Tanjug

12:54 Politika 86

Tanjug | 20. 07. 2017.

KO O ČEMU, TAČI O PRIZNANJU: Šiptar fantazira da će se Srbija odreći Kosova!

Predsednik samoproklamovane kvazi države Kosovo ponovo je po ko zna koji put pozvao Beograd da prihvati, kako je rekao, realnost i da prizna Kosovo i Metohiju za nezavisnu državu

On je u razgovoru za Tanjug, ne obraćajući pažnju na istinsku realnost da Kosovo nisu priznale dve velike sile kao što su Rusija i Kina, poručio i kako veruje da će uskoro doći do istorijskog sporazuma o normalizaciji odnosa i pomirenju između Kosova i Srbije, čiji je krajnji cilj "priznavanje realnosti".

Puna mu usta Srbije

Komentarišući očekivanja od nastavka dijaloga Beograd Priština u Briselu Tači da taj dijalog možda neće biti popularan ni za njega, ni za predsednika Vučića, ali da će biti dobar i za Kosovo i za Srbiju.

Svestan sam da Srbija ne može da prizna Kosovo u nekoliko narednih dana, meseci ili godina, ali ono što je veoma bitno jeste da će Kosovo postati deo svih međunarodnih organizacija 

- Mi imamo sreće što plaćamo političku cenu radi bolje budućnosti za naredne generacije - kaže Tači, koji tvrdi da kosovski Srbi veruju u kosovske institucije, ali da je percepcija Beograda o njihovoj "kosovskoj realnosti" negativna. 

ĐURIĆ SAVETUJE SRBE NA KOSOVU: Srpska lista nek ne žuri u vezi sa formiranjem vlade!

Na pitanje na čemu bazira optimizam da će dijalog biti priveden kraju, s obzirom na to da Priština već pet godina odugovlači dogovoreno, a da se veliki broj spornih pitanja između Beograda i Prištine nije ni našao na spisku briselskog dijaloga, Tači kaže kako je ostalo nekoliko sporazuma koji treba da se zaključe, ali da je veliki broj postignut i da je većina realizovana, te da su upravo oni osnov za istorijski sporazum koji očekuje.

- Veoma je važno što smo se dogovorili da ovaj dijalog bude aktivniji, dinamičniji, sa više rezultata i u ograničenom vremenskom periodu i političkom okviru, koji je takođe ograničen - kaže Tači. 

VUČIĆ O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Šta će Albanci - da priznaju Srbiju bez Kosova?

Na pitanje gde uopšte vidi partnera za postizanje "istorijskog sporazuma" kojim će Beograd priznati " realnost na Kosovu", s obzirom da ga u Srbiji trenutno nema, da su u poslednje dve godine u Srbiji tri puta održani izbori i da ni jednoj političkoj opciji nije palo na pamet da pomene priznanje, Tači odgovara: 

- Svestan sam da Srbija ne može da prizna Kosovo u nekoliko narednih dana, meseci ili godina, ali ono što je veoma bitno jeste da će Kosovo postati deo svih međunarodnih organizacija - kaže on uz ocenu da i Srbija i Kosovo idu ka EU, ali naglašava da, sve dok se ne oslobodi kosovskog tereta, Srbija neće moći da postane deo evropske porodice. 

- I Srbija treba da se opredeli da li želi da gleda prema sigurnoj evropskoj budućnosti, ili da živi u mitovima i prošlosti - smatra Tači. 

ZLOČINAC HAŠIM TAČI TVRDI DA MIRNO SPAVA: Sud će pokazati da je OVK vodio čistu borbu!

Na konstataciju Tanjuga da je upravo Priština ta koja odugovlačenjem pregovora i izbegavanjem da primeni dogovoreno u Briselu pokazuje da joj evropske integracije nisu prioritet i da se stiče utisak da joj je važnije da Zajednica srpskih opština ne bude formirana, nego što joj je stalo do, recimo, vizne liberalizacije za sopstvene građane, Tači odgovara da to nije tačno. 

On tvrdi da će Zajednica srpskih opština "biti formirana u budućnosti u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova i Briselskim sporazumom". 

Tači kaže da on i predsednik Vučić imaju mnogo nesuglasica, ali da se čuju i putem telefona, kako ne bi iznenadili jedan drugog

Na pitanje kako onda komentariše česte ocene, pa i konstataciju Vilijema Montgomerija da Albanci na Kosovu slušaju samo SAD i da se osećaju slobodnim da ignorišu zahteve EU, on kaže da priznaje da se za Kosovo može reći da su najveći "proamerikanci" u Evropi, ali da je njihova budućnost u NATO i u Evropskoj uniji, uz posebne odnose sa SAD. 

Na insistiranje Tanjuga da precizira kada će biti formirana zajednica srpskih opština Tači je rekao da će to biti učinjeno čim bude formirana nova vlada Kosova i obećava da će on lično insistirati na tome. 

- Srbi na Kosovu su kosovska stvarnost, ja poštujem legitimno interesovanje Srbije za njih. Zajednica treba da se osnuje što je pre moguće, jer je to u interesu Kosova - kaže Tači i tvrdi kako ZSO neće imati izvršni ili zakonodavni karakter. 

IDEOLOG KREMLJA ALEKSANDAR DUGIN: Ako Srbija krene u Evroazijsku uniju umesto u EU, RUSIJA ĆE BITI GARANT NJENOG TERITORIJALNOG INTEGRITETA!

On navodi da kosovski Srbi u ustavnom, zakonskom i legitimnom smislu imaju sva prava, da su "prodrli u kosovske institucije", ali da zajednicu treba formirati , kako kaže "u društvenom smislu, kako se ne bi osećali ugroženim, uvređenim, kao građani drugog reda, jer to nisu". 

Pitanje Tanjuga kako bi kosovski Srbi mogli imati povrenja u kosovske institucije u nezavisnom Kosovu, kada svih ovih godina te institucije nisu učinile ništa na zaštiti njihovih prava, kaznjavanju zločina, pronalasku nestalih, povratku raseljenih, Tači je okarakterisao kao "polemiku, a ne pitanje" i kao pogrešnu percepciju položaja kosovskih Srba. 

Tanjug

Tači stiče da njega kao sagovornika u dijalogu nije izabrao predsednik Vučić, kao što ni on nije odabrao njega. 

- Mi smo institucionalna realnost, nosioci naših državnih institucija - kaže. 

Pozvaće Vučića u Prištinu 

Tači kaže da on i predsednik Vučić imaju mnogo nesuglasica, ali da se čuju i putem telefona, kako ne bi iznenadili jedan drugog, kako kaže, događajima kao što je "to bio slučaj sa vozom ili sa zidom". 

Na pitanje šta misli da li će pre on doći u Beograd ili predsednik Vučić u Prištinu Tači veruje da će predsednik Vučić prvi doći u Prištinu, jer je, kako kaže, "Priština otvorenijeg srca, odgovornija i više želi da izgradi dobrosusedske odnose".

Zajednica srpskih opštinatreba da se osnuje što je pre moguće, jer je to u interesu Kosova, poručuje Tači 

 - Pozivam ga da poseti Prištinu u vreme kada njemu najviše odgovora - rekao je Tači uz opasku da je on spreman da dođe u Beograd, ali da - "nedostaje poziv". 

NATO DAO ZAGREBU ZADATAK DA PREKO ŠIPTARA ZAPALI BALKAN: Strah od Srbije i Putina okovao SAD i njihove savezinke!

Mogućnost da se slučaj njegove odgovornosti nađe među prvim predmetima u Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu, a sto očekuje javnost u Srbiji, Tači nije komentarisao.

Na pitanje Tanjuga kako gleda na to da argument "volje većine", koji je poslužio kao osnov za otcepljenje Kosova, može da se primeni i na volju većine na severu Kosova, Tači odgovara: 

- Na Balkanu se ne mogu graditi monoetničke države. Neće biti podele teritorije Kosova, neće biti izmena granica i neće biti razmene teritorija. Jer, ukoliko se u jednom delu Balkana započne sa takvim procesima, to će biti lančana reakcija, koja će se okončati krizama i novim ratovima - smatra on. 

Vojska Kosova će biti formirana, to niko ne može da spreči!

Oružane snage Kosova biće formirane u postupku koordinisanom sa NATO i drugim relevantnim međunarodnim faktorom, taj proces je nezaustavljiv, deo je naših svakodnevnih agendi i niko necće moći i neće mu biti dozvoljeno da uloži veto na ovaj proces, tvrdi Tači. 
Na pitanje da li je Priština uzela u obzir burno protivljenje kosovskih Srba i Beograda na ovakve najave, ali i upozorenja NATO da vojska ne moze biti formirana bez promene kosovskog ustava i da "vlasti Kosova moraju da budu i dalje u tesnom kontaktu s Beogradom", Tači kaže da formiranje vojske Kosova nije upereno protiv srpske zajednice. 
Štaviše, On tvrdi da će oružane snage Kosova "pripadati" i Albancima, Srbima, Crnogorcima, Turcima, Bošnjacima i svim zajednicama na Kosovu, da će "služiti" svima, te da Priština takve argumente svakoga dana daje međunarodnim faktoroma. 

 NATO u blato

20.07.2017. 13:41

НИКАДА!!! КОСОВО И МЕТОХИЈА ЈЕ ЗАУВЕК СРБИЈА!!!


Lala iz Banata

21.07.2017. 09:53

@NATO u blato - Онда ништа од Европе...?! Не може и ЕУ и Косово...очигледно је... А заједно да нас приме,? Та опција - руши МИТ о једнакости свих чланова европске породице...!! Што нас не приме заједно у ЕУ....Ионако ЕУ немају границе а то би нам свима одговарало... Заједничко тржиште и слобода кретања без граница...Зашто то не може...? Е то треба питати ону- Могерини....?
Danijel

20.07.2017. 14:04

Zna i Taci da se to nikad nece desiti ali ovako samo nas provocira.alex0809

20.07.2017. 14:09

Samo nastavi da mastas o tome da ce Srbija priznati Kosovo.
Laki

20.07.2017. 14:16

Srbija to nece nikada da uradi. Kosovo ce biti samostalno dok je tu KFOR cim odu vise nece biti samostalni.


Ivana

20.07.2017. 14:16

Taci masta mnogo u poslednje vreme. Izgleda da je to od kokaina.


Boban

20.07.2017. 14:22

Bolje da su poradili na primeni dogovorenog nego što ponavljaju jedno te isto ZSO mora biti formirana od toga ne odustajemo.


Boki

20.07.2017. 14:09

To on moze samo da prica, Srbija nikad nece priznati Kosovo, jer tamo zive i Srbi.
perica

20.07.2017. 14:24

- Mi imamo sreće što plaćamo političku cenu radi bolje budućnosti za naredne generacije - kaže Tači Steta sto te mlade generacije, zaslepljene podarenom vam "drzavom" i tvojom pricom, nevidesamo slabu, nesrecnu i nesigurnu buducnost ! Ovo je istina !

slobaboba1

20.07.2017. 14:33

Slatkoreciv je jer mu treba srpska lista u parlamentu, onog momenta kad je iskoristi vratice se prvobitnoj ulozi, mrznji.boba

20.07.2017. 14:34

Vuk dlaku menja ali cud nikad. Mislim najbolja definicija ovog coveka.


Milorad

20.07.2017. 14:40

Da damo nasu kolevku ,zato sto si sve to ukrao i prisvojio kao svoje.??..


dara

20.07.2017. 14:48

NIKADA SE NECEMO ODRECI KOSOVA! To je bar sada svima jasno.Ilija

20.07.2017. 14:49

Taci je ocigledno zaboravi da DS odavno ne vlada...inace bi mu oni dzaba to dali, pardon za neku dobru veceru


Pepi

20.07.2017. 14:59

O tome moze samo da masta jer Kosovo jeste i ostace srpsko!


Lina

20.07.2017. 15:01

Kosovo je bilo i uvek ce da bude deo Srbije svidelo se to nekom ili ne!


Natasa

20.07.2017. 15:09

Taci kao i uvek fantazira ali sada se pozicija u pregovorima pomerila i na nasu je korist, Kosovo ce uvek biti u Srbiji.


Milica

20.07.2017. 14:25

Kosovo je autonomna pokrajina u sastavnom delu Srbije i njen dragocen i neodvojiv segment.Marko

20.07.2017. 15:08

Kosovo ce uvek ostati deo Srbije i nikada ga se necemo odreci!!!


Dana

20.07.2017. 15:13

Jedno su zelje i snovi a drugo realnost. Svima je dobro poznato ka cemu tezi ali to su samo pusti snovi.Vrca

20.07.2017. 17:02

Ko o cemu baba o ustipcima! Bas bi volela da vidim koji politicar bi smeo od naroda da potpise da se odrice Kosova ?Savo

20.07.2017. 15:14

Taci samo moze da sanja da ce Srbija priznati Kosovo.To ce se dogoditi nikad.Dalibor

20.07.2017. 16:40

Hasim Taci moze samo da sanja da ce se Srbija odereci dela svoje teritorije.Maraija

20.07.2017. 16:52

Opasno vrućina utiče na ljude, a na Tačija pogotovo! Kao samo ima takve lude ideje?


Olivera

20.07.2017. 17:38

Živi u zabludi Tači ako misli da će se Srbija zato što je on to rekao odreći Kosova pa smešno!


BIBI

20.07.2017. 17:39

Nema priznanja jer Srbija ima podršku Federike i svih svetskih sila!

Dragoslav

20.07.2017. 17:58

Pusti snovi Tacija. Nema od toga nista. Moze samo da sanja.


Bosko

20.07.2017. 18:04

Moze da veruje Taci sta god hoce ali je svestan da se pritisak medjunarodne zajednie na Pristinu povecava


Vuk

20.07.2017. 18:04

Ne bi me cudilo I da prvi ode, njemu nije problem da ide tamo gde niko drugi nece kako bi resio problem.


marko

20.07.2017. 18:10

Kosovo je sastavni deo Srbije , te ga se Srbija nikad neće odreći.


Lale

20.07.2017. 18:34

Možeš da sanjaš samo nezaivsnost nikada nećete imati svoju državu.
DarkoS

20.07.2017. 18:58

Moze samo da sanja tako nesto. Ni jedna vlast, ni jedan Srbin nikada nece priznati Kosovo.mala

20.07.2017. 19:24

Moze Taci da prica sta hoce, ni EU mu nista ne veruje.
Bojana Malic

20.07.2017. 20:11

Kosovo je srce Srbije,a Taci moze da prica u prazno.
milance

20.07.2017. 20:52

Njegove izjave su u svrhu politicke borbe na samom Kosovu.


David

20.07.2017. 22:00

Kosovo je Srbija, tako ce i ostati, a Tači neka zivi u svojim prljavim snovima...


Rajan

20.07.2017. 22:01

Crni Tači, neće Srbi dozvoliti da se tvoje ružne želje ostvare!


Dunja

20.07.2017. 22:24

Ma moze on samo da masta o tome. Kosovo je deo Srbije i tako ce i ostati.Braca

21.07.2017. 07:25

Srbija nema ni jedan valjan razlog da se odrekne Kosova s toga te fantazije albanci neka zadrže za sebe jer takvim provokacijama samo prave kontra efekat.


Filip

21.07.2017. 07:27

Ovi pregovori se završavaju samo ako budu dobri za Srbiju a ne za Albance i to je činjenica.
vojvođanka

21.07.2017. 07:37

Tači bi mogao da sprema svoju odbranu za sud za ratne zloćine,a ne da lupa gluposti...


jelena

21.07.2017. 07:55

Pa o tome može samo da mašta, Srbija se neće odreći Kosova.


jana

21.07.2017. 07:57

Tači bi trebao da shvati i on da prihvati realnost, a to je da će Kosovo ostati srpsko.

Miloš

21.07.2017. 09:56

Nezavisno Kosovo nije realnost, to je samo pusta zelja Tacija.


drago

24.07.2017. 03:58

Covek,zvani,Zlo,iliti Necovek!Pa,vasa OVK je,na prvom mestu,"zavila u crno" same Siptare i to ce se i pokazati-dokazati,na samom Sudu,u Pristini!Koliko ste,"samo" likvidirali "nepodobnih Siptara",Zlikovci!!!?


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]