• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.09.2017

18:30

OBRAČUN SA KORUPCIJOM! SAŠA MIRKOVIĆ opljačkao 300.000 evra iz državnog budžeta, KRAO ČAK I NA DEČIJIM NOVOGODIŠNJIM PAKETIĆIMA!

Politika

OBRAČUN SA KORUPCIJOM! SAŠA MIRKOVIĆ opljačkao 300.000 evra iz državnog budžeta, KRAO ČAK I NA DEČIJIM NOVOGODIŠNJIM PAKETIĆIMA!

Podeli vest

Milione iz FK Timok uplaćivao svojoj privatnoj televiziji. Mirković je krao pare čak i na dečjim novogodišnjim paketićima. Kada je krenula istraga pljačke, počeo da glumi opoziciju i napada vlast

Dobro je da nema nedodirljivih
Mirković je iza sebe ostavio pustoš u Zaječaru. Mnogo je primera njegove bahatosti. Ali dobro je, nema nedodirljivih...
 

Tanjug

Boško Ničić, aktuelni gradonačelnik Zaječara

Estradni menadžer i bivši predsednik Skupštine opštine Zaječar Saša Mirković uhapšen je juče ujutro zbog sumnje da je opljačkao budžet za čak 34.904.799,90 dinara, što je gotovo 300.000 evra!

Mirković se tereti da je 14 miliona dinara krajem 2013. godine pokrao prilikom kupovine dečjih novogodišnjih paketića, a protiv njega i poznatog folk pevača Aleksandra Vuksanovića - Ace Lukasa podneta je i krivična prijava jer su, kako se sumnja, više od 20 miliona dinara državnog novca namenjenog finansiranju FK Timok prebacili na račune Mirkovićeve privatne Timočke RTV i produkcijske kuće "Beoton".

Uz Sašu Mirkovića, zbog milionskih mahinacija u Zaječaru uhapšena je i njegova tadašnja šefica kabineta Milena Trajković, a njih dvoje će danas biti saslušani u Osnovnom tužilaštvu u Zaječaru. Kako saznajemo, Mirković, koji je uhapšen u svom stanu, bio je ćutljiv kada su mu policajci zakucali na vrata i nije pružao nikakav otpor.

Druge malverzacije Saše Mirkovića

* Na luksuzne svetske hotele i besmislena službena putovanja potrošio silne pare
* Čak je i gledanje pornića u hotelskim sobama plaćao iz državne kase
* Za Gitarijadu 2013. i 2014. angažovao fantomske firme koje su dobile 5 miliona dinara
* Službenom karticom opštine platio je 18 tona goriva, a za to potrošio skoro 2,5 miliona dinara

Prema zvaničnim informacijama MUP, Mirković i Trajkovićeva uhapšeni su pod sumnjom da su prekoračenjem ovlašćenja i zloupotrebom položaja prilikom nabavke dečjih novogodišnjih paketića opštinski budžet oštetili za 13.960.799,90 dinara.

"M. T. (Milena Trajković) je uhapšena zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja na taj način što je od septembra do decembra 2013. godine, prekoračivši granice ovlašćenja, ugovorila nabavku robe u vrednosti od 13.960.799,90 dinara, a bez prethodno sprovedenog postupka javne nabavke. S. M. (Saša Mirković) je osumnjičen da je, u saizvršilaštvu, izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja na taj način što je prekoračivši granice svojih ovlašćenja usmeno naložio M. T. da izvrši nabavku robe, ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama, te posredovao da Gradska uprava Zaječara od privrednog društva "OFY Company" nabavi robu vrednu 13.960.799,90 dinara, čime je pričinjena šteta budžetu Grada Zaječara u pomenutom iznosu", navodi se u saopštenju policije.

Informer

mojugao

DRAGAN DOBRAŠINOVIĆ

NADZOR FINANSIJA

Mirković treba da odgovara ukoliko postoje dokazi da su izvršena krivična dela. Treba da odgovaraju i bivši ministri, direktori preduzeća, lideri stranaka...

Kako je Informer pisao još sredinom jula, Mirković i njegova saradnica su nabavili 1.662 novogodišnja paketića po višestruko većoj ceni od realne.

"Cena paketića bila je oko 7.000 dinara i ona je više nego sporna. Nigde nije zaveden njihov sadržaj i kako se došlo do vrednosti paketića...",objavio je tada Informer.

Pored ovoga, Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru podnete su i krivične prijave zbog izvlačenja para iz FK Timok (vidite tekst u tekstu).

"Prijavom se S. M., D. P. (Dragan Paunović, sekretar FK Timok) i A. V. (Aleksandar Vuksanović - Aca Lukas) terete da su od avgusta 2013. do februara 2015. godine, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi za Timočku TV i radio, zaključili štetan ugovor o poslovnoj saradnji po klub. Na osnovu tog ugovora FK Timok je sukcesivno uplatio Timočkoj TV i radiju 20.944.000 dinara na ime prenosa utakmica i medijskog promovisanja. Od ove sume deo novca u iznosu od 1.872.000 dinara sa računa ove televizijske kuće odmah je prebačen na račun privrednog društva 'Beoton R' iz Bora, čiji je faktički vlasnik Mirković, iako nije uobičajena praksa da klub plaća televizijskoj kući da vrši TV prenose njegovih utakmica, već naprotiv. Osumnjičeni su na taj način za navedeni iznos oštetili FK Timok, a Timočkoj TV i radiju i 'Beotonu R' pribavili imovinsku korist", navodi se u prijavi MUP.

OSNOVNI SUD U ZAJEČARU: Saši Mirkoviću određen pritvor do 30 dana!

Paketiće plaćao bratu Dane Drašković

Zanimljivo je da je vlasnik kompanije "Ofi" iz Beograda, od koje je Mirković naručivao sporne novogodišnje paketiće, Goran Bošković.
Reč je o rođenom bratu Danice Drašković, supruge lidera SPO Vuka Draškovića.

Saša Mirković je, kako saznajemo, znao da se ova istraga vodi još od početka 2015, a kada je krajem te godine dobio dojavu da se došlo do dokaza koji ga ozbiljno terete, preko noći je promenio političke stavove i krenuo da pljuje vlast, SNS i tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

- Mirković je svesno od sebe pravio političkog disidenta da bi izbegao odgovornost za pljačku državnih para. Bio je ubeđen da neće smeti da ga uhapse... - kaže za Informer jedan od Mirkovićevih najbližih saradnika.

Na drugoj strani, Boško Ničić, aktuelni gradonačelnik Zaječara, kaže za Informer da je hapšenje Mirkovića i njegovih "kompanjona" očekivano.

Tek se vratio iz Amerike

Saša Mirković je donedavno boravio u Americi. Kako se može videti na njegovom Fejsbuk profilu, on je sredinom avgusta posetio Vašington, Floridu i Teksas, a obišao je i "Džordž Buš CIA centar".
Po povratku je objavio svoje nove političke ambicije, poručujući da planira da se kandiduje za gradonačelnika Beograda.

- Saša Mirković je iza sebe ostavio pustoš u budžetu i 12 javnih preduzeća i ustanova u likvidaciji. Njegovo bahaćenje išlo je dotle da je kao predsednik Skupštine grada poništavao sudske presude koje su nalagale plaćanje dugovanja njegovih firmi. Na stotine je primera njegove bahatosti u pljačkanju grada. Ali ovo je pokazatelj da nema nedodirljivih i da se lopovluk ne isplati - zaključuje Ničić.

S njim se slaže i Marko Matić iz antikorupcijske mreže "Antidot", ocenjujući da je dobro što su državni organi konačno reagovali na Mirkovićeve mahinacije.

- Država je u ovom slučaju ostala imuna na sve pritiske. Bilo je krajnje vreme da se pošalje jasna poruka da politika ubuduće neće biti utočište za one koji su počinili krivična dela - zaključuje Matić.


 

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija