• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić - M. Dobromirović

24.05.2018

19:01

(VIDEO) KINA I SRBIJA PRAVE RAKETE WS-3A DOMETA 280 KM: Kineski lider Si Đinping odobrio velike projekte, MOĆNE RAKETE BI IZVOZILI CELOM SVETU!

Politika

(VIDEO) KINA I SRBIJA PRAVE RAKETE WS-3A DOMETA 280 KM: Kineski lider Si Đinping odobrio velike projekte, MOĆNE RAKETE BI IZVOZILI CELOM SVETU!

Podeli vest

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping odobrio je juče nastavak i razvoj vojnotehničke saradnje sa Srbijom, ali i najavio nove milionske investicije u našu državu

Kineski lider je u pismu predsedniku Aleksandru Vučiću potvrdio da je Peking spreman da sa Srbijom produbi saradnju i razmenu u oblasti vojne industrije i trgovine. Kako Informer saznaje, reč je pre svega o planovima da Srbija i Kina osnuju zajedničku firmu koja bi proizvodila rakete zemlja-zemlja WS-3A dometa od 70 do čak 280 kilometara! Ovo naoružanje bi se proizvodilo u Srbiji, a izvozilo po čitavom svetu.

Specijalna ponuda

Predlog za saradnju Kine i Srbije u vojnoj industriji stigao je još krajem 2016, a prvi razgovori o tome održani su juna iste godine tokom istorijske posete kineskog lidera Srbiji.

Velika stvar

Silama poput Kine, Rusije i Amerike treba da bude naš strateški interes, iako smo vojno neutralni. Zadovoljan sam da nam jedna velika sila poput Kine nudi saradnju, kaže general-major Vidosav Kovačević.

"Poštovani predsedniče Vučiću, cenim što poklanjate veliku pažnju razvoju odnosa s Kinom i aktivno se zalažete za unapređenje saradnje. Saradnja u oblasti vojne industrije i trgovine predstavlja važan izraz visokog nivoa međusobnog političkog poverenja i strateškog karaktera odnosa Kine i Srbije. Kineska strana je spremna da sa srpskom stranom razgovara o produbljivanju razmene i saradnje u oblasti vojne industrije i trgovine", navodi kineski predsednik u pismu, dodajući da saradnja napreduje i u oblastima 

Diplomatski izvori kažu da je Peking ovim pismom zvanično i definitivno potvrdio da želi blisku saradnju sa Srbijom. Na konkretnom projektu proizvodnje raketa trebalo bi da rade najveće kineske vojne firme, dok bi sa naše strane bili uključeni SDPR "Jugoimport" i Vazduhoplovni institut "Moma Stanojlović".

(VIDEO) SRBIJA SVE JAČA, IZ BAKUA NAM STIŽE 'BUK'?! Predsednik Alijev spreman, da nam uz dozvolu Rusije, USTUPI MOĆNI RAKETNI SISTEM!

- Kina nudi tehnologiju i resurse, ali i pare. Ideja im je da u Srbiji prave raketni sistem WS-3A, kao i uređaje za noćno izviđanje i antiterorističku opremu, što je prilika i za druge srpske kompanije. Ovo je ponuda koja se retko dobija. Posle vojnotehničkog sporazuma sa Rusijom, angažman sa Kinezima doveo bi Srbiju u evropski vrh po vojnoj moći i tehnici u regionu - prenosi naš sagovornik.

Ogromno poštovanje

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući ove navode, kaže za Informer da je kineski lider ukazao veliko poštovanje srpskom predsedniku, koje daleko prevazilazi veličinu naše države.

BRITANSKA UJDURMA, NE DAJU SRBIJI U EU: Ukoliko Brisel primi Beograd pre Sarajeva BIĆE NOVOG RATA NA BALKANU!

Informer

- Otvaranje mogućnosti za vojnotehničku saradnju od ogromne je važnosti za našu vojsku i odbrambenu industriju. Lični odnos koji je Vučić uspostavio sa šefom kineske države omogućio je prostor za razvoj vojnih odnosa. Kina je veoma pažljiva u izboru partnera i pismo predsednika Si Đinpinga potvrda je takvog izbora i podrške - podvlači Vulin.

Pismo predsednika Si Đinpinga
predsedniku Aleksandru Vučiću

Informer

Poštovani predsedniče Vučiću, vaše pismo me je mnogo obradovalo.
Veoma cenim to što Vi poklanjate veliku pažnju razvoju odnosa sa Kinom i aktivno se zalažete za unapređenje praktične saradnje naših dveju zemalja.
Sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije odlično se razvija, učvršćuje se međusobno političko poverenje, intenzivno napreduje praktična saradnja u oblastima energetske i saobraćajne infrastrukture, kao i u drugim oblastima, što predstavlja konkretne interese naroda naših dveju zemalja.
Saradnja u oblasti vojne industrije i trgovine predstavlja važan izraz visokog nivoa međusobnog političkog poverenja i strateškog karaktera bilateralnih odnosa Kine i Srbije. Kineska strana je spremna da sa srpskom stranom razgovara o produbljivanju razmene i saradnje u oblasti vojne industrije i trgovine, kao i saradnje u drugim oblastima, neprekidno obogaćujući sadržaj Sveobuhvatnog strateškog partnerstva dveju zemalja.
Kineska strana izražava dobrodošlicu srpskoj delegaciji, koja bi došla u posetu Kini na razgovor o konkretnim temama, u terminu koji će dogovoriti naše resorne institucije. Ja pridajem veliku pažnju razvoju kinesko-srpskih odnosa i spreman sam da sa Vama uložim napor da naše državne odnose podignemo na novi nivo.
Želim Vam veliki uspeh u radu i dobro zdravlje.
Si Đinping




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jelena

pre 5 godina

Odlicno ulaganje na poljima vojne tehnologije i trgovine.

GajbexG

pre 5 godina

Dobro je sto Vucic zeli da nasu vojnu industriju podigne na visi nivo.

Milan

pre 5 godina

A da mi to pravimo za Vojsku Srbije Kinesku narodnu armiju. Sramotno je to praviti da bi se prodavalo bilo kome drugom. To treba da je odbrana od Ustaške Hrvatske i NATO ubica a ne da se prodaje po Africi i Aziji.

zora

pre 5 godina

Logicno je da drzava bude snabdevena oruzjem koje proizvodi.

Ćira

pre 5 godina

Pa ona može da dobaci samo do Slavonskog Broda i Prištine.A šta ćemo sa Zagrebom itd.

Srbija

pre 5 godina

Prijalteju ,ja se slazem sa tobom,sto se tice zastite Srbije od ustasa i NATO ...Ali sve sto se pravi u Srbiji logicno je da ce uzi u vojsku Srbije,kao naoruzanje...Odakle ti uopste tako glupa pomisao ,da cemo mi to da prizvodimo,a nece uci u sastav Vojske Srbije i Vojske NRK,naravno,da se pravashodno prozivodi radi zastite svoje zemlje,ali i za Izvoz,za nas je dovoljno od 10 do15 ovakvih sistema ,i mi smo resili sve svoje probleme,ako nekada otpocene proizvodnja u Srbiji ovakvih sistema serijski ,onda ce se vrlo brzo Vojska Srbije opremiti.

paramonte

pre 5 godina

Da bismo uspeli,treba saradjivati sa svima,a narocito sa prijateljima.

KoleM

pre 5 godina

A Marsovci će da proizvode tejzere i poklanjaju na svemirski brod Galaktika.

jovana

pre 5 godina

Velika pomoc Srbiji i jacanje ekonomije Srbije i Kine!

Wladimir

pre 5 godina

Kinezi naša braća...e ovo su rezultati diplomatije predsednika Vučića i SNs...a ne Slobodana Miloševića koji ih je puštao da dodju a nikakve koristi nismo imali.

Milan

pre 5 godina

Nastavak vojno-tehničke saradnje sa Kinom je odlično!

Nena

pre 5 godina

Kina je nedan od najvićih, ako ne i najveći investitor u Srbiju!

Alhemičar

pre 5 godina

Zapad tačnio ima da poludi kada ovo vidi , ali to je njihov problem.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Srbija jača svoju vojno tehničku saradnju sa Kinom.

Vladimir Filipovic

pre 5 godina

Svaka investicija namenjena izvozu je dragocena,pogotovu ako uposljava veci broj radnika,sa pristojnim platama.Nazalost,najprofitabilniji poslovi su u vojnoj industriji,pa se prema tome i treba i usmeravati.Sto se tice naoruzavanja nase vojske,tu treba postojati umerenost i uskladjenost sa nasom ekonomskom snagom i sa velicinom nase zemlje.Sto se vise naoruzavamo,potencijalni neprijatelj i agresor ce nas napasti sa jos mnogo vecom silom,sto bi dovelo do velikih razaranja i ogromnih gubitaka u ljudstvu.To bi mogao biti i kraj,naseg nebeskog naroda.Svi nasi potencijalni agresori su clanice NATO pakta,pa bi rat sa njima bio unapred izgubljen,bez obzira na nasu vojnu snagu i junastvo nase vojske.

Pavle

pre 5 godina

Za vašu informaciju Srbija već pravi raketu "Šumadija" koja ima domet od 300 km. Javite kada se kod nas budu pravile rakete dometa od 1500 do 2500 km. To su rakete koje odvraćaju od agresije na nas mnogo veće igrače, ovo o čemu se sada ovde piše nije ništa posebno ni nepoznato.

Petar Pan

pre 5 godina

Odlicna vest! Prava stvar za nasu vojnu industriju...Da se nasa vojska vrati tamo gde nam je mesto, a to je za pocetak, najjaca vosjka na Balkanu!

GajbexG

pre 5 godina

Ovo je zaista odlicna stvar.Dobro je sto Kina zeli ozbiljno da saradjuje sa Srbijom.

Žašto

pre 5 godina

Zar mi beše nemamo već rakete dometa 280 km( mislim alas Il tako nešto) pa koja je onda svrha ovih kineskih. Verovatno će da više zaradimo proizvodeći tuđe rakete!

aleksa

pre 5 godina

Odlično i značajno ulaganje. Svakog dana neka lepa vest.

Kažu

pre 5 godina

Posle 12 aviona F16-Oluja, Hrvatska kupuje od Izraela i 12 PVO Spyder sa kojim se Izrael brani od Hamasa a oni njima prodaju hrvatske puške VHS2 jedne od najboljih na svetu!

Boban

pre 5 godina

Jel to isto kao sto su prosle godine poceli da grade brzu prugu od Bg do Budimpeste!?

ADA

pre 5 godina

divna vest treba nabaviti sto vise raketa sto vise to bolje ali mali je domet 280 KM kolko je od beograda do zagreba ali dobro nije problem moze se stacionirati i na granici na dunavu do Pristine mogu da dolete bez problema i do sarajeva

ALEX BEC

pre 5 godina

Kina prosle Godine pretekla SAD u Razmenu Robe! I Pretekla Sad! Kina ima 16,8 Biliona Dolara Razmenu SAD 16,1 Biliona Dolara! Dokle Kina rastit sa 7,9 Posta SAD sam 3,9 Posta! TO ZNACI KINA IMA NAJ JACU INDUSTRIJU SVETA!!! I POTOME JE 1.SVETSKA SILA! ZATO JE TRAMP BESAN!!! VUCIC to dobra zna zato saraduje sa Kinu jer buducnost je Kina!!!! SAD sve vise gupi Vaznost! Srbija treba da gleda na buducnost a ne na proslost(SAD,EU)

veteran 99

pre 5 godina

Odlicna vest, imamo veoma obraozvan kadar na celu sa prof.dok, Milinovicem cuda bi stvorili.Voleo bih najjiskrenije da se ova saradnja realizuje.Cudo bi napravili.

ALEX BEC

pre 5 godina

Hvala Bogu! Jos malo pa bice Novi Godina pa da se Puca sa Raketma! Ako pita Hrvatska sta ce nama Rakete! Takodje kada pita SAD i Nato! Mora mo da se pravimo glupi!

Izbori 2024

TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)
Live TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59