• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

05.12.2017

21:39

NOVI DOGOVOR PUTINA I VUČIĆA:  Tokom posete Moskvi predsednik Srbije ugovoriće kupovinu FLOTE MODERNIH HELIKOPTERA?!

Politika

NOVI DOGOVOR PUTINA I VUČIĆA: Tokom posete Moskvi predsednik Srbije ugovoriće kupovinu FLOTE MODERNIH HELIKOPTERA?!

Podeli vest

Kupovina još šest transportnih helikoptera „mi-17“ biće jedna od tema razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina sredinom decembra u Moskvi.

Na taj način Srbija i Rusija bi mogle da nastave uspešnu saradnju u sferi naoružanja pošto su dva helikoptera „mi-17“ pretprošlog leta već stigla iz Moskve u Beograd i koštala sa izvesnim olakšicama 25 miliona evra. Kako je rekao Vučić, radi se o izvanrednim helikopterima, najtraženijim na svetu.

Sajt “Rosoboro­no­eksporta“, ruske firme za izvoz naoružanja, opisuje ovu letelicu kao modernizovanu verziju poznatog transportnog helikoptera „mi-8“ koji ima dolet 675 kilometara ili 1.180 kilometara sa dodatnim rezervoarima. Maksimalna brzina je 250 kilometara na sat, a krstareća od 220 do 230 na sat.

- Može da bude naoružan raketama i topom. Nosi nenavođene rakete kalibra 80 milimetara u kontejneru sa 80 raketa. Može da nosi i top kalibra 23 milimetra u kontejneru sa 250 metaka. Ima oklopljenu kabinu - navode u ovoj firmi.

Helikopter „mi-17“ ima pogone na dva motora snage po 2.200 konjskih snaga.

- Ima prilagođenu komandnu tablu i osvetljenje kabine tako da se njime može pilotirati i uz pomoć naočara za noćno osmatranje, što omogućava letenje u potpunom mraku, čak i na malim visinama. Posebno je prilagođen za planinske krajeve sa razređenim vazduhom, kao i za upotrebu pri ekstremno visokim temperaturama. Ima savremen sistem satelitskog navođenja - kažu u “Rosoboronoeksportu” i dodaju da posadu helikoptera čine tri člana.

Urednik portala “Tango Six” Petar Vojinović pozdravlja nabavku novih helikoptera.

- Očigledno ovaj tip ostaje najbitniji transportni helikopter u vojsci i dugoročno. Uz nove „Erbasove“ helikoptere H145M i flotu „Gazela“, vertikalni transport vojske biće na zavidnom nivou - naglašava Vojinović.

Iz Moskve aranžman za Azotaru i MSK

Pored novih šest helikoptera, iz Rusije bi mogao da stigne i podstrek za bolje poslovanje Azotare i MSK čija je baza gas. To će, kako je otkrio Vučić, biti još jedna tema razgovora sa Putinom.

- Pokušaćemo da napravimo i dobre aranžmane, da malo obradujemo radnike u Azotari i MSK, obično sam strog prema njima. Svakako ću sa Putinom razgovarati o tome - istakao je Vučić.

Kako kaže, nakon posete Rusiji možda će se nešto konkretnije znati i u vezi sa Turski tokom, projektom gasovoda kojim bi ruski gas stizao do Balkana.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17