• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: BKTV NEWS

13.07.2018

23:10

NOVI "PUT SVILE": SRBIJA NAJZNAČAJNIJI KINESKI PARTNER, investicije vredne milijarde evra!

Politika

NOVI "PUT SVILE": SRBIJA NAJZNAČAJNIJI KINESKI PARTNER, investicije vredne milijarde evra!

Podeli vest

Samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, još jedan u nizu, koji je ove godine održan u Sofiji, pokazao je koliko je za ove prostore značajan kineski mega-ekonomski projekat "Jedan pojas - jedan put", koji podrazumeva i značajne kineske investicije u regionu

Srbija je i na ovom samitu pokazala da je posvećena jačanju strateškog partnerstva sa Kinom i saradnji u inicijativi "16 plus jedan".

Kineske investicije u Srbiji i angažovanje kineskih kompanija na srpskom tržištu na projektima čija se vrednost procenjuje na nekoliko milijardi evra, pokazuje da je Srbija postala najznačajniji kineski partner na ovim prostorima. To je pokazao i veoma konstruktivan sastanak koji je premijerka Srbije Ana Brnabić imala sa kineskim premijerom Li Kećijangom.

U obraćanju na samitu, premijerka Srbije Ana Brnabić je ukazala da su za Srbiju najvažniji regionalni infrastrukturni projekti, kao što su modernizacija pruge Beograd - Budimpešta, autoputevi do Sarajeva (veza sa koridorom 11) i Bugarske (veza sa koridorom 10), ali i projekat autoputa od Niša do albanske luke Drač, preko Kosova i Metohije, kao i izgradnja gasne interkonekcije izmedju Srbije i Bugarske.

U ekonomskom smislu, najznačajniji događaj Samita u Sofiji je potpisivanje komercijalnog ugovora o modernizaciji i rekonstrukciji pruge na deonici Novi Sad - Subotica - granica sa Mađarskom, ukupne vrednosti 943 miliona evra.

Modernizacija železničke pruge Beograd - Budimpešta odnosno izgradnja takozvane "brze pruge", koju zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina, prvi je prekogranični projekat u okviru mehanizma saradnje "16 plus 1", i ključan je za infrastrukturno povezivanje regiona. Radovi na pruzi Beograd - Budimpešta su već započeti na 75 kilometara pruge od Beograda do Novog Sada, na kojima rade kineske i ruske kompanije.

FRKA ZBOG SRBIJE! AMERI NAORUŽAVAJU USTAŠE, STIŽU IM NOVI HELIKOPTETRI: Krstičević najavio velika pojačanja za vojsku HR!

Na marginama Samita potpisan je i memorandum o razumevanju između ministarstava poljoprivrede Srbije i Kine o zajedničkoj izgradnji industrijskog parka za voće i povrće, kao i memoranduma o saradnji u vezi sa rekonstrukcijom pruge Beograd - Niš, koji predstavlja veoma značajnu železničku deonicu u povezivanju luke Pirej (u kojoj u vlasništvu učestvuju kineske kompanije) i centralne Evrope i jednog od saobraćajnih koridora u okviru projekta "Jedan pojas - jedan put".

Tanjug

Samit u Sofiji je još jednom pokazao da je Kina poslednjih godina postala jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, koja u našoj zemlji realizuje projekte vredne nekoliko milijardi evra. Posle izgradnje „Pupinovog mosta" preko Dunava, koji je povezao Zemun i Borču, kineske gradjevinske kompanije su angažovane na izgradnji obilaznice oko Beograda i više deonica na Koridoru 11 - veoma značajnoj saobraćajnici od Beograda do Požege, koji bi trebalo da se produži i do granice sa Crnom Gorom i da se poveće sa autoputom Bar - Boljare, koji gradi Vlada Crne Gore u saradnji sa kineskim kompanijama.

HELSINKI MESTO SUSRETA! Odlučeno na kom mestu će se sastati Putin i Tramp!

Kineske kompanije učestvuju i u projektu izgradnje nove termoelektrane u Kostolcu, snage 350 megavata (što je prvi novi elektroenergetski proizvodni kapacitet u Srbiji posle više decenija), a interesovanje postoji i za ulaganja u poljoprivredu i održive izvore energije.

Ne treba posebno naglašavati značaj investicije kineske kompanije Hestil u Železari u Smederevu (i očuvanje više od 5.000 radnih mesta), a najavljuje se učešće kineske kompanije "Zijin" na tenderu za strateškog partnera za RTB Bor, a interes kineskih firmi postoji i za revitalizaciju proizvodnje u „Ikarbusu".  Poznata je saradnja kineskog tehnološkog giganta „Huawei"-ja sa Telekomom Srbija, a u Srbiji radi i „Bank of China".

MAKEDONCI NEĆE U NATO, za nedelju zakazani veliki protesti, ZAEV ISTOVREMENO SPREMA PROSLAVU UZ MUZIKU!

Za samo nekoliko godina Srbija je postala veoma značajan partner Kine u projektu "Jedan pojas - jedan put" odnosno novom ekonomskom "putu svile" koji treba da poveže Kinu pre svega sa tržištem Evropske Unije. I upravo preko Srbije prolaze nekih od ključnih saobraćajnih koridora kojima će se transportovati kineska roba do velikog evropskog tržišta.

S obzirom na veličinu projekta "Jedan pojas - jedan put" i ekonomska korist Srbije od saradnje sa Kinom mogla bi da bude ogromna (iako je i sada velika), i da zaista doprinese dugoročnom, dinamičnom i održivom privrednom rastu Srbije. Treba istaći i da projekat "Jedan pojas - jedan put" predstavlja, za promenu, primer koji pokazuje sve prednosti geostrateškog položaja Srbije. A često nam je u istoriji geostrateški položaj nanosio veliku štetu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17