• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/B92

17.02.2018

22:03

SRBIJA OPET ŽRTVA HRVATA I SLOVENACA: Junker otkrio zašto EU ima "specijalne zahteve" za Balkan!

Politika

SRBIJA OPET ŽRTVA HRVATA I SLOVENACA: Junker otkrio zašto EU ima "specijalne zahteve" za Balkan!

Podeli vest

Zbog lošeg iskustva s Hrvatskom i Slovenijom, zemlje Zapadnog Balkana moraće da svoje granične sporove reše pre nego što uđu u EU

To je izjavio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. On je na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti rekao da mu je "teško" da posmatra hrvatsko-slovenački spor oko granice za koji smatra da se mogao rešiti pre no što su te dve države postale članice Unije, prenela je agencija HINA.

- Umesto toga, to je prepušteno arbitražnom sudu, ali strane ne mogu da se dogovore kako da postupe s njegovom odlukom - rekao je Junker. 

Šef Evropske komisije stoga ponovo ističe da se sukobi na Balkanu moraju rešiti pre no što se države tog regiona priključe EU. 

Ocenivši da one sada još nisu spremne za članstvo, Junker je istakao da perspektiva ipak i dalje postoji. 

- To je zbog sukoba 1990-tih vrlo osetljivo područje. Perspektiva proširenja omogućava nam da na Zapadni Balkan izvozimo stabilnost, umesto da uvozimo nestabilnost u EU - rekao je Junker. 

- Preduslov za to je ovaj: zemlje Zapadnog Balkana moraju rešiti svoje granične sporove pre nego što uđu u EU - naglasio je on. 

Reuters

EU je nedavno predstavila novu strategiju za Zapadni Balkan u kojem govori o arbitražnom modelu rešavanja sporova koji se ne mogu rešiti bilateralnim pregovorima, dodaje HINA. 





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala2

pre 6 godina

Granica slovenia hrvatska moze da se resi za dva sata... Vratiti na granicu iz 1941... Tj vratiti Italii tu teritoriu. Ionako tu teritoriu je osvojila fnrj tj sfrj ona ista iz koje su izasli... Apropo i sporna teritoria da se vrati talianima i svi zsdovoljni

mauser

pre 6 godina

Pogledaj kartu iz toga doba, pa vi vidio da bi srbija bila znatno manja.....

Pik

pre 6 godina

Nama se eu ne isplati od nas traze da platimo sa teritorije za ulaz dok su druge drzave preko reda ulazile i ako nista evrops nisu vise spremni bili od nas. Treba da imamo dobre odnose sa eu ali svako treba da znao da nije rusije oni bi nas ucinjivali, pretili siluvali na svaki moguci nacin

Vla

pre 6 godina

Jedi go. Na junkeru alkosu jedan, pa sto hrvati nisu resili granice sa srbijom I bosnom pre nego ste ih primili, smeta vam sto vam srbi ne lizu guzice kao hrvati rumuni I bugari

Flavie Felix IV

pre 6 godina

Ma koja bre vise Eu imamo ceo svet na dlanu

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17