• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

13.06.2017

21:30

U EVROPSKOM PARLAMENTU HVALE SRBIJU: Pod hitno otvaranje novih poglavlja i FORMIRANJE ZSO!

Politika

U EVROPSKOM PARLAMENTU HVALE SRBIJU: Pod hitno otvaranje novih poglavlja i FORMIRANJE ZSO!

Podeli vest

Evropski parlament u Strazburu je danas zatražio da Evropska unija u pregovorima o članstvu sa Srbijom otvori nova poglavlja koja su tehnički već spremna, i naglašava da je Srbija "učinila važne korake ka normalizaciji odnosa s Kosovom" i zato očekuje stvaranje Zajednice srpskih opština(ZSO)

To je i "ključni preduslov za ukupni napredak pregovora", podvukli su poslanici EP u raspravi o rezoluciji o Srbiji, o čijem usvajanju će glasati u sredu.

Parlament Evropske unije podvlači ukupan ekonomski i društveni napredak Srbije, a naglašava da su "hitno nužni dalji koraci kako bi se rešila sva otvorena pitanja" u dijalogu Beograd-Priština, s tim da "obe strane krenu u punu primenu dogovora".


- To znači i uspostavljanje Zajednice srpskih opština", kako je predočeno, uz poziv Evropskoj službi za spoljne poslove, na čijem je čelu Federika Mogerini, da "procenjuje ono što čine dve strane u sprovodjenju svojih obaveza".

U rezoluciji koju je pripremio Dejvid Mekalister, piše da su vlasti Srbije "ostvarile odredjen napredak u pravosudju… ali nezavisnost sudstva nije sprovedena na delu".

Otud se traži da vlasti u Beogradu obezbede evropske norme u pravosudju i "smanje politički upliv na biranje i postavljanje sudija i tužilaca".

EP je "zabrinut zbog pomanjkanja napretka u borbi protiv korupcije, i poziva Srbiju da pokaže jasnu političku volju i predanost rešavanju tog pitanja", a pohvaljuje "efikasnu ulogu Beograda u medjunarodnoj i regionalnoj policijskoj saradnji i napredak u suzbijanju organizovanog kriminala". 

EP je pozdravio učešće Beograda u medjunarodnim vojno-policijskim misijama Evropske unije, ali "ponovo poziva Srbiju, saglasno zahtevima njenog statusa kandidata za članstvo, da postepeno usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s EU, uključujući politiku prema Rusiji".

Kako je to napomenuto, "smatra da je za žaljenje održavanje zajedničkih vojnih vežbi Srbija-Rusija".

Naglašeno je i da je "Srbija i dalje konstruktivno opredeljena za odnose s drugim zemljama u procesu priključivanja EU i susednim članicama Unije" i rečeno da bilateralna pitanja treba rešavati saglasno medjunarodnom pravu, kao i da "rešavanje takvih problema ne sme ugroziti pregovore o članstvu s EU".

- Evropski parlament pozdravlja istrajno angažovanje Srbije na putu uključivanja u EU i njen preduzimljiv, opipljiv i dobro pripremljen pristup pregovorima (o članstvu)- navodi se u ovom dokumentu.

Takodje se pohvaljuje "napredak Srbije u razvijanju efikasne tržišne privrede i poboljšanju ukupnih ekonomskih prilika u zemlji" i kaže da je sve to "jasan znak rešenosti i političke volje" Beograda za stupanje u EU.

Medjutim, kako je navedeno, Srbija tu "stratešku odluku mora da širi i u svom stanovništvu, uključujući snažnije predočavanje kolika se budžetska sredstva EU doznačavaju Srbiji.., a vlasti Srbije treba da se uzdrže od poruka protiv EU".

U rezoluciji se pozivaju zvaničnici Srbije da "ne optužuju i ne vrše politički neosnovane napade na ombudsmana" i zajamče sredstvima i sistemskim okvirom rad svih nezavisnih tela i institucija Srbije. 

Vlasti u Beogradu se, isto tako, pozivaju da "rešavaju slučajeve preteranog korišćenja policijske snage prema gradjanima i uzimaju se na znanje, sa zabrinutošću, sporni dogadjaji u beogradskoj četvrti Savamala, kad je reč posebno o rušenju privatne imovine, i traži se da to brzo bude rasvetljeno uz puno učešće sudskih vlasti u istrazi s ciljem da se počinioci privedu pravdi".

Evroposlanici "ponovo izražavaju zabrinutost zbog izostanka napretka slobode izražavanje i povodom autocenzure u medijima, gde je došlo do pogoršanja situacije". 

Oni podvlače da su "i dalje zabrinjavajući politički upliv, pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke napade, verbalne i napade u pisanom vidu, kao i nasrtaje na njihovu imovinu".

U rezoluciji EP je veliki prostor dat pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, a od vlasti u Srbiji je zatraženo da "javno i neopozivo osudi sve napade, obezbedie odgovarajuća sredstva za efikasniju istragu napada na novinare i medije da bi počinioci bili privedeni pravdi".

Takodje je ocenjeno da je nužno u potpunosti primeniti zakone o medijima i pozdravljen je sporazum o saradnji i zaštiti izmedju tužilaca, policije i novinarskih i medijskih udruženja.

Parlament EU kaže da su izbori 24. aprila povoljno ocenjeni, mada traži od vlasti Srbije da u potpunosti sprovedu preporuke medjunarodnih posmatrača, "posebno uticaja na medije" i "nemanja uvida u finansiranje političkih stranaka u izbornoj kampanji".

Navodi se da vlasti Srbije moraju da "primereno istraže tvrdnje o nepravilnostima, nasilju i zastrašivanju tokom izbornog procesa".

U dokumentu EP se uglavnom daje povoljna slika zaštite ljudskih i manjinskih prava u Srbiji i podvlači da "etnički, kulturno i verski mešovita Vojvodina doprinosi identitetu Srbije".

U Vojvodini je i dalje zajamčena zaštita manjina i dobra je medjuetnička situacija, kaže se u predlogu rezolucije i dodaje da "autonomija Vojvodine ne sme biti oslabljena".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Boban

pre 6 godina

Priština apsolutno ništa od dogovrenog nije sprovela i očekujem da sada formiraju ZSO.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Прекинути... - маскераду...!!

ANTE BAN

pre 6 godina

Pa- i jesu! U otvaranju poglavlja jedino je Crna Gora ispred Srbije! Srbija je više otvorila poglavlja za ulazak u EU,nego BiH, Makedonija i Kosovo zajedno!

Bojan

pre 6 godina

Neka EU pritisne Prištinu da poštuje dogovoreni sporazum i formira ZSO što pre.

damjan

pre 6 godina

Šta sad kažu Albanci? Imaju li sad nešto preče? Ajmo formiranje ZSO!

Milovan

pre 6 godina

Srbija ulaze ogromne napore i trudi se da ispunjava sve evropske standarde. ZSO je od opsteg interesa za zemlju. Nadamo se najboljem.

Neda

pre 6 godina

Nasa zemlja je dosta toga ucinila ka priblizavanju EU, ali jos dosta posla je pre nama, ali ne zavisi sve od nas. Ocekujem podrsku svih evropskih zemalja.

Ana MArija

pre 6 godina

Srbija je svoj deo dogovora ispunilaa sada je red da se formira zajednica i ujedine opštine.

Jovana

pre 6 godina

Otvaranje novih poglavlja i formiranje ZSO će u narednom periodu uslediti jer je EP prepoznao napore i napredak koji je ostvarila Srbija!

Vrscanka

pre 6 godina

Lepe vesti!Raduje nas otvaranje novih poglavlja kao i formiranje ZSO.

Petar

pre 6 godina

Lep gest evropskog parlamenta, vala i zasluzili smo i vise od pohvala, ali bitno je da neko priznaje nasu politiku mira i stabilnosti u regionu !

Sonja

pre 6 godina

Na celu sa Vucicem i timom koji je uz njega ne sumnjam da je Srbija na dobrom putu

RINGISPIL

pre 6 godina

Evo vam poglavlja,i ZSO ali priznajte vec jednom to kosovo. eto to je ponuda.

vlada

pre 6 godina

Teško će doći do normalizacije "odnosa" sa Kosmetom, pogotovo ako premijer bude zločinac Haradinaj! Podmuklo sa vaše strane - mi ga tražimo kao ratnog zločinca, a vi nam ga nameštate za "pregovarača"! Jako PODLO od vas!

loki

pre 6 godina

Juče su tražili da se odreknemo Kosova, a sada žele da otvaramo nova poglavlja. Sa nama ne može tako!

Boka

pre 6 godina

Bas me interesuje kako ce naterati Siptare do formiraju ZSO?!

andreas

pre 6 godina

Sve vise pohvala stize od strane EU da je Srbija na dobrom putu i da su preduzete brojne uspesne reforme.

ivana

pre 6 godina

Ovo je ogroman uspeh ove vlasti. Jos jednom je dokazano da se rad i trud uvek isplate.

Stanimir

pre 6 godina

Srbija će rasti u svakom polgedu. Srbija je danas stub stabilnosti u regionu zahvaljujući politici koju forsiramo proteklih godina. Ono što EU ne sme da očekuje od nas je da se odreknemo svoje južne pokrajine i dobrih odnosa sa Rusijom.

una

pre 6 godina

Treba otvoriti poglavlja sto pre a formiranje ZSO je proritet za nase gradjane na Kosmetu!

Mara

pre 6 godina

Izmedju ovih redova moze se procitati veliki broj ucena koje EU trtlja i namece Srbiji,istovremeno dopustajuci da na Kosovu najveci kriminalac i zlocinac bude premijer a u hrvatskoj otvoreno podrzava povampireni nacizam i ustasluk.Koga vi to j.bete u zdrav mozak,srbi se groze nad vasom naopakom i destruktivnom politikom i ne zele u vasu demonsku zajednicu.Vi ste svi od reda potkupljene sluge i vazali sacice americkih monstruma koji su porobili ceo svet i glume bogove a sad je svima postalo jasno da je to grupa neobuzdanih ludaka i sizofrenika koji zele da uniste pola sveta.Gubite se iz Srbije da vas vise ne vidimo,rusi su nasi prirodni i normalni saveznici u svemu a ne vi tako anatemisani i moralno degradirani.\n

mitar

pre 6 godina

Veliki trud je ulozen u sve ovo posebno da se izdrze provokacije i pretnje Tacija i Haradinaja ali neko je to prepoznao. Idemo dalje!

MiRA

pre 6 godina

Evropa konačno uz Srbiju i okreće leđa leglu kriminala i narko mafiji na Kosovu.

Sanja

pre 6 godina

Hvale nas ne što nas vole nego što radimo kako treba.

mikloš

pre 6 godina

Koliko god da te potcenjuju kada radiš rezultati se vide

hurin

pre 6 godina

Sa svoje strane Srbija radi ne prekidno, vreme je i da Kosovo pokaže volju da radi

Kosta

pre 6 godina

Da li je moguće da ste konačno shvatili pravo stanje stvari u regionu.

NK

pre 6 godina

a ne napisaste sta se ocekuje od Kosova!!! dajte molim vas,..ovo sta sam procitao uopste nije pohvala, nego KLASICNI PRITISAK! Cuj molim te -"ne optužuju i ne vrše politički neosnovane napade na ombudsmana" -"smatra da je za žaljenje održavanje zajedničkih vojnih vežbi Srbija-Rusija" -"nezavisnost sudstva nije sprovedena na delu" -"smanje politički upliv na biranje i postavljanje sudija i tužilaca" -"Srbija dausaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s EU, uključujući politiku prema Rusiji" -"i dalje zabrinjavajući politički upliv, pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke napade, verbalne i napade u pisanom vidu, kao i nasrtaje na njihovu imovinu -"etnički, kulturno i verski mešovita Vojvodina doprinosi identitetu Srbije" -"autonomija Vojvodine ne sme biti oslabljena" -"Da se rešavaju slučajevi preteranog korišćenja policijske snage prema gradjanima" -_______________________ mislim bas FUJ Sve nabrojano se stostruko vise radi u svakoj drzavi te EU

Biilja

pre 6 godina

Culi ste gospodo iz Pristine.Pocnite sa formiranjem ZSO..jer tako treba

DefraGmebi

pre 6 godina

Zorana, znaci ipak priznajete Kosovo kao drzavu!? Jbg, izgubili smo ga...

Jana

pre 6 godina

Srbija je zasluzila da se otvore nova poglavlja.

milan

pre 6 godina

Vucic je mnogo uradio i mnogo obecanog ispunio, evropa mora da reaguje i pristinske separatiste nauci redu.

Maja

pre 6 godina

ZSO se mora što pre formirati jer je ti uslov da Srbima na Kosovu obezbedi bolji život.

Svetolik22

pre 6 godina

Srbija sve svoje obaveze ispunjava na vreme.

danko89

pre 6 godina

Sadasnja vlast sve cini kako bi Srbija sto pre postala clanica EU.

Pinokio01

pre 6 godina

Neke obaveze prema EU smo ispunili cak i pre roka.

Ivana

pre 6 godina

Pa konačno da Evropski parlament vidi koliko se trudimo i zalažemo za mir i stabilnost u regionu, kao i za ulazak u Evropsku uniju.

Nina

pre 6 godina

Stvar je u tome sto Srbija nema gde drugo. Najbolje bi bilo sto dalje od te fasisticke EU sto ne postuje internacinalna prava, sto bombarduje suverenu drzavu, sto stiti zlocince, sto se totalno mesa u unutrasnje poslovanje drzava, sto je totalno korumbirana, sto je primila ustase pod svoje .......... Oteli su Kosovo i Metohiju da bi sprecili Albance da masovno dolaze u EU i da bi Ameri napravili bazu bez obzira na internacionalno pravo. Pa onda oni da govore o necemu. Divim se Vucicu i drugima koji moraju da pricaju sa tim korumpiranim pijandurama koji su ih naterali sa siptarima da pregovaraju za Srpsku otetu zemlju.

TheDarkoyobo

pre 6 godina

Bilo je pitanje trenutka kada će recimo Evropski parlament, ako niko drugi, da primeti šta je sve Srbija uradila i postigla i koliko poštuje postignute dogovore. Da ne pominjem da u odnosu sa Prištinom, Priština ne preuzima ništa u realizaciji obaveza koje je prihvatila.

ggg

pre 6 godina

Priština mora da shvati, da je formiranje ZSO neophodno.

pesicvr6

pre 6 godina

Sve je to rezultat sistemskog rada i teskih reformi.

ceca

pre 6 godina

Lepe vesti za srbiju, konacno su priznali da smo uradili mnogo toga

Milica

pre 6 godina

Najneophodnije je što pre formirati ZSO kako bi se interesi Srba maksimalno zaštitili.

Yt

pre 6 godina

A Pristina nijedan dogovor ne ispostuje... tezak period predstoji Srbiji.

Vlado

pre 6 godina

Ne mogu da verujem da je EU progledala koga je podrzavala.

Nenad

pre 6 godina

Dogovori i obecanja se moraju ispostovati, zato se valjda i pregovara.

Mihajilo

pre 6 godina

Prvi put da čujem termin "pod hitno", kad je u pitanju da se nešto učini Srbiji. Nadajmo se da će od sada sve biti bar malo drugačije, da će se i u dvorište Prištine više gledati.

Nikola

pre 6 godina

Pristina bi trebalo uvesti sankcije i sa time spreciti nove ucene , njihovo razmisljanje ili bolje taktika jeste da ucenjuju Srbiju da prizna Kosovo kako bi oni nastavili pregovore u Briselu. Smatram da smo korektni i pravedni i da je Brisel na nasoj strani . Sve pohvale za nasu vlast, za odlucnost i istrajnost !

Sanja

pre 6 godina

Ovo su odlicne vesti za Srbiju, oseti se napredak , ne mogu nista lose napisati , tu sam u buduce da dam podrsku ovoj vlasti posto vidim da nas samo naprednjaci i Vucic mogu izvuci iz ove dubioze u kojoj smo skoro tri decenije , samo tako nastavite !

Kalimero

pre 6 godina

Sta je teritorija bez naroda? Ili narod bez mita koji ga pokrece? Odluke su velike pred nama, ali mislim da smo zreli za donosenje istih i da necemo pogresiti kao pre kada smo gresili.

drago

pre 6 godina

Za pocetak,prestanite da nas ucenjujete,a,KiM je,od uvek,nase!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17