• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.09.2017

10:33

VUČIĆ: Sve najbolje Hrvatima u rešavanju odnosa s Bošnjacima

Politika

VUČIĆ: Sve najbolje Hrvatima u rešavanju odnosa s Bošnjacima

Podeli vest

Očigledno je da postoje određenja trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, konstatovao je danas Aleksandar Vučić, ali i dodao da kao predsednik Srbije ne bi da to komentariše

 

- Dodik ima pravo da govori o odnosima u BiH, kao predsednik Srbije toga se klonim, ne bi bilo fer da komentarišem odnose između Bošnjaka i Hrvata, ali ni odnos između delimično službenog Zagreba i Sarajeva - rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje o najnovijem sikobu između Bakira Izetbegovića i Miroslava Tuđmana. 

Naš je cilj, kako je poručio, da imamo dobre odnose i jednima i s drugima, ali i da znamo šza se zbiva.

- Očigledno da postoje trvenja i problemi ne samo u srpsko-bošnjačkim odnosima već i u hrvatsko-bošnjačkim, a ja im želim da to prevaziđu - rekao je Vučić. 

Kako je naveo, poseta Sarajevu aredne sedmice imaće smisao upravo u tome da se uspostavi dijalog, civilizovan i pristojan, kao način rešavanja srpsko-bošnjačkih problema. 

- Ja želim sve najboje i Hrvatima u rešavanju odnosa s Bošnjacima - poručio je Vučić, te ponovio da ne bi da ulazi u njihove međusobne odnose. 

Za razliku od predsednika Srbije, predsednik RS Milorad Dodik rekao je da očigledno postoji pritajena mržnja između Izetbegovića i Tuđmana, što je prokomentarisao rečima: "Bili su braća, šta im je sad, nemam pojma". 

Tanjug

Govoreći o najnovijem sukobu Izetbegovića i Tuđmana, on je primetio da je očigledno da istorijske činjenice ne mogu da budu skrivene i dodao da Izetbegović samo otvara probleme i da nema više destinacija ni u regionu ni u BiH gde nije otvorio problem.

- Čini to u kontinuitetu, prvo sa onim mirovnim sporazumom. On govori da je njegova politika, politika njegovog oca, a politika njegovog oca je Islamska deklaracije, koja je programski akt i dokument za Islamsku državu koja je funkcionisala i još uvek funckioniše na Bliskom istoku, i on se toga nije odrekao - rekao je Dodik.

Kako je naveo, sada su i oni saznali od Tuđmana ono što su Srbi govorili, a da se njihov glas nije čuo, a to je da je upravo začetak Islamske države mogao da se vidi u BiH dolaskom mudžahedina, što je, primetio je, povredilo Bakira Izetbegovića.

To, dodao je, nije jedini problem između BiH i Hrvatske, jer postoji problem i sa Pelješkim mostom, dok Republika Srpska ima problem sa izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške, što pokušava da reši sa Hrvatskom.

- Izetbegović kontinuirano ima probleme u bošnjačko-muslimanskoj zajednici u samom Sarajevu, gde gubi podršku vlastite partije i postaje politička olupina, a to tako i biva pri kraju političkog angažmana, onda svi navale na vas - zaključio je Dodik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija