• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.06.2018

12:22

DRECUN: Dobro je da se krenulo sa "mrtve tačke"!

Politika

DRECUN: Dobro je da se krenulo sa "mrtve tačke"!

Podeli vest

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je danas, povodom dijaloga Beogarada i Prištine u Briselu, da je dobro da se krenulo sa "mrtve tačke" jer je taj proces bio doveden u "zamrznuto stanje" zbog opstrukcija Prištine

Kako kaže, ono što je očigledno posle jučerašnjih razgovora je da se nije razgovaralo o konkretnim temama poput ZSO ili bar nije postignut nikakav dogovor o tome, ali je evidentno da ulazimo u jednu novu fazu procesa normalizacije odnosa čiji će fokus biti na stvaranju pravno-obavezujućeg sporazuma.

Na to, prema Drecunovim rečima, ukazuju izjave Federike Mogerini i Hašima Tačija koji govori o "nekakvom konačnom rešenju".

- Sada smo ušli u proces izgradnje okvira za taj sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa. Mislim da u ovom formatu EU nema dovoljan kapacitet da se postigne konačno rešavanje statusa kosmeta - ocenio je Drecun i primetio da su pozicije sve tri strane udaljene.

Priština, kako kaže, očekuje da se preko tog sporazuma prizna Kosovo i da se Srbija na protivi članstvu Kosova u UN, dok EU nema jedinstven stav, a srpska pozicija je da neće priznati lažnu državu, niti će otvoriti vrata ka članstvu u UN.

- Zato je predsednik Vučić rekao da nije veliki optimista po postizanju kompromisa. Sada je pitanje ima li političke volje na svim stranama da se postigne pravno-obavezujući sporazum. Kod Srbije postoji ta politička volja, ali za sada je ne vidimo kod Albanaca i onih zapadnih država koje stoje iza secesije Kosova - rekao je Drecun.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
hamer

pre 5 godina

Ovo "odmrznuto" stanje je dobro..ali se bojim da ce albanci opet ismisliti modus da zamute stvar.-Daj boze da nece...ali..nepredvidivi su.

Bojan

pre 5 godina

Јесте кренуло са мртве тачке али не треба веровати до краја Албанцима.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Са шиптарима треба бити опрезан када дођу у Брисел причају једно , а када слете у приштини сасвим другу причу.

Mile

pre 5 godina

Србија је увек била за постизање компромиса који ће помоћи свим становницима КиМ

Siki

pre 5 godina

Најбитније је да се кренуло са разговорима о нормализацији односа, надам се да ће и друга страна бити спремна за договор

Pera

pre 5 godina

Može da se kaže da je ovo prvi ozbiljan nagoveštaj da su pregovori počeli. Prvi znak Prištine da u njima stvarno učestvuje. Daleko je od rešenja, ali je ovo svakako veliki napredak koji ohrabruje.

sinisa

pre 5 godina

Bitno je da smo se dogovorili da se dogovaramao.I to je pomak.

Maja

pre 5 godina

Hajde i to čudo da vidimo! Ako on to tako ocenjuje, onda vala postoji pomak!

Branislav

pre 5 godina

Krenulo se dalje zahvaljujući Aleksandru Vučiću koji je uložio mnogo napora da ovaj dijalog vrati u okvire realnosti.

Maja

pre 5 godina

Nastavak pritiska na Srbiju za potpisivanjem nekakvog sporazuma, kojeg bi oni vrlo brzo protumacili kao priznanje nezavisnosti Kosova.

Tina

pre 5 godina

I samo neka se sto vise pomeraju sa te mrtve tacke na svakom sastanku.

worm

pre 5 godina

A ni Taci bas nije nesto odusevljen,znaci da smo na dobrom putu.

peraciganin

pre 5 godina

Koristan je onaj rad kada se radi za dobrobit celog drustva.

Hristina

pre 5 godina

Evidentan je pomak, to pomalo ohrabruje, ali Srbija ne moze sve sama, Pristina mora da se pritisne kako si postigao neki efekat.

mima

pre 5 godina

Mir I stabilnost su garant Srbima na KIM tako I resavanje svih problema dijalogom mirnim putem.

Miloš

pre 5 godina

Bilo kakvi pregovori su bolji od mrtve tačke, u pravu je Drecun. S obzirom da našu stranu zastupa predsednik Vučić, siguran sam da će u procesu rešavanja pitanja KiM biti izvučene maksimalno dobre stvari za naš narod!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17