• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.04.2018

14:19

HAG OSUDIO ŠEŠELJA NA 10 GODINA ZATVORA!

Politika

HAG OSUDIO ŠEŠELJA NA 10 GODINA ZATVORA!

Podeli vest

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične tribunale drugostepenom odlukom osudilo je lidera radikala Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora za progon Hrvata u Vojvodini, ali ne ide u zatvor jer je kaznu izdržao u pritvoru

14.32 - Haški tribunal osudio je Šešelja na 10 godina zatvora za progon Hrvata u Vojvodini, ali ne ide u zatvor jer je kaznu izdržao u pritvoru.

Žalbeno veće je donelo odluku da je Šešelj kriv po tačkama 1, 10 i 11 iz optužnice, a koje uključuju progone, proterivanje i prisilno premeštanje stanovništva.

Šešelj je u pritvorskoj jedinici Haškog trinunala proveo skoro 12 godina, od febraura 2003. do sredine novembra 2014.

14.30 - Žalbeno veće smatra da je Šešelj krivično odgovoran po osnovu govora 1992. u Hrtkovcima za podsticanje deportacije, progona i drugih nehumanih dela, kao zločina protiv čovečnosti, kao i za činjenje progona.

14.20
- Apelaciono veće Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične tribunale utvrdilo da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata u koji je bio uključen Vojislav Šešelj.

14.05 - Predsedavajući Apelacionog veća, sudija Teodor Meron čita sažetak optužnice i oslobađajuće presude u prvostepenom postupku protiv Vojislava Šešelja. 

14.00 – Počelo izricanje drugostepene presude Šešelju.

Žalbeno veće Mehanizma, koji je nastavio rad Haškog tribunala zatvorenog u novembru prošle godine, može prvostepenu presudu da potvrdi, da je preinači ili da naloži novo suđenje.

Vojislav Šešelj je ranije najavio da neće ići u Hag na izricanje drugostepene odluke.

Prvostepenom presudom sudsko veće Haškog tribunala, na čelu sa sudijom Žan Klod Antoanetijem, 31. marta 2016. oslobodilo je Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba, kao i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Na tu presudu žalilo se Haško tužilaštvo, a Šešelj je podneo pisani odgovor na žalbu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
AS

pre 6 godina

OVO JE OČEKIVANO. MORAJU DA OPRAVDAJU GODINE KOJE JE PROVEO U HAGU. NEPRAVDA NA PRAVDI BOGA. ŽIVEO VOJA!

Lala iz Banata

pre 6 godina

Nek Meron... - "zapali" Hag...!? Kad je mogao Neron, što ne bi i Meron...?

RS

pre 6 godina

Kad te kriminalci osude znači da si čist i da nisi kriv! Hrvati proterali više stotina hiljada srba iz Hrvatske i niko nije kriv! Stvarno su pacovi!

Mille

pre 6 godina

Sprdnja, Seselj je beznacajan politicar, ali ovo je sprdnja, Oric im je ok. More m.u p.m.

Milan

pre 6 godina

Komentar na presudu Šele je već dao - ako se sećate tokom suđenja Miloševiću kad je kao svedok čitao pisanije upućeno sekretarijatu Haškog tribunala : Mogu da mi p...

Milan

pre 6 godina

Ovo je nenormalno. Ponekad se pitam u kom svetu zivim! Oni "Hrvati" zlocinackom akcijom "Oluja" proteruju 250.000 Srba sa svojih vekovnih ognjista i niko ne odgovara a Seselj dobija 10 godina zatvora za govor u Hrtkovcima, strasno!!!!!!

Zikica Popovic

pre 6 godina

Vojo mogu da ti puse, i to ako im dozvolis.

JaPaja

pre 6 godina

Svakog amera treba ubijati bez milosti. Svaka vlada koja osobadja americke zveri je nacisticka i treba joj suditi. Za svakog amerikanca spijuna treba dozivotna robija a ne poltronisati i oslobadjati ga je jer je americka zver.

branko1

pre 6 godina

Šta reći osim da se circus nastavlja.Zapadna gola go*na I ološi

Goca

pre 6 godina

Pa to sam uvek i govorila, da ce ga osuditi da bi pokrili toliko dugo bespravno zatvaranje tokom sudjenja.

Bombardovani

pre 6 godina

Нато-фашисти не мирују - савест им не да мира па се правдају ли правдају за бомбардовање и све што се након тога догађа - али џабе!Никад љагу са себе опрати неће!!!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17