• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.07.2018

06:53

VUČIĆ DANAS U TURSKOJ na inauguraciji Erdogana

Politika

VUČIĆ DANAS U TURSKOJ na inauguraciji Erdogana

Podeli vest

Redžep Tajip Erdogan danas polaže zakletvu kao predsednik Turske, nakon što je pre dve nedelje ponovo izabran na taj položaj

Ceremoniji inauguracije predsednika Turske prisustvovaće oko 40 šefova stranih država i vlada, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posle polaganja zakletve u parlamentu, Erdogan će goste primiti u predsedničkoj palati, gde će dati prve izjave za javnost, i gde će takođe objaviti sastav svog kabineta. 

Erdoganovim stupanjem na dužnost na snagu stupa i novi politički sistem u Turskoj, usvojen nakon referenduma o ustavnim amandmanima, kojim se predsedniku daje puna izvršna vlast u zemlji.

Erdogan je, kako je nedavno primetio i predsednik Vučić je, prilikom nedavne posete Ankari, najzaslužniji za "vrtoglavi uspon" saradnje Srbije i Turske.

On je ukazao da je Turska najveća sila na Balkanu, što je odgovor onima koji se pitaju koliki je uticaj Ankare u pitanjima od značaja za Srbiju. 

Erdogan, sa svoje strane, ne krije da Srbiju doživljava kao najvažniju zemlju na Balkanu, sa kojom je trgovinska razmena u neprekidnom porastu, kao i investicije. 

Analitičari smatraju da je Beograd ključna tačka regiona Turskoj u ekonomskoj strategiji, a Sarajevo - u političkom smislu, ali se to klatno sve više, kažu, kreće ka Beogradu.

Kako god, Erdoganova Turska utiče i na odnose u regionu, ublažavajući napetosti između prestonica Zapadnog Balkana i podstičući njihovo infrastrukturno povezivanje.

"Specifična težina" Turske može se sagledati kroz podatak da ima oko 80 miliona stanovnika, površinu skoro kao Francuska i Britanija zajedno, i izuzetan geopoliotički položaj.

Turska je članica NATO-a, kao i kandidat za EU, doduše višedecenijski...

Sve su to razlozi što mnogi, pre svega na Zapadu, uz zamerke na široka ovlašćenja koja Erdogan sada ima, i na to što su izbori održani u uslovima vanrednog stanja, uvedenog posle neuspelog pokušaja državnog udara, nastoje da u tim kritikama ne odu predaleko. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nata

pre 5 godina

Poziv predsednika Srbije da prisustvuje svecanoj zakletvi je pokazatelj koliko je cenjen i postovan od strane predsednika Turske.

pomorandza

pre 5 godina

Kako bi Srbija nastavila putem prosperiteta, potrebna je saradnja sa jednom tako velikom silom kao što je Turska!

Milan Đukić

pre 5 godina

Erdoganu iskrene čestitke i uspeha u obavljanju svog Predsedničkog zadatka. Za Srbiju, veoma značajan nastavak plodne saradnje.

Nena

pre 5 godina

Ovo je dokaz da Turska jako postuje i ceni Srbiju...

Misa

pre 5 godina

Srbija i Turska imaju najbolje odnose ikada. Nas predsednik je cenjen od strane Turskog kolege i to je velika stvar za nasu zemlju

Draganb

pre 5 godina

Erdogan gaji veliko postovanje prema predsedniku Vucicu i sve vise i rado saradjuje sa Srbijom.

milamila

pre 5 godina

Lep povod za svečanost i naravno obavezno prisustvo našeg predsednika kao znak dobre i uspešne saradnje!

Fudbaler

pre 5 godina

Turska je važan strateški partner Srbiji i važno da se ulaže u Srbiju. Turska i Srbija treba da grade dobre ekonomske odnose.

Nenad

pre 5 godina

Ukazana nam je izuzetna čast pozivom našeg predsednika na inaguraciju predsednika Turske.

sara

pre 5 godina

Veoma znacajan dogadjaj za Srbiju i buducu saradnju Srbije i Turske, sve pohvale i predsedniku Vucicu koga uvazavaju i cene sve politicke kolege i poslovni saradnici!

Fudbaler

pre 5 godina

Srbija i Turska treba da nađu zajedničku saradnju u svim oblastima naravno da Srbija i Turska treba da jačaju odnose u svim sferama.

Miloš

pre 5 godina

Velika čast za našu zemlju, predsednik Vučić je podigao ugled Srbije visoko!

Fudbaler

pre 5 godina

Turska i Srbija zajedno rade na zajedničkim projektima, i sada smo sigurni da će Turski energetski tok proći kroz Srbiju.

loki

pre 5 godina

Pozivom na inauguraciju, Erdogan je pokazao da ceni Vučića i Srbiju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija