• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

05.02.2018

15:42

BRISEL NAS ZAJEBAVA I OPASNO LAŽE! Najpre nam nudi ulazak u EU 2025, a onda poručuje DA JE TO NEOBAVEZAN TERMIN!

Politika

BRISEL NAS ZAJEBAVA I OPASNO LAŽE! Najpre nam nudi ulazak u EU 2025, a onda poručuje DA JE TO NEOBAVEZAN TERMIN!

Podeli vest

Specijalni izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister poručuje da 2025. godina nije datum kada bi naša zemlja i susedne države trebalio da pristupe EU već samo "indikativni", neobavezujući termin

On navodi i da to da li će zemlje zapadnog balkana biti spremne za EU 2025. zavisi od ispunjavanja strogih "pravnih, političkih i ekonomskih" kriterijuma. 

Evropska komisija će, podsetimo, u utorak predstaviti strategiju proširenja.

Šest država Zapadnog Balkana pristupiće Evropskoj uniji samo ako narednih godina sprovedu obuhvatne reforme, rekao je Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. 

- Nova strategija proširenja koju Evropska komisija predstavlja u utorak (6. februar) ima za cilj da "ojača reformsku volju u šest država kao i da obnovi politički angažman članica EU prema Zapadnom Balkanu" - rekao je Mekalister za, Funken medien grupu kojoj pripada desetak dnevnih listova u Nemačkoj.

Nemački političar, koji je i predsednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, rekao je da 2025. godina, koju je Evropska komisija navela kao mogući termin pristupanja Srbije i Crne Gore, zapravo predstavlja "indikativni", neobavezni termin koji treba da konkretizuje pristupnu perspektivu i pruži pristupnom procesu novu dinamiku.

FRKA ZBOG PUTINA! BRISEL ĆE OD SRBIJE TRAŽITI DA KOSOVO PRIZNA 2019: Detalji plana EU za Balkan, NAŠOJ ZEMLJI nude zauzvrat članstvo 2025!

- Konkretni termin pristupa nove članice EU zavisiće isključivo od toga kada svaka zemlja ponaosob potpuno ispuni stroge pravne, političke i ekonomske preduslove - ponovio je Mekalister dobro poznatu briselsku formulu. 

Dodao je da se u šest balkanskih zemalja moraju jačati pravna država, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala te garantovati sloboda medija. Uz to, rekao je Mekalister, bilateralni sukobi u regionu moraju se okončati što pre.

Tanjug

List Velt, koji je već imao uvid u strategiju proširenja EU. navodi da u njoj stoji kako je Srbiji neophodan "sveobuhvatan pravno obavezujuću sporazum o normalizaciji" odnosa sa Kosovom. 

SAD JE ŠANSA DA PORAZIMO TAČIJA, HRADINAJA I EKIPU: Ameri otpisali vođe Šiptara, SVI ĆE NA SUD ZA RATNE ZLOČINE!

Ističe se, međutim,  i da bi uz "snažnu političku volju, sprovođenje reformi i još uvek nedostajuće rešenje svađa sa susedinma bi Crna Gora i Srbija do 2025. trebalo da budu spremne za članstvo.

To, naravno, ne znači da će tada i biti primljene u EU. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Crypto je budućnost

pre 6 godina

E bas mi je drago ! Tako im i treba kada klečući pokusavaku svim silama da udjemo u to zlo od EU. I treba da nas zezaju. Dace dragi Bog da nikada ne udjemo u to zlo.

tmujo

pre 6 godina

siguran sam da Bugarska i Rumunija ni dan danas neispunjavaju uslove za clanstvo onako kako pise ali su primljeni kako bi olaksali nase kaznjavanje tj.zato sto su im trebali i bez uslova.Dalje to znaci da ce i nas primiti onda kad moraju tj.shvate da vise gube nego dobijaju jer za sada vise dobijaju posto i dalje postupamo po njihovim uputstvima a bez clanstva smo.Radovi na juznom toku gasa,saradnja sa Rusijom, Turskom i Bugarskom po tom pitanju su nas prioritet jer nam od toga zavisi ekonomija cele zemlje a time dolazimo u situaciju da nije bitno ni kad ni dali ce nas primiti jer nam nece ni trebati ako razvijemo privredu i sprecimo korupciju a mozemo obe.

sumadinac neprskani

pre 6 godina

ajde ljudi da sebi bar priznamo zamajavaju oni nas od pocetka ali i mi njih samo ne od pocetka vec tamo od 2011-te . pa ko bi normalan isao u ovakvu uniju i jos pod ovakvim uslovima ?nego neka ide predstava svojim tokom a mi da gledamo da sto skuplje naplatimo stetu iz 90-tih .a ako da bog da dodje povoljno vreme i par cvrgica tamo i ovde da podelimo pa svojim putem da idemo.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17