• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.09.2017

21:46

KORAK NAPRED! Srbija otvara Generalni konzulat u Vijetnamu!

Politika

KORAK NAPRED! Srbija otvara Generalni konzulat u Vijetnamu!

Podeli vest

Srbija će u gradu Ho Ši Min u Vijetnamu otvoriti Generalni konzulat, koji će za našu zemlju biti od velikog značaja, ne samo ekonomskog, već i političkog, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

- U dogovoru sa vijetnamskim Ministarstvom spoljnih poslova, Srbija će otvoriti u Ho Ši Min gradu, odnosno bivšem Sajgonu, višemilionskom gradu, Generalni konzulat, sa počasnim konzulom Draganom Mladenovićem na čelu - rekao je Dačić za Tanjug.

Ukoliko se ta procedura što pre završi, kaže Dačić, može da najavi da će Srbija do kraja godine, pored ukidanja viza, imati i otvoren Generalni konzulat naše zemlje u Vijetnamu.

- Naime, reč je o tome da postoji desetak uspešnih biznismena i uopšte ljudi koji se bave javnim poslom, uključujući i sport, koji rade u Vijetnamu više godina i decenija. Imao sam prilike sa njima večeras da razgovaram, pre svega sa aspekta kako da napravimo što bolje veze - rekao je Dačić.

Kaže da je imao i prilike da sretne i našeg proslavljenog trenera Ljupka Petrovića koji sa uspehom vodi prvoplasirani tim u vijetnamskoj fudbalskoj ligi, te da je, "sve u svemu", iznenađen da u Vijetnamu ima toliko naših uspešnih ljudi, što, kako ističe, treba iskoristiti u narednom periodu.

- Treba i da ostvarimo ono što smo se dogovorili u Hanoju sa Ministarstvom spoljnih poslova Vijetnama i premijerom te zemlje, a to je da se u narednom periodu orgaanizuje tematski sastanak sa našim i vijetnamskim biznismenima i da to bude spona između naše dve zemlje, imajući u vidu da naša spoljnotrgovinska razmena nije na tako visokom nivou kao što bi mogla da bude - kaže ministar spoljnih poslova.

Očekuje se, smatra Dačić, da to bude korak dalje u zbližavanju naše dve zemlje, jer, Srbija je, smatra, "neopravdano u poslednjih 20-ak godina zapostavljala veze sa Vijetnamom", a to je, podseća, zemlja koja je 13. na svetu po mnogoljudnosti.

- To znači da ima blizu 100 miliona stanovnika, a grad Ho Ši Min u kome se nalazimo, bivši Sajgon, po nekim statistikama ima više od sedam miliona ljudi, a lokalci u Sajgonu kažu da je cifra već daleko premašila 10 miliona. Za Srbiju je naravno to od velikog značaja, ne samo ekonomski, već i politički, jer očekujemo podršku Vijetnama i u narednom periodu, naročito kada je reč o KiM - rekao je Dačić.

Prvi potpredsednik vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u poseti Socijalističkoj Republici Vijetnam, a otišao je na poziv potpredsednika vijetnamske vlade i ministra spoljnih poslova Fam Bin Mina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Smiljenka

pre 6 godina

Vijetnam je definitivno hit destinacija u celom svetu Neverovatne plaze cene hotela, hrane i odmor koji mozete priustiti sebi a da pored imate mogucnost sopinga i odlaska u metropole po zelji. Vijetnam kao i Kambodza izgleda, kao Tajland pre 20 godina i tu je draz jer nema jos komercijalizacije.

Peca

pre 6 godina

Samo morate paziti na pijacu vodu . Morate piti flasiranu vodu ili ce te dobiti bakterije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija