• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić - M. Dobromirović

25.12.2017

20:45

AMERIKANCI OTVORENO UCENJUJU! SERVER: Ako Srbija hoće u EU, Kosovo mora u UN!

Politika

AMERIKANCI OTVORENO UCENJUJU! SERVER: Ako Srbija hoće u EU, Kosovo mora u UN!

Podeli vest

Uslov za ulazak u Evropsku uniju jeste i da Beograd i Priština razmene ambasadore, objavio uticajni lobista koji i te kako ima uticaja na politiku SAD

Ukoliko Srbija želi da postane punopravna članica Evropske unije, lažna država Kosovo mora da uđe u Ujedinjene nacije!

Ovu otvorenu ucenu našoj državi proteklog vikenda uputio je Danijel Server, uticajni američki lobista koji godinama u Vašingtonu zastupa albanske interese i ima puno uticaja na zvaničnu politiku SAD. Server je rekao i da je uslov za ulazak Srbije u EU i to da Beograd i Priština razmene ambasadore, dakle da de fakto priznamo lažnu državu Kosovo!?!Ovakva poruka, kažu sagovornici Informera, otkriva šta to konkretno Zapad podrazumeva pod "punom normalizacijom odnosa Beograda i Prištine", što je formulacija koja se često čuje u zvaničnim pregovorima sa EU.
Sankcije Rusiji


Danijel Server je istakao i da je usklađivanje spoljne politike Srbije sa politikom EU "proces kvalifikacija za pristupanje", čime je direktno pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji.z

mojugao

Sem Fabrici

Delegacija EU               

Dijalog Beograda i Prištine svakako je važan i dosad je doneo rezultate. Neki sporazumi su primenjeni, neke bi trebalo da primene obe strane. Naravno da Brisel zahteva da sve što je dogovoreno bude realizovano.

- Glasovi za ulazak jednostavno neće biti tu kad dođe vreme ako Srbija ne ispuni sve kriterijume za članstvo. To se odnosi ne samo na usklađivanje politike prema Rusiji sa sankcijama EU već i na prihvatanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova i normalizaciju odnosa između dveju država. Šta normalizacija podrazumeva? Postoje dva ključna koraka: prijem Kosova u UN i razmenu diplomata na nivou ambasadora - rekao je Server za "Glas Amerike". Prema njegovim rečima, Srbija bi to trebalo da uradi što pre:
- Sadašnji pristup politike Beograda jeste da se sve te teške odluke odlože sve do neposrednog ulaska u EU. To je ozbiljna greška. Ako stigne do završne faze bez normalizacije odnosa sa Kosovom, Srbija neće dobiti ništa zauzvrat, neće ući u EU. Za Srbiju bi bilo pametnije da se što pre odluči za "stolicu EU". A Moskva u razgovorima između Prištine i Beograda neće pomoći...

LAZANSKI: Srećna nam Nova 2018: ČEKA LI NAS POSLE HLADNOG RATA I "PRAVI" RAT?

Đurić: Albanci pet godina ne žele da formiraju ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić rekao je da nije oduševljen najavama iz Prištine da će formiranje ZSO biti prioritet naredne godine, dodajući da je to trebalo da se desi pre gotovo pet godina.
- Deca rođena u trenutku kad je dogovor o ZSO postignut sada maltene kreću u predškolsko. Nisam sa mnogo oduševljenja propratio takve najave. Kao čovek koji je učestvovao u osmišljavanju koncepta ZSO, želim da ta krovna institucija Srba u našoj južnoj pokrajini profunkcioniše što pre. To je trebalo da se dogodi pre gotovo pet godina - naveo je Đurić.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju, reagujući na tu Serverovu otvorenu ucenu, poručuju da Srbija nikada i nipošto neće odustati od svojih interesa u južnoj pokrajini.
- Srbija ima pravo da brani svoje nacionalne interese na Kosovu. Brojni sponzori nasilne secesije Kosova sve su više nervozni zbog činjenice da se njihov politički projekat iz dana u dan sve više urušava - saopštili su iz Kancelarije za Kosovo.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da su Serverove reči potpuno jasna poruka koja je upućena Srbiji.
- U narednom periodu čeka nas još veći pritisak za priznavanje nezavisnosti Kosova. Zapad želi da nas natera da se konkretno opredelimo između EU i Rusije i ovo je samo početak. Njihov interes jeste da nas potpuno odvoje od Moskve i to je konstanta američke politike koja se neće menjati - izričit je Milivojević.
Teško i nerealno
Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, ističe da normalizacija odnosa koja je prihvaćena u Briselu podrazumeva da se ne razgovara o statusu Kosova.

da se ja pitam

PETER SIJARTO             Šef diplomatije Mađarske

Za Mađarsku je politika proširenja strateško pitanje. Nije nam drago što se broj članica smanjuje, mi želimo da taj broj raste. Mi ne želimo EU 27, mi želimo EU 30 plus. Posebno samo osetljivi u vezi sa Zapadnim Balkanom.

- Briselski dogovor ne zahteva priznanje Kosova. Serverova želja i predlog jeste da oficiri za vezu postanu ambasadori, ali ambasadori dolaze posle priznanja neke države, pa mislim da je to na jako dugom štapu... Kad je reč o UN, Server je ideju izvukao iz koncepta dve Nemačke, koji znači da Kosovo i Srbija budu u isto vreme u UN. To, međutim, ako se i desi, ne znači da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova. A i pitanje da li Kosovo ima podršku za UN, jer Kina i Rusija će to jako teško dozvoliti - zaključuje Janjić.

SRBIJU ČEKA PAKAO, ALI MORA IZDRŽATI: SAD namerile da izbace Rusa sa Balkana, VAŠINGTON ĆE BRUTALNO UDARITI NEPOSLUŠNE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nonsense

pre 6 godina

Матори шишмиш, никад нећете добити Космет, пре ће смак света бити него да Србија изда саму себе.

Zlatica

pre 6 godina

SAMO SMIRENO I POLAKOOOO!ŠTA,SRBIJA TREBA DA IM ISPUNJAVA MUZIČKE ŽELJE,A OVI ŠTO AGITUJU,DOBILI PARE OD ŠIPTARA PA IM JE SAD ZADNJICA U PROCEPU JER NISU URADILI OBEĆANO !!!

Rade

pre 6 godina

Običan klempa, bilo bi tako, kada bi se samo on pitao.. Ha ha ha ....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija