• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.02.2018

15:25

SRBIJA PONOSNA NA SVOJU VIŠEJEZIČNOST! Paunović na sastanku sa Komesarom Saveta Evrope za ljudska prava

Politika

SRBIJA PONOSNA NA SVOJU VIŠEJEZIČNOST! Paunović na sastanku sa Komesarom Saveta Evrope za ljudska prava

Podeli vest

Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije sastala se sa Komesarom Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieksom i upoznala ga sa aktuelnim stanjem ljudskih i manjinskih prava u Republici Srbiji s posebnim osvrtom na položaj romske i drugih osetljivih društvenih grupa

Paunović je istakla da je usvajanjem nove Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine nastavljen  kontinuitet u radu na obezbeđivanju boljeg kvaliteta života građanima romske nacionalnosti. 

Kroz sprovođenje Dekade za inkluziju Roma do 2015, Srbija je postigla značajne razultate koji mogu biti korišćeni kao primer dobre prakse drugim zemaljama, ocenila je Paunović. 

- Rešeno je pitanje ličnih dokumenata za više od 25.000 lica romske nacionalnosti. Ovaj napredak omogućen je zahvaljujući izmenama Zakona o vanparničnom postupku i sprovođenju Sporazuma između Zaštitnika građana i resornih ministarstava uz podršku Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice. Zakonom o matičnim knjigama uređen je i postupak obnavljanja uništenih ili nestalih matičnih knjiga koje se vode za područje AP Kosovo i Metohija, a u skladu s kojim je u 2015. godini izvršeno 2.919 upisa, ranije pravno nevidljivih lica romske nacionalnosti - navela je Paunović.

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks pohvalio je rezultate koji su ostvareni na polju obezbeđivanja ličnih dokumenata za pripadnike romske nacionalnosti. 

Suzana Paunović, direktorka vladine Kancelarije istakla je da u školama širom Srbije radi 175 pedagoških asistenata, a da njih 35 pruža podršku deci u predškolskim ustanovama. Paunović je dodala da je primenom mera afirmativne akcije od 2003. godine na fakultete i visoke škole upisano  1.623 studenta i 6.104 srednjoškolaca. Uspostavljen je sistem praćenja redovnosti pohađanja nastave i postignuća učenika. Za učenike upisane merama afirmativne akcije obezbeđuju se i stipendije i sistem mentorstva. U srednjim školama je u poslednje dve školske godine dodeljeno 1.346 novčanih stipendija za romske učenike.

U oblasti zdravstvene zaštite Roma, kako navodi Paunović, rezultati rada 75 zdravstvenih medijatorki doveli su do velikog pomaka i njihov rad je jedna od najuspešnijih mera u javnim politikama preduzetim u prethodnom periodu. 

U oblasti stanovanja prvi put je uspostavljena evidencija o broju i mestu gde se nalaze neformalna romska naselja. 

Romi i Romkinje su prepoznati kao teže zapošljiva društvena grupa i prema njima se primenjuju mere aktivne politike zapošljavanja, realizuju se programi podsticanja samozapošljavanja, zapošljavanja uz subvencije poslodavcima u privatnom sektoru, rekla je Paunović. 

Komesar Muižnieks se interesovao i za mere koje se preduzimaju u cilju unapređenja položaja i prava nacionalnih manjina, posebno prava u vezi  informisanja na maternjem jeziku. 

Sastanku je prisustvovala i Aleksandra Đurović, šef Stalne misije Srbije pri Savetu Evrope u Strazburu. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17