• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/informer/Fakti

02.02.2018

21:33

FRKA ZBOG PUTINA! BRISEL ĆE OD SRBIJE TRAŽITI DA KOSOVO PRIZNA 2019: Detalji plana EU za Balkan, NAŠOJ ZEMLJI nude zauzvrat članstvo 2025!

Politika

FRKA ZBOG PUTINA! BRISEL ĆE OD SRBIJE TRAŽITI DA KOSOVO PRIZNA 2019: Detalji plana EU za Balkan, NAŠOJ ZEMLJI nude zauzvrat članstvo 2025!

Podeli vest

Srbija najkasnije do kraja 2019. treba da ispuni prelazna merila u oblasti vladavine prava i postigne sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom kako bi od EU dobila završna merila, krenula dalje u pregovorima i 2025. postala članica EU, navodi se u poslednjoj verziji nove Strategije proširenja EU koja bi trebalo da bude zvanično predstavljena 6. februara

Isti plan važi i za Crnu Goru koja je, uz Srbiju, najviše napredovala na putu ka EU, stoji u Strategiji u koju je agencija Beta imala uvid.

O planu Brisela je da u svoje članstvo primi šest država: Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, ali i samoproklamovanu državu Kosovo, pisao je i britanski Fajnenšel tajms

U Strategiji Brislela u koju je agencija Beta imala uvid stoji da bi uz snažnu političku volju, sprovođenje reformi i nalaženje rešenja za sporove sa susedima, Srbija i Crna Gora trebalo bi da budu spremne za članstvo (u EU) do 2025. 

Dalje se navodi da će Evropska komisija 2021. pripremiti mišljenje sa procenom efekata buduće integracije Zapadnog Balkana na ključne evropske politike, poput slobode kretanja ljudi, poljoprivrede, kohezione politike i budžeta.

Uz pretpostavku da su ispunjena sva završna merila za sva pregovaračka poglavlja, članice EU bi na međuvladinoj konferenciji krajem 2023. mogle da se slože da zatvore pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom.

Zatim bi 2024. sa tim zemljama bio potpisan Ugovor o pristupanju posle mišljenja Evropske komisije, saglasnosti Evropskog parlamenta i odluke Saveta o prijemu novih članica. Usledila bi ratifikacija Ugovora o pristupanju u svim zemljama EU i državama koje pristupaju, što bi omogućilo završetak procesa krajem 2025.

Pre svega toga, Beograd i Priština najkasnije do kraja 2019. treba da postignu sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, kako bi se otvorio i put za dalji suštinski napredak Kosova na putu evropskih integracija.

fotomontaža

Iste godine bi Albanija i Makedonija trebalo da otvore pristupne pregovore sa Briselom, a Bosna i Hercegovina da dobije status kandidata za članstvo u EU.

U Strategiji se Crnoj Gori i Srbiji preporučuje ubrzano ispunjavanje prelaznih merila u oblasti vladavine prava, što od lidera zahteva da se bave postojećim reformama sa "jasnom odlučnošću i punom snagom".

FAJNENŠEL TAJMS RAZOTKRIO PODLI PLAN BRISELA: EU prima pet država Zapadnog Balkana, ali i Kosovo?!

Albanija, koja status kandidata za EU ima od 2014, treba da ispuni pet ključnih prioriteta, uključujući pravosudnu reformu, dok se od Makedonije, koja je u statusu kandidata od 2005, očekuje da pokaže opipljive rezultate u reformama i reši problem imena zemlje.

Bosna i Hercegovina bi trebalo da dostigne stabilan i suštinski napredak u reformama i funkcionalnosti kako bi bila spremna za otvaranje pristupnih pregovora do kraja 2023.

LAVROV ZAGRMEO ZBOG SRBIJE: REZOLUCIJA 1244 SB UN JE ZAKON, OEBS da se više angažuje na Kosovu!

Ističe se i da je vremenski okvir određen Strategijom samo indikativan, da zemlje koje streme EU mogu ubrzati ili usporiti proces i da princip "po zaslugama" znači da zemlje koje su trenutno u ranoj fazi imaju mogućnost da nadoknade zaostatak. Konačno, kaže se u Strategiji, da bi proces pristupanja bio uspešan, šanse i izazovi pred zemljama moraju biti mnogo jasnije iskomunicirani unutar regiona i sa EU.

Foto Fejsbuk/Fotomontaža

Vlade Zapadnog Balkana moraju osigurati veću inkluzivnost reformskog pokreta, posebno kad je reč o demokratskoj opoziciji i civilnom društvu, kako bi pridobili aktere EU i obezbedili odgovarajuće informisanje građana i poslovnih ljudi.

RAT ZA SRBIJU RUSIJE I AMERIČKE DUBOKE DRŽAVE: SAD podelile zone i resurse na Kosovu i Balkanu, A ONDA JE DOŠAO PUTIN!

Ono što je još značajnije, regionalni lideri ne smeju da ostave sumnje oko svog strateškog opredeljenja već moraju preuzeti odgovornost za političku jasnost i smer.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ratko

pre 6 godina

vi klosari iz Brisela nemate pravo nista da trazite od Srbije.. to vi u vasim zemljama trazite.dalje od Srbije......

Lala iz Banata

pre 6 godina

Упамтите....Независно Косово је само: ПРВА ФАЗА РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПОЛИТИЧКОГ ЦИЉА САД-е, Велике британије и Немачке, а то је стварање ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ...!! У тој Великој Албанији - Србима је ЗАГАРАНТОВАН ГЕНОЦИД...Зато СМРТ Великој Албанији и свим њеним идејним творцима - поганим Енглезима и Американцима...Живела Русија...!!Последњи браник - против светског ФАШИЗМА, који у форми НАТО-а жели да овлада СВЕТОМ за рачун... - Реакционарне Буржоазије, мултинационалних корпорација ( Монопола!) и Банкарског Капитала...!! Срби схватите већ једном, није у питању само "Независно Косово"... Већ: Или Ми - или Они...Зато Вучић и купује МИГ-ове и С-300 ...схватио је.... - коначно...!! Бриселски споразуми су само замајавање за наивне, док се спремају ратни планови.... - за "ратне игре"...!! Немамо времена...УЈЕДИЊИМО СЕ ШТО ПРЕ, једино тако можемо - победити ЗЛО...!!

Aleksandar

pre 6 godina

Samo totalni kreten ili ucenjen covek moze da pristane na ovo.Ko nam garantuje pristup evropskoj uniji isti oni koji su garantovali i formiranje zajednice Srpskih opstina.Da li je moguce da nista nismo naucili formiranjem Kraljevine 1918 Srba Hrvata i Slovenaca odnosno Jugoslavije??????.Moze dogovor uz istovremeno prikljucivanje Evropskoj Uniji Srbije i Republik Srpske kao i Severnog dela Kosova .....

Dragan

pre 6 godina

Nikada Srbija nece priznati nezavisnost Kosova Nikada Nikada Nikada

Zlata

pre 6 godina

Sta,da priznamo Kosovo da bi usli u EU???Koja prevara i navlakusa ! Udji Srbijo u EU pa da te konacno dokrajcimo ! Ovo ne sme da se prihvati.Moj predlog je :Formirati ZSO i pripojiti Srbiji ,kao i RS pripojiti Srbiji...Manastiri da imaju poseban status ,pa onda moze da se razgovara o priznanju.

vev

pre 6 godina

Mi smo u Evropi i ne moramo da molimo nikoga da tamo "udjemo",jasno je to svima, ali se prave naivni! MI NISMO ZAPADNI BALKAN, STO TAKODJE ZNAJU, VE SMO NA JUGOISTOKU EVROPE! Po njima je onda Bugarska Zapadna EU, a Rumunija je na njihovu zalost iako clanica deo Istocne Evrope! Hvala im za sargarepu ponudjenu 2025., a umesto da nas ucenjuju neka pruce Rezoluciju UN 1244,. koja je jedina validna! A ovo po briselu sto vode politiku nasi ambasadori , sa zavrsenom knjizevnoscu, mogu da bace. Sta knjizevnik zna o Natou, Kosovu...osim da pise ili prepisuje neke knjige! I na kraju i sama Nemacka se preispituje o priznanju tzv. kosova, kao i bar 5-zemalja i nameravaju da povuku priznanje. Koliko samo Islamskih zemalja nije priznalo tzv.kosovo? A zasto EU ne prizna Kataloniju? Hvala Spaniji sto je uzburkla uspavanu EU.

didi

pre 6 godina

neka je njima evropska unija nama ne trbaju ucenjivači i kojekakvi belosvetski lakrdijaši jer je eu nakaradna tvorevina sa ne dvostrukim nego stostrukim aršinima a lažljivim obećanjima ne treba verovati ni njima a pogotovo ne natovcima

zoran

pre 6 godina

netreba nam evropa u kojoj je hrvatska. to je izopacena tvorevina. dobro je nama i ovako. kosovo ce uvek biti srbija.

Gresni pop Milorad

pre 6 godina

Drzimo se mi onih koji su nam stavrni prijatelji a onim drugima srecan put. Neka se ko treba uzme u pamet!!!!!

zora

pre 6 godina

Pa ako cemo dati Kosovo 19-te zasto smo se zamlacivali zadnjih 20 godina.Zasto to nismo uradili tada.

Zabluda

pre 6 godina

Kakva evropa, prvo daj boze da nas nikada ne prime jer to je jedna licemerna organizacija koja ce uvek gledati da mi budemo sluge a ne ravnopravni partner, njima uopste ne odgovara da bude stabilnost na balkanu, jer nemogu da manipulisu i vrsljaju kako hoce, pitajte se zasto nema nijednog suda ili vazne organizacije na balkanu nego sve je kod tih hostaplera na zapadu, bezite dalje od nji i balkan treba da se udruzi i krene u ofanzivu protiv njih i udruziti se sa RUSIJOM ako zelite da prezivite.

SM

pre 6 godina

Logika ludila.Da li ljudi od integriteta,nauke,akademici,vide da je na sceni politika totalnog ludila.Svet umesto da ide ka saradnji ,ekonomiji,hladjenju ide u totalnu izlolaciju ide ka prvobitnoj zajednici.Ogradimo svoje i uvedimo sankcije ostatku.Pa ko prezivi prezivi.Kakva to glupa logika vodi ovaj obezglavljeni zapad.Da li oni stvarno misle da mogu porobiti Rusiju ,Kinu,Indiju.Nemoze se spasiti ono sto je vreme pregazilo.Kapitalizam sa primesama kolonijalizma.To je 19 vek a danas je 21 vek.Neverovatno je kako misleca bica mogu da gledaju sta se rade i da cute.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17