• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.07.2017

00:24

VUČIĆ U BRISELU: Na sastanku sa Tuskom o mogućnosti ubrzanja pristupa Srbije EU!

Politika

VUČIĆ U BRISELU: Na sastanku sa Tuskom o mogućnosti ubrzanja pristupa Srbije EU!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, a očekuje se da će oni tom prilikom razmotriti evrointegracioni put Srbije, situaciju u regionu kao i mogućnost ubrzanja prisupnih pregovora Srbije sa EU

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk primiće predsednika Srbije Aleksandra Vučića u novoj zgradi Evropskog saveta "Evropa", gde će biti održan bilateralni sastanak i radni ručak.  Početak sastanka je planiran za 12:45.  Nakon sastanka dvojica predsednika će dati izjave za medije.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu osnovna tema razgovora Tuska i Vučića biće "stratešaka orjentacija Srbije".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u razgovoru sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom ponoviti svoj zahtev da se Srbiji jasno kaže okvir za pristupanje EU.

Vučić je, kako je preneo novinarima juče u Solunu, gde je učestvuje na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju dve zemlje, razgovarao o tome i sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

- Odavde pravo idem u Brisel. Imaću sastanak i ručak sa Tuskom. To je prilika da o našim evropskim stvarima na još bolji način raspravljamo- objasnio je Vučić.

(FOTO) TRILATERALA U SOLUNU: Vučić, Cipras i Borisov razgovarali o Turskom toku!

Vučić je prilikom svog poslednjeg boravka u Briselu, na neformalnom satanku sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, najavio da će sa Tuskom razgovarati i o mogućnostima za ubrzanje evrointegracionog pristupa Srbije, odnosno oročavanje ulaska Srbije u članstvo u EU. 

Informer



Predsednik Vučić izjavio je juče za italijansku Ansu da je za Srbiju ključno da Evropska unija odgvori da li je zainteresovana za članstvo Srbije i u kom roku. 

VUČIĆ SA CIPRASOM I BORISOVIM PRED NOVINARIMA: Desetostruko smo jači kad nastupamo zajedno!

Vučić je rekao da je to za Srbiju ključno pitanje i da ne želi više da sluša obećanja.

- To je za nas ključno pitanje. Ne želimo više da slušamo obećanja i odugovlačenja. Želimo da znamo da je Evropa zaista zainteresovana za nas i u kom roku- kazao je Vučić.

Informer



Iz EU su ranije poručili da su spremni da sa Srbijom rade na "jačem i bržem pristupnom procesu".

- EU je snažno posvećena strateškom cilju Srbije-njenom članstvu u EU. Pozitivno smo razumeli nastojanja Srbije i radićemo zajedno kako bi ojačali i ubrzali pristupni proces- poručila je Kocijančić odgovarajući na pitanje Tanjuga o mogćem ubrzanju pristupanja Srbije EU.

CIPRAS IZNENADIO VUČIĆA: Poklonio mu specijalnu rakiju - da Vukan nazdravi kad postane punoletan!

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister je takođe pozdravio "ponovljenu opredeljenost predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zemlju vodi ka članstvu u EU".

- EU je uvek bila vrlo jasna u stavu da Srbija ima evropsku budućnost. Pozdravljam ponovljenu opredeljenost predsednika Aleksandra Vučića da zemlju vodi ka strateškom cilju ulaska u EU. Reformski napori Srbije već za rezultat imaju otvaranja 10 poglavlja u pristupnim pregovorima kao i dovođenje investicija u zemlju važnih za privredni rast i zapošljavanje. Brzina pristupnih pregovora Srbije zavisi od napretka zemlje u primeni reformi- izjavio je Meklasiter.

Informer

Evropski analitičari navode da do "ubrzanja" EU puta Srbije može doći prvenstveno na osnovu "ubedljivih rezultata" Srbije u reformskom procesu i dijalogu sa Kosovom ili zbog "događaja" koji mogu ubediti zemlje članice da ubrzaju taj proces.

- Teško je zamisliti da će se stvari odvijati brže za Srbiju ili region ukoliko zemlje članice ne budu uvidele neku vrstu urgentnosti. Konkretni rezultati u procesu pristupanja mogu da doprinesu bržem napretku Srbije, ali strateški uvid u prilike će uvek prevagnuti- smatra Korina Stratulat iz Centra za evropsku politiku u Briselu. 

Ka je u pitanju zahtev predsednika Srbije o "jasnom vremenskom okviru za ulazak Srbije u člastvo EU" i diplomate i analitičari u Briselu se slažu da konkretne prognoze u tom smislu nisu moguće niti za Srbiju niti za ostatak Zapadnog Balkana.

Najkonkrenija odrednica koju je region dobio iz Brisela u smislu novog proširenja jeste ona u kojoj se ocenjuje da će jedna ili više zemalja Zapadnog Balkan moći da uđu u EU tokom sledećeg petogodišnjeg madata Evropske komiisje koji počinje 2019. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Robin Hud

pre 6 godina

Nije mi bas jasno zasto je EU tako ravnosna sto se tice tih nasih reformi a nije bila recimo takva kada su primali Rumuniju i Bugarsku ? Najjace je kada gurnu ovu jadnu Maju Kosijancic da ona da neku izjavu u ime EU ! Pa zar vi u EU mislite da cemo mi vjecno da vas cekamo ? 2000-te se govorilo da ce Srbija da udje 2014 na godisnjicu pocetka prvog svjetskog rata pa se onda pomjerilo to na 2018 kao kraj rata a sada se vjerovatno ceka stogodisnjica od zavrsetka drugog svjetskog rata ! Ma koga vi to bre zajebavate ? Ako nam ne date tacan datum odmah da se mjenja strategija i da se ide u savez Indija, Kina , Rusija, Turska, Brazil

Lala iz Banata

pre 6 godina

Стално слушам: " Дани Београда у Бриселу"...?! Кад ће: " Дани Брисела у... - Београду "...? То Ви мени кажите...!!

Ljubo

pre 6 godina

Koja providna politika ,i od E U i Srbije...znaci ipak je istina ,bez Kosova u EU ,ne mora se priznati ,sredice se sve ...Srbi na Kosovu ce imati vlast sa koljacima....

Drago

pre 6 godina

Ako uđemo do 2030 biće ok. Sa nama se ponašaju isto ko i sa Turskom i tako će biti sve dok ne priznamo Kosovo, a to neće biti nikada barem se nadam, da naši političari to neće nikada uraditi, a opet politika je takva, da se sve može desiti. Možda se prije EU raspadne pa nam neće trebati ulaziti.

Vanja

pre 6 godina

Bilo bi i vreme da nam kažu okvirni datum kada Srbija može pristupiti EU

Janko

pre 6 godina

Srbija želi da zna kada bi smo mogli postati članica EU.

Jeca

pre 6 godina

Srbija je spremna za ulazak u EU. Neka daju okvirno vreme.

mihajlo

pre 6 godina

Srbija ce zavrsiti ono sto je zapocela, a gradjani zele sto pre da se prikljucimo civiliozovanim zemljama.

Zoka

pre 6 godina

Nasa zemlja mora biti prva sledeca clanica unije. Toliko smo zasluzili.

Svedok vremena

pre 6 godina

Da li će Donald Tusk biti decidniji i određeniji, od Portparola, Šefice diplomatije i Izvestioca EU, ostaje da definiše ovaj sastanak. Čudno zvuči doza disharmonije u opravdavajućim i uslovljavajućim razlozima kojim svako od pomenutih manipuliše, ne pružajući onaj konkretan i željeni decidan odgovor na kome insistira Vučić. Ono ,,Ako" ne može biti opravdanje za dužinu čekanja Srbije na prijem, jer mnoge članice su samo formalno i ,,na papiru" zadovoljavale tražene uslove, a bile primljene... Stepen ljudskih sloboda i danas je diskutabilan u više od pola zemalja EU , gde je drastičan primer jedna Hrvatska ili odnos prema migrantima nekih zemalja, što upečatljivo govori o različitom pristupu u nečemu što može poslužiti kao primer selektivnog pristupa u slučaju Srbije. Vućićev kategoričan stav o ispunjavanju uslova i datumu prijema zvuči kao spašavanje same ideje evro-integracija, jer evro-skepticizam može samo da raste u zemljama kandidatima, sa pretnjom da se izlije i u neodlučnu EU, ophrvanu različitim unutrašnjim suprotnostima. To bi Evropa morala da shvati i da nas prihvati, radi vlastitog jačanja, ali i alternativa koje su ,,na sonu". Vučić je još jednom pokazao doslednost u politici otvorenosti i pragmatičnosti koja ga karakteriše! Čestitke!!!

Uros

pre 6 godina

Odlicno pitanje predsednika Vucica ..do kada ce da nas zavlace,nismo mi nicija igracka..

Zoja

pre 6 godina

Stvarno je bilo dosta da se igramo macke i misa..kao decije igrarije..predsednik im je postavio pravo pitanje...

Zlata

pre 6 godina

Vučić je u pravu i verujem da svi tako mislimo. EU treba da nam da neki konkretniji odgovor da li nas žele i kada. Nema više neodređenih odgovora.

sasa

pre 6 godina

Za Srbiju bi bilo od izuzetnog znacaja da sto pre pristupi EU.

rados

pre 6 godina

Buducnost Srbije je EU, krajnje je vreme da nas nagrade za sav rad i trud.

Glasnost

pre 6 godina

Postignuti vanredni rezultati u reformskom procesu Srbije daju mogućnost EU da konačno ubrza pristup našoj zelji Uniji.

Simic

pre 6 godina

Vazno je da nas sve zemlje u regionu podrze na nasem evropskom putu.

Marko

pre 6 godina

Vucica postoju mnogo u evropi i verujem da ce ubrzati ulazak Srbije u EU.

Laza

pre 6 godina

Zna Vucic sta radi ubrza ce on proces pridruzivanja Srbije EU.

Marko

pre 6 godina

Maksimalno treba pokušavati vršiti pritisak da se odredi neki približan datum.

Tisa

pre 6 godina

Srbija zeli da zna na cemu je, ne zeli vise da slusa obecanja i odugovlacenja.Svojom ozbiljnoscu zavredneli smo posten i ozbiljan tretman.

Saša Sale Marčetić

pre 6 godina

Rezultate imamo i oni su jasni i vidljivi,veliki trud je uložen i takav trud može samo da nam se isplati

Goran

pre 6 godina

Srbija je zasluzila da zna tacan datum i drago mi je da je Vucic pokrenuo ovu inicijativu.

Zorica

pre 6 godina

Mislim da Evropa treba da da priliku nama da sto pre zavrsimo pregovore i prikljucimo se EU.

Nedeljko14

pre 6 godina

Trebalo bi da znamo sta se toliko desava sa nasim pristupom.

mala

pre 6 godina

Tusk je taj koji moze da ucini dosta na evropskom putu Srbije.

mala

pre 6 godina

Bio bi to izvanredan uspeh nase drzave, treba verovati, zasluzili smo.

Milos

pre 6 godina

Nadamo se da ce put ka EU u buduce biti brzi i laksi!

Ana MArija

pre 6 godina

Znači 2021.g. bi otprilike mogla Srbija postati članica EU tj.dok se normalizuju odnosi sa KiM!

JOvana

pre 6 godina

Povezivanje Zapadnog Balkana će doprineti ubrzanju pristupa Srbije jer će države ekonomski da budu snažnije i da imaju bolju poziciju na svetskom tržištu!

Buca1966

pre 6 godina

Moramo da znamo kada mozemo da ocekujemo korake unapred.

Asko

pre 6 godina

Srbija je zasluzila ubrzanje evropskih integracija.

Milorad

pre 6 godina

Srbija ispunjava sve uslove i ne vidim šta koči naš pristup EU.

Vrscanka

pre 6 godina

Krajnje je vreme da EU ubrza nas pristup svojoj integraciji.

Maki

pre 6 godina

Mislim da je Srbija mnogo uradila kako bi otvorila svako novo poglavlje, ali EU stalno namece nove zahteve. Koliko smo radili u predhodnom periodu zasluzili smo članstvo.

Marjan

pre 6 godina

Dokle god se ne prestane sa novim zahtevima nećemo ući u EU, taman postignemo nešto oni ponovo postave nove uslove i zahteve.

obrad

pre 6 godina

Srbja je zasluzila da se ubrza proces prikljucenja u Eu.

ivanjan

pre 6 godina

Srbija zasluzuje ulazak u EU, zato sto je naporno radila svih ovih godina.

sasa

pre 6 godina

Tusk je tu da nam pomogne na nasem putu ka EU, nista nas ne moze zaustaviti da ostvarimo nas cilj.

MiRA

pre 6 godina

Građani Srbije zaslužili ubrzan put u EU dosta je bilo lažnih obećanja i ucena.

Olja

pre 6 godina

Srbija ispunjava svaki uslov koji se postavi pred njom, ali treba da zna i to zasluzuje kakve su opste nase sanse da budemo deo EU....Znamo svi sta je kamen spoticanja....ocigledno KiM

Jana

pre 6 godina

Predsednik Vucic uvek radi sve u korist nase drzave. Verujem da cemo vrlo brzo pristupiti EU.

djuka

pre 6 godina

Verujem da će Vučić uspeti da izađe kao pobednik iz tog sastanka samim tim to je dobro i za Srbiju i njen put ka Evropi!

Anica

pre 6 godina

Nadam se da ce naci najbolje resenje da ubrzaju pristup.

BIN

pre 6 godina

Da verujemo Tusku na rec i da ne sumnjamo u sposobnost naseg predsednika...

marko

pre 6 godina

Srbija je svojim napornim radom zaslužila ubrzano pristupanje EU.

katarina

pre 6 godina

Veoma ozbiljna diplomatska akcija predsednika Vucica.

Maraija

pre 6 godina

Očekujem a nas evropa razumei počne da ubrzava pristup Srbije u članstvo njeno!

re

pre 6 godina

...srbija je u evropi i treba da koristi svoj geopoložaj za svoje sopstvene interese...takođe smo primenili skoro sva pravila iz eu iz ekonomije i poltike...da li ćemo i kada biti primljeni u eu je najmanje važno jer alternativa uvek postoji...što se tiče kosova...srce srbije je izgubljeno pre 600 godina...i nikada nismo uspeli da ponovo bude srbsko...što pokazuje da su srbi prespavali čitav ovaj period odnosno bavili su se nevažnim stvarima ali to je već psihoanaliza...

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17