• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.05.2018

12:13

BRNABIĆ NA JAHORINI: Regionalna saradnja i očuvanje mira, ključ investicija

Politika

BRNABIĆ NA JAHORINI: Regionalna saradnja i očuvanje mira, ključ investicija

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja učestvuje na 3. Jahorina ekonomskom forumu, koji je počeo danas na Jahorini, poručila je da su regionalna saradnja i očuvanje mira i stabilnosti preduslov za privlačenje novih domaćih i stranih investicija i dalji ekonomski razvo temelj napretka celog regiona

- Naša obaveza, kao odgovornih lidera, jeste da zajednički radimo na stvaranju boljeg života, izvesnosti i prosperiteta svih naših građana - naglasila je Brnabić.

Upravo zato, evropska perspektiva regiona je posebno važna - rekla je Brnabić i istakla da članstvo u EU nije cilj sam po sebi, već da su ključne reforme koje sprovodimo u procesu evropskih integracija i koje vode transformaciji u moderna i uređena društva.

Premijerka je kazala da se region suočava sa sličnim izazovima u procesu reformi i evropskih integracija, i da su upravo zato politička volja, razumevanje i jačanje saradnje ključni za dalji napredak.

- Srbija je posvećena jačanju i unapređenju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu, jer je jaka ekonomija ključ jakog i uspešnog regiona - naglasila je Brnabić.

Privredna saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine je dobra, navela je premijerka i dodala da je to pokazao i nedavno održani Međunarodni privredni sajam u Mostaru, koji je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prošla godina bila je rekordna u oblasti međusobne robne razmene Srbije i BiH i dostigla je 1,7 milijardi evra.

- Ekonomski napredak zemlje zavisi od odlučnosti i sposobnosti vlade da sprovede suštinske reforme, a Vlada Srbije pokazala je i odlučnost i odgovornost prema građanima - istakla je premijerka Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije istakla je da je rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine 4,5 odsto, što je značajno više od projektovanog rasta od 3,9 odsto, i da je to rezultat reformi koje je započela prethodna i nastavila ova vlada.

- Ovo je odlična vest i za Republiku Srpsku i BiH, jer sa jačanjem srpske privrede može se očekivati i veći nivo investicija u BiH i dalje jačanje ekonomske saradnje - naglasila je Brnabić u obraćanju na Jahorina ekonomskom forumu.

Predsednica vlade Srbije posebno je istakla ocenu iz Izveštaja Evropske komisije, u kojem se naglašava konstruktivna uloga Srbije kada je reč o regionalnoj saradnji i odnosima u regionu.

- Srbija ostaje posvećena tim ciljevima, jer je to od suštinskog značaja za mir, stabilnost i napredak regiona, i bolji život naših građana - zaključila je Brnabić, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Inače, 3. Jahorina ekonomski forum organizuje Udruženje ekonomista Republike Srpske u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije i pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Na otvaranju foruma obratili su se i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17