• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.07.2018

16:33

(FOTO) CRNO NA BELO! SPC na Kosovu od lažne države dobila 720.575 evra!

Politika

(FOTO) CRNO NA BELO! SPC na Kosovu od lažne države dobila 720.575 evra!

Podeli vest

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić tvrdi da Srpska pravoslavna crkva na Kosovu ne traži pomoć od kosovske vlade, već da isplati kiriju za korišćenje objekta u vlasništvu SPC u Prištini u kojem je smeštena kosovska Agencija za borbu protiv korupcije

Međutim, precizni podaci do kojih je došao Informer pokazuju da je SPC na Kosovu od Vlade ove lažne države u periodu od 2013. do 2017. godine dobila 720.575 evra za investicije u različite crkvene objekte u pokrajini!

Uprkos tome, iguman Janjić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) tvrdio da se ne radi o tačnoj sumi novca, i da je reč o neplaćenoj kiriji za zloupotrebu korišćenja imovine SPC u Prištini od strane Agencije za borbu protiv korupcije?!

- Naša crkva je tražila da se za višegodišnje korišćenje objekta mora isplatiti zaostala renta za sve prethodne godine. Kosovska Vlada je pristala da plati negde oko 200 i nešto hiljada eura, ali ostala suma novca nije isplaćena. Dakle, reč nije o nikakvoj pomoći Vlade Republike Kosova već zapravo o renti zbog uzurpacije objekta SPC, nekadašnje crkvene škole u kojoj danas radi Agencija za borbu protiv korupcije - rekao je Sava Janjić i dodao da taj novac ide crkvi na Kosovu, posebno za pomoć Srbima u Prištini, i druge potrebe Crkve, humanitarne prirode.

Da je istina sasvim drugačija, pokazuju eksluzivni podaci do kojih je Informer došao. Iz njih se jasno vidi da je SPC u južnoj pokrajini dobila preko 720 hiljada evra donacija od lažne države Kosovo. To pak nije smetalo da se suprotstave svakom pokušaju zvaničnog Beograda da se nađe rešenje za kosovski problem. 

VUČIĆ O PISMU VLADIKE TEODOSIJA: Ne razumem logiku da je bolje da nemamo ništa nego da imamo nešto!

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da SPC na Kosovu iako neće etničke granice hoće da joj "kosovska država" isplati 650.000 evra.

- Neće etničke granice? Ali zato hoće da kosovska nepostojeća država isplati 650.000 evra za crkvu. To hoćemo! Ja neću pilatovski da perem ruke - rekao je Vučić komentarišući izjavu episkopa raško-prizrenskog Teodosija da bi podela i razmena teritorija dovela do masovnog iseljavanja Srba sa juga Kosova.

POGLEDAJTE SPISAK DONACIJA SPC OD STRANE LAŽNE DRŽAVE KOSOVO:






Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ZN

pre 5 godina

Brže -bolje udri po Vladiki Teodosiju. "Svaka čast". Hajde Vi malo živite na KiM i neka vam je glava u torbi svaki dan pa onda udarite na crkvu i monaštvo. Šta je sledeće?

Ljubo

pre 5 godina

Nema srece ,nema napretka ....Crkva na jednu ,drzava na drugu stranu .Ni jedna ni druga ne znaju kome pripadaju ,Bogu sigurno ne .Sta mi imamo da se batrgamo za KiM ,dok nam Beograd noz iza vrata pravooslavnoj veri povlaci ....

Zlaja

pre 5 godina

Kako i nova crkva u Badovcu. Kosovska pravoslavna crkva. Gradili šiptari. Da bi neki polupismeni Gracancanin uzeo par hiljada evra

Prle

pre 5 godina

Valjda je sada jasno zasto Vladika Teodosije pise OTVORENO PISMO, zasto mitropolit Amfilohije NAPADA javno predsednika Vucica, zasto SPC NIJE za resenje, vec za ZAMRZNUTI KOMFLIKT !!!!!! Sada se vidi zasto VLADIKE SPC imaju onako BOGAT VOZNI PARK !!!!!

Dasa

pre 5 godina

Ma i treba da plate ,na to mesto je Agencija,nista ne mole nego traze ono sto im pripada.

paramonte

pre 5 godina

Saradjuju sa albancima i onda traze pomoc od Beograda.

kontesanera

pre 5 godina

Niko ne može da se okoristi, a posle da pere ruke i da se pravi nevešt.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija