde je tu pečat"... Ali, evo ti sada, posle 25 godina, "prazne" Drine bez ijedne elektrane, bez zaradjenog dinara u prethodnih 25 godina, koja je sigurno i "remontovana" i u dobrom stanju, pa sakupi 16 milijardi eura, i izvoli... Sigurno znaš i način kako da vratiš svu vodu koja je "džabe" protekla svih ovih decenija... Tako treba... Bolje živeti kao sirotinja nego da, slučajno, neko kod nas nešto i zaradi... Majku im lopovsku...

Lala iz Banata

pre 6 godina

Сећате се...Кина је "дала" Хонг-Конг на 99 година Енглезима, ....Па се вратило...!! И морало се вратити...са каматом...!! "Наравоученије" је...

Aranđel

pre 6 godina

Prokljuvio te Milošević, mislio si proviziju dobiti. Propalo ti sigurno brat bratu 10.000.000 dolara.

lavica

pre 6 godina

Kako sad svi pametuju i kao fol otkrivaju sokantne "istine".Gde ste videli da bi zapad nekome pomogao bez da nisu imali unapred isplanirano sve.Sta bi oni trazili na Drini gde su sa obe strane Srbi?Zasto nisu ponudili na Savi ili reci Bosni? Kako bas da ovaj doticni to ponudi Milosevicu?Ko mu je vec tad napunio mozak?Znamo!

Dule

pre 6 godina

Не би то спречило рат већ изазвало други рат 25 година касније, јер Американци не би предали централе након истека концесије. Сетите се само шта је било кад им је истекла концесија над Панамским каналом. Прогласили су председника Панаме за кријумчара дроге и упали му с војском у земљу, срушили главни град и побили хиљаде људи, а њега у ланцима одвели у Америку да му "суде".

RINGISPIL

pre 6 godina

Da si ti dao svoju tastu i cerku nebi rakete padale na srbiju nego u necije medjunozje.

Ribolovac

pre 6 godina

Ovo bi bila pljacka stoleca, uzmes resurs unistis eko sistem za 1dolar, 25godina uzimas pare od proizvodnje struje, isplatis 10x ulozeno, ostavis ruglo Srbiji, ljude oko Drine da umiru u magli i vlagu, unistis staniste jednoj ribljoj vrsti koja je pred izumiranjem....A ako i odlucis da je visi interes bombardovanje, pa prvo bi srusio svoje brane.....Pa Amerikanci zrtvuju svoj narod zarad visi interesa, ruse Bliznakinje, izazivaju poplave, zemljotrese, suse...Kljukaju ih GMO hranom, hemijom i otrovima sa neba da se ne razmnozavaju, a prodaju pricu ugladjene, uredjene zemlje gde sevaju silikoni i svetla....Bolje da zivim u Srbiji uz svecu i petrolejsku lampu, budem ono sto jesam srpski seljak, jedem paradajz sa ukusom, kokosku sto kljuca po dvoristu, trcece praze, zenu sa kikama namirisanu krofnama i decu uzeljavljenih pantalona.....To je davno izgubljena sreca!\n

Marcco

pre 6 godina

Da, da... svi su u fazonu "bolje da nemam i da budem srpski seljak nego da mi, bre, tamo neko ulaže pare i, zamisli, očekuje neku korist od toga..." a selo su videli samo kad su išli kod babe, ašov ne znaju da zabiju u zemlju, a pare troše na iPhone, stranu "mrsko-zapadnu" garderobu i voze polovne zapadne automobile koj je neki zapadnjak bacio u staro gvožđe.

Vladimir

pre 6 godina

U pravu si potpuno! Uz to, srpski "kvazi-seljak" tu svoju zemlju "čuva" tako što poslednjih 50 godina nemilice i u nekontrolisanim količinama koristi pesticide (veštačko djubrivo) kako bi što bolje zaradio. Brat sa sestrom ne govori zbog podele imanja, komšije motkama i sekirama "razgovaraju" preko plota, a kumovi i prijatelji služe da ih prevariš kada ti bude zatrebalo. Mi gajimo kult da ne treba ni sa rodjenim bratom praviti zajednički posao, i stalno se dičimo sopstvenim siromaštvom i neznanjem čekajući da nam neko "donese" novac, izgradi i napravi sve što nam treba, a onda nam sve to pokloni i da na upravljanje.

Nina

pre 6 godina

Kako vec ide ta poslovica da su svi pametni posle boja. Pa I dan danas ne postuju drzavu nego pustaju jednog od najvecih siptarskih krvnika. Ustasluk I fasizam cvetaju Evropom kao skoro kao u vreme Hitlera a ovaj prica bajke. Odavno je proslo vreme za budjenje.

aman vise dostaaaa

pre 6 godina

jao jao...kako da ne..milosevic je kreten..a sta posle 25 god..nije on izabran od naroda da daje reke(nije to njegova prcija)...i sve smo davali..pa nikad nije dosta bilo..i dvojezicnost siptarima..pa su trazili jos jos jos jos...a i ta filozofija..amerikanci traze da im damo pa nece bombardovati...A JEL IMA NORMALNIH DA PITAJU..a sto bi nas inace bombardovali..evo ne damo nista i sta sad...kome se digne onda bombarduje..jel vidite kako neki ljudi dovode do apsurda sam zivot..ko ce bre da te bombarduje..sve i da ne das NISTA...amerika neka cuva ameriku,sta se mesa u druge zemlje ???

kaligula

pre 6 godina

Srbi nikad nisu imali smisla\nZa biznis, samo gledaju za sebe ako mogu da ucare

Manjo

pre 6 godina

Srbi su se poslovnosti ili ti poslovanju a ako hoces "biznisu" naucili od zapadnih "biznismena". Nisu Srbi iskoriscavali ili otimali tudje,vec su zrtve otimacine "biznismena".

ObicnaBaba

pre 6 godina

Ovaj dekica misli da je Drina AMAZON, sta bre prica, pa koliko kosra jedna hidroelekrana, i sto sad ne naprave, eto za dz, sta sve ljudi pricaju, vazno je da na kraju poruka: Milosevic je kriv. Znaju li ti ljudi da 2000 godina svet ne zaboravlja da je potpuno nevin covek razapet na krst zbog LAZNIH OPTUZBI, ili da postoji u nasem narodu poslovica:Dva losa ubise Milosa. Ostavite mrtvu dusu SM na miru..

Pavle

pre 6 godina

"Drina je jedan od poslednjih recnih energetskih potencijala u Evropi...".Pa zasto je onda ne naprave kod sebe pa nek grade na njoj sta hoce?Umeli smo mi da pravimo na Drini dobre hidroelektrane dok smo bili slobodna zemlja.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17