• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Babić - M. Dobromirović

14.09.2017

22:30

ŽAN-KLOD JUNKER otvoreno poručio: SRBIJA NEĆE U EU NI 2019. GODINE - A MOŽDA NI DUGO POSLE TOGA!

Politika

ŽAN-KLOD JUNKER otvoreno poručio: SRBIJA NEĆE U EU NI 2019. GODINE - A MOŽDA NI DUGO POSLE TOGA!

Podeli vest

Do kraja mandata Evropske komisije neće biti ulaska zemalja Zapadnog Balkana u EU, a svaka nova članica mora da prihvati sve naše vrednosti, poručio Junker! Srbija, dakle, mora da prizna Kosovo, uvede sankcije Rusiji i uđe u NATO?!

Srbija sigurno neće postati punopravna članica Evropske unije do 2019. godine, a verovatno ni mnogo godina posle toga, poručio je Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije.

Brisel rizikuje haos

Tanjug

Bez Srbije ne može biti mira ni stabilnosti u Evropskoj uniji
Ivica Dačić, ministar inostranih poslova

Evropski zvaničnik u svom godišnjem izveštaju o stanju EU naveo je da nijedna zemlja koja trenutno želi da uđe u Evropsku uniju sigurno neće ispuniti potrebne kriterijume do 2019. godine. On je izrazio ozbiljnu sumnju da će do širenja Unije doći i u godinama koje slede.

Striktni kriterijumi

Žan-Klod Junker u svom izveštaju najavljuje da će svaka država kandidat za članstvo morati da ispuni striktne kriterijume.

"Do kraja mandata sadašnje Evropske komisije, koji ističe 2019. godine, neće biti ispunjeni uslovi za ulazak nijedne zemlje Zapadnog Balkana u članstvo Evropske unije. Svaka nova članica moraće prethodno da u potpunosti uspostavi pravnu državu i da striktno poštuje temeljne vrednosti Evropske unije. To je apsolutni prioritet", naglasio je Junker.

Kada se ovaj birokratski, evrounijatski jezik prevede na svima razumljiv srpski, to znači da Srbija neće postati članica EU sve dok ne prizna lažnu državu Kosovo, dok ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji i dok ne uđe u NATO pakt! Jer upravo to su neki od 'temeljnih principa' EU?!

Komentarišući ove navode, ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže za Informer da Junkerovu poruku ipak vidi kao pozitivan signal Srbiji.

beta/tanjug

mojugao

ALEKSANDAR CRKVENJAKOV


ODBOR ZA DIPLOMATIJU DS

Pozdravljam ohrabrujuće signale iz EU povodom proširenja nakon 2019. godine. Veoma je važno da Evropa počne otvoreno da govori o konkretnim planovima za prijem zemalja Zapadnog Balkana.

- Nikada nisam rekla, niti smatram da je realno da postanemo članica do 2019. godine. Realan plan je da budemo spremni do 2022. godine. Kada zatvorimo sva pregovaračka poglavlja, države članice Evropske unije u svojim nacionalnim parlamentima, a neke i na referendumu, treba da potvrde naše članstvo u toj organizaciji. U narednih pet godina možemo da dovršimo izgradnju moderne i efikasne države, a članstvo je onda logično i dobrodošlo - naglašava Joksimovićeva.

Neutralnost nije izolacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da bez Srbije ne može biti mira ni stabilnosti u Evropskoj uniji, u slučaju da Brisel ne obuhvati Balkan.

- Integracija u Evropsku uniju osnovni je cilj Srbije. Odlučni smo da budemo vojno neutralni i da ne ulazimo u NATO pakt ili neki drugi vojni savez, ali da sa tim savezom imamo najviši mogući stepen saradnje koji država koja ne pretenduje za članstvo može da ima. Neutralnost ne znači izolaciju - zaključuje Dačić.

Kurc: Ako ne uzmemo Balkan, neko drugi hoće

Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc upozorava da EU ne sme dozvoliti vakuum na Zapadnom Balkanu.

- Zapadni Balkan je izložen pretnjama radikalizacije i ilegalne migracije. Stabilnost i bezbednost mogu biti osigurani samo verodostojnom evropskom perspektivom. EU ne sme dozvoliti vakuum na Balkanu koji bi mogao ispuniti neki drugi igrač - podvlači Kurc.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija