• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.10.2017

13:18

POPOVIĆ I KOMIĆ: Osniva se Fond za inovacionu delatnost u RS!

Politika

POPOVIĆ I KOMIĆ: Osniva se Fond za inovacionu delatnost u RS!

Podeli vest

Ministri za inovacije Srbije i Republike Srpske Nenad Popović i Jasmin Komić kandidovaće vladama dve zemlje projekat za osnivanje Fonda za inovacionu delatnost u Republici Srpskoj, koji bi, kako su danas objasnili, bio od velikog značaja za RS, kao i za povezivanje nauke i privrede

Taj projekat, kako je rekao Popović na konferenciji za novinare, bio bi po uzoru na Fond za inovacionu delatnost u Srbiji i predstavljao bi krovnu organizaciju preko koje bi svi mladi koji se bave inovacijama, i imaju želje da otvore startap kompanije, mogli da koriste kao osnovu za njihov budući razvoj.

- Dogovorili smo se sa Komićem da ćemo dati svu stručnu i drugu podršku, kako bi Fond za inovacionu delatnost Republike Srpske već sledeće godine zaživeo, a siguran sam da će i materijalna pomoć iz Srbije da dođe - rekao je Popović.

On je istakao da bi, uz pomoć tog fonda, "i mladi i zreli" mogli da, uz pomoć države, pokrenu svoje preduzetničke poduhvate i takođe da pokažu svoje inovacije i dobiju finansiranje za ono što je najpotrebnije za početak - plasman njihovih inovacija direktno u privredi i industriji.

- Sve te inovacije i treba pre svega da budu tržišno orijentisane, a svi projekti o kojima smo razgovarali imali su za osnovu što bližu saradnju između Srbije i Republike Srpske, pogotovo mladog pokoljenja i onih koji se bave inovacijama i inženjerstvom, a imajući pre svega i uvek u vidu nova zapošljavanja i nova radna mesta kao zaista cilj - da svi oni koji žele da rade, mogu da rade tamo gde su se rodili - istakao je Popović.

Takođe, srpski ministar za inovacije rekao je da će projekat koji će biti nominovan i kandidovan pred vlade Srbije i RS za brzu realizaciju u toku sledeće godine , jeste i pilot projekat otvaranja inovativnog startap centra u Zvorniku, koji bi objedinio Univerzitet Istočnog Sarajeva, Etnološki fakultet Zvornik i grad Zvornik.

- Inovativni startap centar bio bi za mlade, za one koji počinju svoj biznis, koji treba da pokažu svoje inovacije, preduzetništvo koje je osnova za njihov budući razvoj, a u regionu Zvornika, taj centar bi mogli da koriste opštine sa obe strane Drine - rekao je Popović i dodao da bi Srbija, u okviru svojih specijalnih veza mogla velikim delom da finansira taj projekat.

- Ali, najvažnije je da nisu u pitanju samo finansije, već svo znanje koje imamo u našem tehnološkom parku u Beogradu, znanje koje imamo u startap centru u Nišu, kao i u budućim tehnološkim parkovima u Nišu i Novom Sadu, iskoristićemo da znanjem i iskustvom pomognemo našoj braći u RS - naglasio je ministar Popović i dodao da je "ogroman je potencijal za saradnju" Srbije i RS.

Sa kolegom Komićem, kaže, imao je izuzetno kvalitetan razgovor, o saradnji u inovacijama i novim tehnologijama između Srbije i Srpske, a imajući pre svega u vidu specijalne veze koje postoje između nas, kao i da su se dotakli prekogranične saradnje.

Ukazuje da će Srbija i RS zajednički da konkurišu kod EU za fondove koji podržavaju projekte vezane za inovacije i nove tehnologije i korišćenje inovacija u konkretnim delatnostima - industriji, poljoprivredi, kulturi i ti zajedničkprojekti i prekogranične saradnje, smatra, sigurno su nešto što se najviše danas podržava od strane EU.

- I sa tim projektima, siguran sam, možemo da dođemo do sredstava, stručne i mentorske pomoći, za ono što bi pre svega koristilo ostanku mladih u RS i verovatno najvažnijem - novom zapošljavanju - rekao je Popović.

Potpredsednik vlade Republike Srpske i ministar nauke u tehnologije Jasmin Komić rekao je da je njegova vlada inače u Strategiji naučnog i tehnološkog razvoja predvidela Fond za inovacionu delatnost, a da je u Srbiji našao kod ministra Popovića puno razumevanje, da dobije potrebnu pomoć da taj fond što pre "ugleda svetlo dana".

- Ovo je i dalje jačanje veza između RS i Srbije. Postoji jedno izuzetno razumevanje, usaglašenost zajednički stavovi, po svim ovim projektima, a rekao bih da postoje i neke praktične stvari koje to pokazuju. Spomenuo bih i aspekt jačanja prekogranične saradnje, jer to je takođe način da dođemo do preko potrebnih sredstava kojima bi trebalo da se reguliše mnogo ovih projekata - kaže Komić.

Srbija i RS, ističe, i do sada su imali izuzetnu saradnju, poput na planu oslobađanja energije inovativnosti, što je, smatra, jako potrebno, kako bi se postigao viši nivo konkurentnosti privrede.

- Posebno mi je drago što smo isti u nekim razmišljanjima, a to se odnosi na startap inovacioni centar, koji će se, nadam se, otvoriti u Zvorniku - rekao je Komić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17