• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fonet/Informer

29.12.2017

11:41

SRBI I RUSI REKLI NE I AMERI SE POVUKLI: Ujedinjene nacije potvrdile da neće biti Dejtona 2, BiH prepuštena sama sebi!!

Politika

SRBI I RUSI REKLI NE I AMERI SE POVUKLI: Ujedinjene nacije potvrdile da neće biti Dejtona 2, BiH prepuštena sama sebi!!

Podeli vest

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslav Lajčak izjavio je da se ne razmišlja ozbiljno o Dejtonu 2 i da nije realno to da se desi

Podsetimo, visoki američki funkcioneri najavljivali su poslednjih dana da će Vašington organizovati novu konferenciju o BiH kako bi se napravio novi "dejtonski ugovor". Njihov krajnji cilj je, međutim, bio slamanje srpsko-ruskog partnerstva u RS, ali i u Srbiji i Balkanu,

Banjaluka i Beograd u poručili SAD da neće prihvatiti nikakvu reviziju mirovnog ugovora za BiH, ali i da je njihovo suvereno pravo da odlučuju sa kim će sarađivati i da se neće odreći prijateljstva sa Putinoviom Rusijom. 

Gotovo identična porula stigla je i iz Moskve. 

Lajčak je objasnio da je za vreme Dejtona BiH bila u ratu i da nije bilo funkcionalne države, a danas je to sada država koja ima svoje vlade, institucije, imala je niz regularnih izbora.

- Apsolutno je nerealno misliti da neke svetske snage mogu rešavati pitanje funkcionalnosti države - rekao je Lačkak za televiziju N1.

Prema njegovim rečima, odgovor na to pitanje se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Ako nema želje legitimno izabranih političkih lidera da se dogovore o boljoj funkcionalnosti svoje zemlje, onda to niko spolja ne može da reši, kazao je Lajčak.

On je istakao da je 2017. godina preokreta za zemlje zapadnog Balkana, jer se sada više priča o proširenju Evropske unije.

LUDILO U BIH, HDZ ĆE ZASTUPATI SRBE: Izetbegović šokiran dilom Čovića i Dodika!

Na pitanje koliko je zapadni Balkan u fokusu EU, Lajčak kaže da je istina da na početku rada ove Evropske komisije sa Žan-Klodom Junkerom na čelu pitanje članstva država zapadnog Balkana nije bilo među prioritetima, ali smatra da se to sada menja.

EU je shvatila da imamo obavezu prema zemljama zapadnog Balkana, da smo tim zemljama obećali evropsku perspektivu. One su ušle u proces reformi i promena i mi treba da poštujemo reč, rekao je Lajčak.

TEK SMO POČELI DA NAORUŽAVAMO SRBE: Rusija brutalno uzvratila NA PRETNJE VAŠINGTONA BEOGRADU!

S druge strane, dodao je, to nije politička odluka EU, već ona mora da se zasniva na rezultatima procesa koji su u rukama zemalja zapadnog Balkana, koje treba da urade svoj domaći zadatak.

Komentarišući odnose Srba i Albanaca, Lajčak je kazao da oni žive i nastaviće da žive na istim prostorima i u obostranom je interesu da uspostave odnose koji pomažu njihovim ambicijama.

fotomontaža

Upitan o Specijalnom sudu za zločine OVK, Lajčak kaže da bi bilo bolje da to ide brže, ali ukazuje da je najvažnije da je taj proces počeo i da su uspostavljene sve institucije.

Taj sud će početi sa radom i to treba svi da prihvate i da poštuju, rekao je Lajčak.

Generalni sekretar UN smatra i da ne postoji kriza u EU.

STRAVIČAN PRITISAK! VAŠINGTON NAREDIO PENTAGONU: Popišite SVO RUSKO ORUŽJE u Srbiji!

Odluka Velike Britanije o odlasku je momenat mobilizacije EU i od tog trenutka se vidi jedinstvo i fokusiranje na glavna pitanja i jasno se uočava da EU zna šta su njeni prioriteti, a dobra posledica svih tih procesa je što je pitanje proširenja EU vraćeno na dnevni red, istakao je Lajčak.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17