• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

25.07.2017

09:23

ĐURIĆ: Dogovor Srbije s Albancima mora uvažiti i srpske i albanske interese!

Politika

ĐURIĆ: Dogovor Srbije s Albancima mora uvažiti i srpske i albanske interese!

Podeli vest

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić ocenio je danas da je dogovor Beograda i Prištine moguć ako obe strane njime budu jednako zadovoljne ili nezadovoljne

Đurić je na Televiziji Pink kazao da Beograd hoće sporazum s Prištinom, ali ne tako da se time ispune samo nacionalni interesi kosovskih Albanaca ili - kako je naveo - "njihovi snovi o nezavisnosti".

- Svaki sporazum mora uzeti u obzir i srpske i albanske interese. Možemo da se dogovorimo ako i jedni i drugi budemo podjednako zadovoljni ili nezadovoljni - kazao je on.

Povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o pokretanju društvenog dijaloga o Kosovu, Djurić je procenio da razgovor o toj temi "može biti lekovit" i doneti više ideja i "veće okupljanje oko državnih i nacionalnih ciljeva".

- Oko 1,2 miliona Albanaca na Kosovu i Metohiji se bore za nezavisnost, oni znaju šta hoće. Za ono što mi želimo da postignemo, moramo imati što širi društveni konsenzus. Treba poći od našeg interesa, ali i sagledati interes druge strane kako bismo znali šta da očekujemo od njih - kazao je Đurić.

On je kazao da će Beograd nastaviti da se bori za više od 120.000 Srba i hiljade Goranaca, Bošnjaka, Roma na Kosovu i Metohiji koji se po njegovim rečima, "osećaju delom države Srbije".

- Naša je obaveza da nastavimo da vodimo brigu o svima njima. Naš narod je rešen da opstane na Kosovu i Metohiji, to potvrdjuje i činjenica da tamo imamo najveći natalitet na celoj teritoriji Srbije i što će država nastaviti da podržava - kazao je Đurić.

Govoreći o pregovorima o formiranju nove vlade u Prištini, Đurić je rekao da je Beograd savetovao predstavnike Srpske liste da budu strpljivi i da puste albanske stranke da se medjusobno rasprave.

- Treba da vidimo da li postoji prostor da se sa nekim od njih razgovara o srpskim interesima, ali kako mi se za sada čini, oni teško da će moći bez razgovora sa Srbima da formiraju pokrajinsku vladu. To je dodatna vrednost za srpski narod koji kroz tu priču može da pokuša da reši neke svakodnevne probleme - kazao je Đurić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Прочитајте јучерашњи "Блиц"...?! Поитички дефетизам АВ води у националну издају, за коју ВЛАСТ никада од српског народа не може добити АЛИБИ...!? Албанци хоће рат...Ми морамо бити на то спремни! И то су чињенице...Преговори су само - добијање у времену, да се они обуче и наоружају...То што ви не видите - види цео свет...!! РАТ, који неминовно долази, и за који се Албанци већ спремају по камповима Немачке док Ми водимо "пацифистичку политику" и чекамо да падне..- плафон...у Бриселу ....!

boban

pre 6 godina

ne postoje u isto vreme srpske i albanske interese. albanski interes je da sto vise nase zemlje dobije i da srbija pada. to se suprostavlja nasih interesa... jedina ako to i nasa vlada zeli...\n

Nebojsa

pre 6 godina

Bilo bi dobro da nam gdin Djuric u samo jednoj recenici kaze sta su to siptari ispostovali i koji je to srpski interes do sada uvazen da bi se uopste dalje moglo pregovarati. \nDa ja kazem odmah. NIJE NI JEDAN. A ako lazem neka me demantuje. Sve drugo i nastavak je cin veleizdaje sa nesagledivim posledicama po celu drzavu i naciju.\n

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Evo šta Sinerovo odustajanje znači za Novaka!
Tenis

Evo šta Sinerovo odustajanje znači za Novaka!

Trenutno drugi teniser sveta, Janik Siner odlučio je da se zbog povrede kuka povuče sa ATP Mastersa u Madridu, a posle ovog poteza je sigurno da će Novak Đoković i posle rima biti na prvoj poziciji ATP liste.

01.05.2024

21:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija